Melanomul afecteaza si tinerii. Este deja al doilea cel mai frecvent tip de cancer in randul femeilor sub 30 de ani!

Luni, 10 Iunie 2019, ora 12:47
9235 citiri
Melanomul afecteaza si tinerii. Este deja al doilea cel mai frecvent tip de cancer in randul femeilor sub 30 de ani!
Foto: Spitalul de Dermato-Venerologie Bioderm

Cancerul de piele poate sa apara la toate varstele, de la copii, pana la varstnici, fara "a ierta" nicio categorie. Din pacate, numarul de imbolnaviri in cazul tinerilor este tot mai mare si deja melanomul, cea mai agresiva forma de cancer de piele, este al doilea cel mai frecvent tip de cancer la femeile cu varsta cuprinsa intre 20 si 29 de ani, potrivit datelor Societatii Americane de Dermatologie.

Dr. Lucian Russu, medic specialist dermato-venerolog in cadrul Spitalului de Dermato-Venerologie Bioderm, explica pentru Ziare.com de ce sunt tinerii intr-o masura tot mai mare afectati de cancer de piele, mai ales de melanom, si cum se poate preveni aceasta grava afectiune.

In ciuda numeroaselor campanii de educare si constientizare derulate in ultimii ani, foarte multe persoane ignora avertismentele repetate ale dermatologilor si se expun la soare la ore nepotrivite, fara sa aplice creme de protectie, abuzeaza de solar si nu considera o necesitate efectuarea screeningului pentru depistarea precoce a cancerului cutanat.

Asa se explica numarul tot mai mare al celor care dezvolta cea mai agresiva forma de cancer de piele intr-un stadiu avansat: melanomul.

Din pacate, nu numai persoanele mature se pot confrunta cu aceasta afectiune, ci si tinerii, iar numarul celor care se imbolnavesc se va dubla in urmatorul deceniu, estimeaza specialistii.

Studii recente arata ca exista un risc cu 75% mai mare de melanom la persoanele care au inceput sa foloseasca solarul inainte de a implini 35 de ani. In plus, acest obicei nociv accelereaza procesul de imbatranire a pielii. Si istoricul din copilarie de arsuri solare influenteaza major riscul de a dezvolta cancer de piele.

Afla in continuare de ce apare melanomul, care sunt semnele care ar trebui sa ne ingrijoreze si cum pot fi aplicate mijloace de preventie si depistare precoce.

De ce a crescut numarul de imbolnaviri in cazul tinerilor

Adultii trecuti de varsta de 40 de ani se confrunta cu un risc sporit de a dezvolta cancer de piele, insa incidenta acestuia este in crestere si in randul tinerilor care nu au implinit 30.

Medicii atribuie aceste cifre timpului petrecut in exces la soare si utilizarii sporite a solarului, mai popular in randul tinerilor. O noua cercetare realizata de Asociatia Americana pentru Studiul Cancerului arata ca persoanele cu piele inchisa la culoare, care nu se ard cu usurinta, se pot confrunta, de asemenea, cu riscul de a dezvolta melanom.

"Din pacate, ne-am confruntat in ultimii ani cu tot mai multe cazuri de cancer de piele la persoane tinere. Si nu numai incidenta crescuta ne ingrijoreaza, ci si agresivitatea acestor cancere. Cu cat o persoana are mai multe alunite (mai mult de 50 de alunite pe tot corpul), cu atat riscul de a dezvolta melanom, la un moment dat in viata, este mai mare.

Bineinteles, intervin si alti factori in acest proces, precum fototipul pielii, predispozitia genetica, expunerile repetate la soare, istoricul de arsuri solare (mai ales in copilarie), o imunitate scazuta, afectiuni genetice rare si lista poate continua", spune medicul Lucian Russu.

Melanomul poate sa apara atat pe zonele mai expuse la soare, cat si pe cele ferite de actiunea ultravioletelor, cum sunt talpile, unghiile sau zona intima. La femei, se dezvolta cel mai des pe picior, in timp ce la barbati se dezvolta mai frecvent pe trunchi.

Unul dintre primele semne care ar trebui sa ne ingrijoreze, indiferent de varsta: o alunita si-a schimbat marimea, forma sau culoarea.

Dermatoscopia digitala poate depista cancerul de piele in stadiu incipient

Tumora se poate dezvolta atat dintr-o alunita preexistenta, cat si de la nivelul unui tegument aparent sanatos. Cu toate acestea, exista cazuri de melanom formate si in lipsa unei alunite, de aceea, screeningul dermatologic periodic este foarte important.

Dermatoscopia digitala cu tehnologie de ultima generatie Foto Finder, prezenta in centrele Bioderm, descopera cu succes modificarile cu risc de la nivelul pielii - atat leziuni precanceroase, cat si leziuni canceroase in stadiu incipient si tratabil.

"Dermatoscopia digitala este metoda de examinare neinvaziva, nedureroasa si rapida, care ne ajuta sa vizualizam leziunile pielii cu ajutorul unui dermatoscop si care poate ajuta in depistarea melanomului si altor cancere de piele in stadiu incipient si tratabil.

Cu ajutorul acestuia, se mareste imaginea de pana la 140 de ori, in format full-HD, iar imaginile sunt stocate digital, pentru a putea fi urmarite eventualele modificari aparute in timp.

In urma procedurii, medicul dermatolog decide daca este nevoie de excizie sau doar o monitorizare ulterioara a formatiunii aparute pe piele", explica dr. Lucian Russu.

Atunci cand este descoperit in stadiu incipient, melanomul poate fi vindecat in proportie de peste 95%, prin excizia tumorii, cu laserul sau clasic, chirurgical.

In cazul in care nu este depistat in faza incipienta, acest tip de cancer se poate raspandi cu usurinta la tesuturile din jur. Cand tumora a ajuns in stadii avansate, de regula, vorbim de melanom metastatic, care afecteaza progresiv si intr-un ritm rapid tot corpul: de la nodulii limfatici, pana la plamani si ficat.

Expunerea la soare NU este interzisa, dar trebuie limitata, chiar si in zilele noroase!

Monitorizarea alunitelor/negilor sau altor leziuni ale pielii trebuie efectuata cel putin o data la sase luni, mai ales inainte si dupa expunerea la soare.

In functie de factorii de risc si de orice modificare care atrage atentia, medicul dermatolog va stabili, de la caz la caz, necesitatea si programul unor examinari ulterioare.

Screeningul realizat prin dermatoscopie trebuie dublat de o serie de masuri dedicate preventiei, mai ales ca masurile luate la tinerete sunt foarte importante pentru tot restul vietii.

Preventia se va face prin combinarea mai multor metode: evitarea expunerii la soare in orele de varf - 12:00-16:00 -, chiar si in zilele noroase, deoarece 80% din razele UV ale soarelui vor continua sa penetreze pielea si in aceste conditii.

De asemenea, este necesara folosirea produselor care blocheaza razele ultraviolete UVA si UVB si a unor haine de protectie, care sa acopere, pe cat posibil, zonele cu numar mare de alunite.

Potrivit anumitor studii, deficienta de vitamina D la copii si tineri poate creste riscul de a face cancer pulmonar, de san sau de prostata la maturitate. De aceea, expunerea la soare este benefica, fiind importanta in procesul de sinteza a vitaminei D, dar cu limitari, in functie de sfatul medicului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Melanomul afecteaza si tinerii, #cancer piele tineri , #cancer