Mancarimi si ten rosiatic? Ce este dermatita de contact si cum o tratezi

Miercuri, 27 Mai 2015, ora 10:05
61537 citiri
Mancarimi si ten rosiatic? Ce este dermatita de contact si cum o tratezi
Foto: Facebook/Estetic Studio by Lizi Serbanescu

Asteptam vara cu sufletul la gura dar, pana atunci, nu trebuie sa uitam ca suntem in sezonul alergiilor. Primavara, puful copacilor, polenul, dar si schimbarea rutinei de ingrijire a tenului pot sa ne aduca doar inconveniente - piele rosie, iritata, mancarimi.

Totul porneste de la un semn atat de mic si inofensiv, incat putem spune ca nu merita bagat in seama. Unul dintre primele (si cele mai populare) simptome ale alergiei este faptul ca simti ca obrajii iti iau foc, explica pentru Ziare.com Lizi Serbanescu, specilist psihoestetica.

Alergia este reactia adversa a organismului fata de anumite substante. Pielea, ochii si caile respiratorii vor fi primele parti ale corpului care "tradeaza" alergia. De retinut este ca fiecare reactioneaza altfel la aceleasi substante.

Cum depistezi alergia:

- Tenul tau are o culoare rosie

- Apare urticaria

- Fata s-a umflat

- Ochii sunt rosii.

Simptomelor la nivelul pielii li se adauga starea de somnolenta, dificultati la respiratie si senzatie de sufocare.

Daca alergia s-a manifestat doar la nivelul tenului, atunci cauzele pot fi polen, muscaturi de insecte, mancare, animale sau chiar alergeni aflati in detergenti, sapunuri si cosmetice (dermatita de contact).

Dermatita de contact se poate recunoaste dupa pete rosii, mancarime, basici si prurit. O cauza des intalnita a dermatitei de contact este folosirea cosmeticelor cu alergeni.

Daca schimbi adesea cremele de fata sau produsele de machiaj in cautarea celor mai bune branduri, te poti trezi cu o reactie alergica. Aceasta va fi localizata in zona unde ai aplicat produsul, asadar urmareste efectele secundare. Odata identificat un "pattern", evita produsele cu acel alergen in componenta.

Cum sa eviti alergiile la machiaj

Lobii rosii ai urechii sunt alt simptom al dermatitei de contact, provocata de intoleranta la nichel, metalul din care sunt realizati cerceii mai putin scumpi.

Cand e cazul sa mergi la medic

In cele mai multe cazuri, dermatita de contact dispare dupa cateva zile. Insa, daca mancarimea devine insuportabila sau inflamarea tesuturilor nu scade, trebuie sa contactezi un dermatolog. Acesta iti va prescrie tratamentul necesar. O solutie temporara este tratarea cu un antihistaminic, ce poate fi cumparat fara reteta de la farmacie.

Urmareste pe Ziare.com rubrica de consiliere psihoestetica realizata de Lizi Serbanescu, absolventa a Facultatii de Psihologie, estetician la Estetic Studio by Lizi Serbanescu, care promoveaza conceptul de psihoestetica.

Psihoestetica genereaza solutii de stilizare a sprancenelor, machiaj, tratamentele de intretinere a tenului in acord cu personalitatea clientului si tintind redresarea increderii in sine si evidentierea autenticitatii.

Consiliere estetica

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care a avut în ultima perioadă reacții acide despre unii candidați la Primăria Capitalei, a publicat pe rețelele sociale un text surprinzător, în care...
Nicușor Dan se află pe primul loc în intențiile de vot ale bucureștenilor. Cât de mulțumiți sunt locuitorii Capitalei de cum arată orașul lor SONDAJ
Nicușor Dan se află pe primul loc în intențiile de vot ale bucureștenilor. Cât de mulțumiți sunt locuitorii Capitalei de cum arată orașul lor SONDAJ
Nicuşor Dan, actualul primar al Capitalei se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru postul de primar general, cu 31% din opţiuni, urmat de Gabriela Firea cu 24% şi...
#Dermatita de contact, #simptome dermatita de contact, #cauze dermatita de contact , #alergii