Istorii mici si mari despre Arnica sau istoria unei plante, tratament pentru multi pacienti

Advertorial
Miercuri, 29 Iunie 2016, ora 09:00
39514 citiri
Istorii mici si mari despre Arnica sau istoria unei plante, tratament pentru multi pacienti
Foto: Arnica Montana

Provenind din regiunile muntoase ale Europei, incepand cu secolul al VI-lea, Arnica, aceasta planta miraculoasa a fost recunoscuta si utilizata pentru proprietatile sale terapeutice.

Ea este cunoscuta insa in secolul al XII-lea, cand stareta Hildegarde de Bingen ii face o descriere care este utilizata in farmacopeea traditionala.

Ceea ce nu se stie insa este ca Arnica era utilizata pe vremuri pentru colorarea tesaturilor, in macerarea cu alcool.

In perioada contemporana, ea poate intra in compozitia cosmeticelor, sampoanelor sau adjuvantelor pentru baie.

Da, Arnica este o minune si remediul homeopatic cu Arnica montana poate produce adevarate minuni.
Dr. Loredana Cristina-Stanciu

Pornind de la definitia din dictionar, aflam ca aceasta minune a naturii, Arnica (Arnica montana L.) este o specie de plante din genul Arnica, familia Asteraceae (Compositae), ce creste in regiunile de munte, impodobind pasunile cu florile ei galbene-aurii dar pe care poporul o numeste si podbal de munte, carul-padurilor, iarba cazaturilor sau chiar carul-zanelor.

De la aceasta planta se folosesc florile - flores arnicae - mai rar planta intreaga si chiar radacina.

"De atunci si pana in prezent si-a revendicat locul in tratamentul homeopatic pentru diminuarea tumefactiilor, contuziilor, echimozelor, dar si durerii si inflamatiei asociate leziunilor tesuturilor moi, ca urmare a procedurilor din chirurgie", spune Dr. Loredana Cristina-Stanciu.

Arnica montana contine numerosi compusi chimici. Calitatea plantei depinde in special de prezenta unui anumit numar de substante active al caror continut variaza in mod natural. Arnica contine heledin, flavonoide si polizaharide.

Adiacent lactonelor sesquiterpenice antiinflamatorii, Arnica contine si flavonoide care intaresc vasele de sange. Impreuna, acestea formeaza un scut natural imbatabil impotriva actiunii factorilor nocivi din mediul natural, precum: animalele erbivore, actiunile nocive ale razelor solare, bacteriile si ciupercile din pamant.

Arnica contine heledin (Actiune antialgica, actioneaza direct pe mediatorii implicati in inflamatie), flavonoide (actiune antiinflamatoare, scad permeabilitatea vasculara, actiune antioxidanta cu diminuarea impactului "stresului oxidativ", actiune antiinflamatorie si analgezica), cat si polizaharide (stimuleaza fagocitoza, cresterea imunitatii, reduce spasmul vascular).

Si povestea acestui "mare medicament de urgenta" (Valerie Poinsot, director general adjunct al Laboratoarelor BOIRON) continua cu cerintele sale privind conditiile de dezvoltare, caci Arnica este o "diva" (Francoise Merceron - Farmacist si Responsabil achizitii plante, BOIRON) intre plante si nu creste oriunde.

Transformarea sa in antiinflamatorul homeopatic cel mai utilizat din lume este rodul a mai mult de jumatate de secol de experienta si inovatie.

Arnica are si o poveste. Povestea proprie!

Arnica muntilor prefera solurile acide si are nevoie de un teren inclinat de cel putin 3 grade care previne umiditatea stagnanta prea acidifianta si garanteaza scurgerea satisfacatoare a apei.

Arnica este o planta perena, care creste in regiunile montane ale Europei Centrale, la peste 800 m altitudine, dar nu mai mult de 2500 m, are flori asemanatoare margaretelor, galben-aprins, care infloresc vara pe tulpini lungi si paroase.

Frunzele sunt ascutite si dispuse radial in jurul bazei. Florile se culeg in iunie si iulie, Arnica este o planta estivala pe care o putem gasi pana in august pentru infloririle tardive.

Culegerea plantei Arnica reprezinta traditie, experienta si stiinta.

Povestea florii de Arnica montana reprezinta darul pe care natura ni-l ofera cu atat de multa generozitate, impreuna cu alte daruri minunate: culoarea, prospetimea, puritatea si frumusetea.

Obtinerea unui material de calitate presupune recoltarea inflorescentelor numai in conditii de vreme insorita, dupa ce a trecut roua. Activitatea de recoltare trebuie sa inceteze inainte de a cadea roua.

Stiati ca florile nu trebuie culese atunci cand sunt umede, ci numai daca sunt zvantate?

