Legea vaccinarii e aproape gata: Iata ce amenzi risca parintii

Luni, 05 Decembrie 2016, ora 19:21
5024 citiri
Legea vaccinarii e aproape gata: Iata ce amenzi risca parintii
Foto: Arhiva Pixabay

Proiectul legii vaccinarii, aflat in circuitul de avizare, prevede ca parintii care nu se informeaza despre vaccinare si nu isi asuma in scris refuzul imunizarii copiilor pot primi amenzi intre 1.000 si 2.500 de lei.

In plus, daca pleaca din tara si nu lasa o persoana responsabila cu vaccinarea copilului, risca amenzi intre 2.500 si 5.000 de lei.

Citeste si ce a spus ministrul Sanatatii despre parintii care nu vor sa-si vaccineze copiii.

Amenzile pot ajunge pana la 10.000 de lei in cazul institutiilor si cadrelor medicale care dau informatii gresite despre vaccinare, au declarat pentru News.ro surse din sistemul sanitar.

Luni, Ministerul Sanatatii a anuntat ca inca pot fi aduse modificari la proiectul Legii vaccinarii, acesta aflandu-se in stadiu de avizare. In plus, a mai anuntat ministerul, proiectul ar urma sa fie finalizat in urmatoarele 10 zile.

Ministerul a tinut sa mentioneze ca informatiile aparute in mass-media despre acest subiect provin dintr-o varianta aflata in lucru, nefinalizata, a proiectului.

Ministerul precizeaza ca, in perioada de 45 de zile cat timp proiectul va fi in dezbatere publica, se vor astepta observatiile tuturor persoanelor si institutiilor interesate.

"In urmatoarele 10 zile, Ministerul Sanatatii va finaliza acest proiect, urmand apoi publicarea lui la sectiunea transparenta decizionala", mai arata reprezentantii MS.

Proiectul Legii vaccinarii stabileste responsabilitati clare si pentru medicul de familie, comisiile judetene de vaccinare, Ministerul Sanatatii sau scoli.

Potrivit documentului, medicul de familie va consilia parintii in legatura cu vaccinarea si, in cazul in care acestia refuza sa isi imunizeze copiii, va sesiza Comisia Judeteana de Vaccinare.

In urma acestor sesizari, Comisia Judeteana de Vaccinare va organiza sedinte de consiliere cu parintii si va stabili un plan de recuperare a vaccinurilor. In cazul in care parintii refuza vaccinarea copiilor si dupa ce afla care sunt consecintele neimunizarii, Comisia Judeteana de Vaccinare le pune la dispozitie, la cererea acestora, formularul de refuz.

Legea prevede ca scolile pot primi elevi doar daca parintii prezinta dovada vaccinarii complete, planul de recuperare a vaccinurilor, contraindicatiile definitive sau formularul de refuz al vaccinarii semnat de parinte.

Ministerul Sanatatii a lansat, in noiembrie, o campanie de promovare a imunizarii copiilor prin vaccinare impotriva bolilor care pot provoca moartea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#vaccinare copii amenzi parinti, #proiect lege vaccinare copii, #vaccinare copii legislatie, #copii vaccinare amenzi , #vaccin