Lucruri simple care ne prelungesc viata

Sambata, 12 Octombrie 2013, ora 13:45
9203 citiri
Lucruri simple care ne prelungesc viata
Foto: Big Picture

De ce incep unii sa imbatraneasca la cincizeci de ani, iar altii arata inca voinici la saptezeci? Omenirea si-a pus de multa vreme aceasta intrebare elementara, dar cercetatorii cei mai avizati sunt inca foarte nesiguri cand e vorba sa dea un raspuns.

Totusi, pana sa avem raspunsul la o intrebare atat de delicata, specialistii sunt gata sa ne copleseasca, oferind sfaturi foare utile, pentru mentinerea tonusului tineresc.

Sfaturile sunt valoroase, se pare ca exista destule lucruri pe care le neglijam imbatranind inainte de vreme, in loc sa le folosim, pastrand macar aspectul, daca nu si sanatatea cat mai nealterate.

Portalul Big Picture

sintetizeaza cateva sfaturi, atat dintr-o categoria, cat si din cealalta.

1. Petrece mai mult timp in compania persoanelor de sex opus. In cele de fata nu e vorba de sex, ele se refera la faptul ca natura a creat barbati si femei, iar izolarea unora fata de altii creeaza un disconfort al vietii, care se reflecta intr-un fel de oboseala menita sa accelereze imbatranirea.

2. Bea vin rosu. Acest sfat il dau si nutritionistii, iar cercetatorii au descoperit ca, printre barbatii centenari, numarul bautorilor de vin rosu este impresionant. Resveratrolul continut in acest aliment este tonic, actioneaza favorabil asupra inimii si previne accidentele vasculare.

3. Burlacia nu e buna. Statisticile facute pe un un numar foarte mare de persoane au demonstrat ca barbatii casatoriti traiesc cu 10 ani mai mult decat burlacii, iar femeile cu 4 ani.

4. Ritmul constant al vietii sexuale. Tot statisticile au aratat ca, indeosebi in cazul barbatilor, speranta la viata a celor care isi duc viata sexuala actionand la intervale regulate este incomparabil mai mare decat a celor care ajug la partida de sex cand se nimereste.

5. Canta si asculta muzica. Nu toata lumea are ureche muzicala, dar nimeni nu-ti cere sa dai spectacole. Cand fredonezi melodii, corpul produce endorfine, care te elibereaza de stres si descarca incordarea sistemului nervos.

6. Nu-ti ascunde supararea. Daca te apasa ceva, descarca-te. Cearta-ti partenerul sau partenera, amandoi trebuie sa stiti ca supararea exteriorizata descarca sistemul nervos.

7. Ocupa-te de propria gospodarie. Un studiu britanic a stabilit ca femeile care angajeaza sistematic personal pentru dereticat in casa isi pericliteaza prin aceasta cele mai elementare forme ale tonusului vital.

8. Ocupa-te personal de cresterea si educarea copiilor. Bona este buna, dar mamele care angajeaza bone isi afecteaza sistemul emotiv, important pentru armonia intregului sistem vital.

9. Ia-ti un animal de companie. Prietenia animalului stimuleaza starea psihica si emotiva a omului, aproape la fel de bine ca prietenia unui alt om.

10. Consuma cruditati. Cruditatile au fost baza alimentara a omului primitiv, iar mostenirea ancestrala determina organismul sa duca si astazi dorul lor.

11. Bucura-te de avantajele confortului. Confortul urban nu contrazice principiile ecologice, dar te fereste de excese: oboseala, frig, igiena precara.

12. Alearga. Contand pe facilitatile urbane, nu trebuie sa renunti la mersul pe jos, dar daca reusesti sa alergi zilnic macar cateva minute iti prelungesti automat durata vietii.

13. Vacanta nu trebuie petrecuta acasa. Organismul cere ca, macar o data pe an, sa-l duci undeva, unde sa respire alt aer, sa simta alt soare, sa vada alt peisaj si sa cunoasca alti oameni. Altfel, vacanta nu e vacanta.

14. Consuma zilnic macar un aliment bogat in vitamina D: peste, oua, carne, lactate. Lipsa vitaminei D duce la imbatranire prematura.

15. Starea materiala contribuie si ea indirect la mentinerea sanatatii. Problema nu este sa fii bogat, dar daca nu dispui de un venit minimal, s-ar putea ca multe din recomandarile prezentate sa nu fie de folos.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#vin rosu tonic, #tonus vital mentinere, #tonus vital confort , #sanatate