Intoxicatia cu apa poate fi fatala

Sambata, 05 Septembrie 2020, ora 06:50
10595 citiri
Intoxicatia cu apa poate fi fatala
Foto: Pixabay

Cand spunem intoxicatie, automat ne gandim la ceva toxic, daunator. In niciun caz, nu ne-am putea gandi la apa. Ei bine, chiar si in cazul apei, zicala "ce-i prea mult strica" este perfect valabila -acest lichid indispensabil vietii ne poate fi fatal, ingerat in cantitati prea mari. Intoxicatia cu apa este una dintre cele mai rare intoxicatii, dar poate duce la deces.

Consecintele intoxicatiei cu apa pot fi foarte grave.

Desi indispensabila vietii si prezenta in proportie de 66% in corpul uman, consumata in exces, apa poate tulbura echilibrul hidro-electric al organismului, producand hiponatremie (nivelul de sodiu din sange, extrem de scazut), deoarece, odata cu eliminarea apei se va elimina si sodiu. Acest dezechilibru sta la baza intoxicatiei cu apa, potrivit Scientific American.

Consumul normal de apa nu poate produce intoxicatia cu apa, ci doar consumul unei cantitati mari, intr-o perioada scurta de timp.

Cele mai grave efecte ale intoxicatiei cu apa se produc in sistemul nervos central, prin dezechilibrul electrolitilor, dar afecteaza si inima, prin supraincarcarea sistemului circulator si, indirect, prin producerea hiponatremiei.

DL50 sau doza letala de apa, ce produce moartea la 50% dintre animalele testate, este de 100g/kg.

Consecintele intoxicatiei cu apa

Sodiul are functii importante in organism: determina presiunea osmotica, intervine in excitabilitatea celulara, mentine echilibrul hidro-electric. Concentratia normala a sodiului in plasma este de 150 mEq/L,iar scaderea sub 135 mEq/L se traduce prin hiponatremie.

Deci consumul in timp scurt al unei cantitati mari de apa produce intoxicatia cu apa, prin scaderea drastica a sodiului in sange.

Primele semne ale hiponatremiei apar la un nivel al sodiului de sub 110 mEq/L, intr-un timp scurt (24 de ore), si se manifesta prin producerea edemului cerebral, insotit de confuzie, agitatie, convulsii, coma si deces.

Afectarea functiilor cerebrale, in urma administrarii de apa in exces, intr-o perioada scurta de timp, a dus la folosirea apei ca "ser al adevarului".

Hiponatremia afecteaza, insa, si alte sisteme, printre care sistemul cardio-vascular, cu consecinte la fel de grave, ce pot duce la deces.

Tratamentul intoxicatiei cu apa

In cazurile mai putin grave se limiteaza accesul la lichide. Insa, daca starea este grava, se administreaza diuretice, pentru a grabi eliminarea ei prin urina, cantitatea de urina si a scadea volumul de sange circulant, concomitent cu refacerea concentratiei electrolitilor.

Intoxicatia cu apa este un fenomen rar si afecteaza, in special, copiii si atletii - acestia din urma consuma cantitati mai mari de apa decat persoanele normale, dar si pierd mai multa apa. Odata cu eliminarea apei sunt eliminati si electrolitii din sange, ceea ce produce intoxicatia cu apa, daca nu este restabilit echilibrul hidro-electric.

Dieta cu apa

Secretul dietei cu apa este faptul ca taie pofta de mancare.

Dieta cu apa este benefica in tratarea celulitei si constipatiei si chiar intarzie imbatranirea - cu cat bei mai multa apa, cu atat vei elimina mai multe toxine din organism.

Exista, insa, riscul supraincarcarii organismului cu apa, ceea ce produce hiponatremie si intoxicatie cu apa - cum a fost cazul lui, Jacqueline Henson, femeia care a consumat 4 litri de apa in cateva ore, lucru care i-a fost fatal.

Carnea de miel – de la cum o alegi la cum o prepari
Carnea de miel – de la cum o alegi la cum o prepari
Mielul este una dintre cele mai sănătoase cărnuri: conține grăsimi bune, este o sursă importantă de zinc, de seleniu și este bogată în vitamine din complexul B. În plus, carnea slabă de...
Doliu în lumea filmului. A murit un cunoscut regizor, din cauza unei maladii
Doliu în lumea filmului. A murit un cunoscut regizor, din cauza unei maladii
Cineastul francez Laurent Cantet, care a câştigat trofeul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes în 2008 cu lungmetrajul "Entre les murs", a murit joi la vârsta de 63 de ani, a anunţat agentul...
#apa, #exces, #dieta, #sodiu, #sanatate, #deces , #apa
Comentarii