Stiati ca Arnica poate fi culeasa incepind cu 1 iunie pana la jumatatea lunii iulie (20 iulie), numai intre ora zece dimineata si cinci seara, numai pe vreme insorita, nicidecum pe ploaie si ca pentru a-si pastra proprietatile, florile trebuie adunate numai in saci de tifon? Sau ca o Arnica are trei flori, dar numai doua se pot culege, tocmai pentru a lasa planta sa isi continue dezvoltarea?

Recoltarea este o etapa cheie. In maximum 48 de ore, Arnica trebuie sa fie culeasa, depozitata si livrata in laboratorul producatorului.

Ceea ce este important de asemenea de mentionat este faptul ca, in Franta de exemplu, Arnica montana nu are acces liber. Desi salbatica, planta creste intotdeauna pe terenul unui proprietar, fie privat, fie public. Culegatorii au obligatia de a cere o autorizatie pentru recoltare.

De exemplu, pentru unul dintre cei mai mari producatori de medicamente homeopatice, Arnica montana este recoltata manual de echipe de culegatori care culeg intreaga planta.

Laboratoarele BOIRON sunt semnatarii conventiei de la Markstein (2007), conventie unica, statuara intre toti actorii filierei: reprezentanti ai laboratoarelor farmaceutice, primari, agricultori si culegatori, responsabili ai ONF (Oficiul National al Padurilor) si ai AVEM (Asociatia de Economie Montana din Vosges).

De la receptia sa in laborator, Arnica montana face obiectul unei declaratii informatice. Apoi echipele de control procedeaza la o recunoastere botanica. Calitatea generala a lotului este mai apoi controlata.

"Se verifica daca planta nu este parazitata, daca nu a fost deterioarata pe durata transportului si daca nu contine elemente straine. Se masoara de asemenea gradul sau de umiditate precum si radioactivitatea sa cu ajutorul unui computer Geiger", precizeaza Carmen Pont, reprezentanta departamentului de control botanic din cadrul Laboratoarelor BOIRON.

Sunt verificate de asemenea, respectarea termenelor de livrare (maxim 48 de ore dupa recoltare) si provenienta plantei.

Ulterior, Arnica este supusa unor analize fito-chimice: controlul elementelor straine si pierderea la uscare din planta proaspata. Daca planta trece cu succes toate aceste teste, se efectueaza eliberarea informatica.

Acum poate incepe faza de prelucrare si de fabricatie.

"Acum, diva se transforma in minune pentru numeroase tratamente. Pentru a transforma plantele in medicament homeopatic, este necesara extragerea din acestea a principiilor active", povesteste doamna doctor Loredana-Cristina Stanciu.

Pentru BOIRON, aceasta transformare reprezinta un know-how unic, rodul a peste 80 de ani de experienta si inovatie.

Doctorul Loredana-Cristina Stanciu explica pe larg cum "Medicamentele homeopatice care contin Arnica montana cu o eficacitate demonstrata de numeroase studii clinice nu interactioneaza cu alte medicamente si ofera siguranta in administrare.

Arnica montana, antiinflamatorul homeopatic cel mai utilizat din lume, este folosit in traumatisme cauzate prin cadere, lovire, rani, preoperator si postoperator, hemoragii de mica si medie intensitate, fragilitate capilara, hematoame, echimoze, oboseala musculara, postnatal si de catre sportivi."

Tot Dr. Loredana-Cristina Stanciu ne indreapta si catre utilitatile largi ai acestei dive a plantelor: "Se adreseaza, ca orice medicament homeopatic, incepand cu femeile insarcinate, bebelusii si copiii, continuand cu persoanele varstnice in tratament polimedicamentos, pacientii cu afectiuni endocrine si de nutritie (ex: diabet, obezitate; mai ales sub forma de granule), pacientii supusi unor tratamente 'grele', pentru a diminua efectele secundare ale acestora... si, de fapt, tuturor!"

90%. Auzim de multe ori despre procentul de 90% dintre pacienti sau consumatori care stiu si utilizeaza Arnica dar, de fapt, realitatea este diferita, sunt practic 30% consumatori, acest lucru inseamna ca restul, adica 70% nu o utilizeaza si nu stiu, mai ales nu stiu cum s-o utilizeze. Au auzit vorbindu-se despre ea, dar nu stiu cum s-o utilizeze. De aici rezulta importanta faptului de a o cunoaste si de a sti in ce domeniu poate fi utilizata.

Mai mult, Organizatia Mondiala a Sanatatii a recunoscut faptul ca Arnica este una dintre putinele plante care au proprietati antiinflamatoare datorita helenalinei din ea, dar si a flavonoidelor, care intaresc vasele de sange.

Da, sa cinstim, apreciem, prezervam acest dar pe care ni-l ofera cu atat de multa generozitate, natura!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#arnica antiinflamator Boiron, #Arnica medicament homeopat , #remedii naturale