Lavanda, remediu pentru anxietate

Marti, 29 Septembrie 2020, ora 05:45
3971 citiri
Lavanda, remediu pentru anxietate
Foto: Pixabay

Medicina traditionala sustine ca mirosul unor plante poate avea efect linistitor. Noile cercetari vin sa intareasca aceste credinte stravechi si spun ca un compus parfumat din lavanda poate reduce anxietatea, stimuland glandele olfactive sa transmita semnale linistitoare catre creier.

Cercetatorii de la Universitatea Kagoshima din Japonia au studiat efectul linaloolului, un alcool cu miros dulce, prezent in uleiurile esentiale de lavanda si alte plante parfumate.

Oamenii de stiinta au demonstrat ca expunerea la vapori de linalool are efect asupra creierului prin miros si nu prin absorbtia in sange, prin plamani, noteaza Laboretica.

O alta constatare importanta a fost ca, spre deosebire de medicamentele anxiolitice, precum benzodiazepinele, linaloolul functioneaza fara a crea somnolenta.

Cercetatorii sugereaza ca studiul lor deschide calea pentru investigatii suplimentare, cu privire la modul de utilizare a proprietatilor calmante ale lavandei, pentru o "alternativa mai sigura" la benzodiazepine si alte medicamente anti-anxietate.

Anxietatea poate varia de la ingrijorarea de scurta durata, pana la dificultatea de a lua o decizie sau de a face fata unei situatii stresante, cum ar fi un examen.

Cand anxietatea este cronica, simptomele se pot agrava progresiv si pot perturba viata de zi cu zi, locul de munca, relatiile si scoala.

Exista mai multe forme ale acestei afectiuni, denumite generic tulburari de anxietate. Acestea includ atacurile panica, tulburarile de anxietate generalizata si fobiile.

Estimarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) sugereaza ca tulburarile de anxietate afecteaza 3,6% din populatia globala si ca aceasta cifra variaza in functie de tara.

Studiul de la Universitatea din Japonia este foarte important, pentru ca ofera date valoroase pentru elaborarea unor tratamente alternative la benzodiazepine - alternative fara risc de dependenta si fara afectarea vietii sociale.

"Rezultatele tuturor studiilor efectuate pana acum conduc spre concluzia ca linaloolul nu actioneaza direct prin sange pe receptorii din creier, cum fac benzodiazepinele, ci trimit creierului semnalul de relaxare, prin glandele oflactive".

Pe langa faptul ca linaloolul ar putea fi folosit ca relaxant pentru persoanele care urmeaza sa fie supuse unei interventii chirurgicale, compusul ar putea oferi "o alternativa pentru cei care urmeaza tratament cu anxiolitice, de la sugari, la batrani confuzi", mai spun autorii studiului.

Lavanda este considerata una dintre cele mai puternice plante vindecatoare din lume, ameliorand diverse probleme: arsuri, afte bucale, migrene, insomnii, muscaturi de insecte, afectiuni ale pielii, infectii, stres sau tensiune nervoasa. Acest uimitor spectru de vindecare se datoreaza continutului sau chimic foarte complex.

Cu peste 2500 de ani in urma, egiptenii, fenicienii si popoarele arabe foloseau lavanda si extrase de lavanda in procesul de mumificare si pentru prepararea de parfumuri si produse cosmetice.

Grecii si romanii adaugau flori de lavanda in apa de baie, pentru a o parfuma si pentru a-si purifica trupul si spiritul. Se considera ca de la acest obicei vine si numele plantei - latinescul "lavo" inseamna "a spala".

Se crede ca primii cultivatori ai lavandei au fost popoarele arabe, de unde planta a ajuns in Grecia, pentru a se raspandi apoi, treptat, in toata Europa.

Se cunosc in jur de 30 de specii de lavanda, care se cultiva in functie de utilizarea lor finala. Astfel, lavanda care se foloseste in scop terapautic nu este aceeasi cu cea utilizata in industria cosmetica sau in cea a detergentilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce nu se împrumută căștile?
De ce nu se împrumută căștile?
Căștile sunt un focar de infecții, ca de altfel alte obiecte intens folosite, dar curățate foarte rar, atrage atenția Kelly Reynolds, expert în bacteriologie, conform 7sur7.be....
Ceapa și usturoiul verde, periculoase pentru organism. Când nu trebuie să le consumi
Ceapa și usturoiul verde, periculoase pentru organism. Când nu trebuie să le consumi
Primăvara se consumă cantități mari de ceapă și usturoi verde. Acestea sunt extrem de sănătoase și gustoase. Dau savoare mâncărurilor și sunt excelente consumate și ca atare, alături...
#sanatate, #natura, #remedii naturale, #lavanda, #anxietate, #aroma , #remedii naturale