Institutul Cantacuzino revine in subordinea MS si de azi a inceput sa produca iar vaccinuri

Joi, 08 Decembrie 2016, ora 19:33
334427 citiri
Institutul Cantacuzino revine in subordinea MS si de azi a inceput sa produca iar vaccinuri
Foto: Arhiva Pixabay

Institutul National de Cercetare Cantacuzino revine in subordinea Ministerului Sanatatii, cu patrimoniul si personalul aferente.

Iar de joi a fost reluata experimental productia de vaccin antigripal, a declarat managerul Adrian Ionel.

Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta care reglementeaza activitatea Institutului Cantacuzino. Acesta trece din subordinea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare in subordinea MS.

Finantarea activitatilor desfasurate de institut se va realiza din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat prin bugetul MS.

"Este foarte bine ca a revenit acolo unde ii este locul. Cat a fost in subordonarea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare, a fost scurcircuitat de sistemul de sanatate, in conditiile in care sunt probleme legate de infectii nosocomiale, de infectii respiratorii si altele.

Pot sa va spun in exclusivitate, si cu mare bucurie, ca astazi (joi - n.red.) am inceput productia primului lot experimental de vaccin antigripal pe noile echipamente pe care le-am achizitionat", a spus directorul general al institutului.

Totodata, Adrian Ionel a atras atentia ca este nevoie de sustinere financiara pentru repornirea celor trei linii noi de fabricatie pentru vaccinurile difterotetanic, antirabic si BCG.

"Este nevoie de sustinere financiara pentru constructia unei noi linii de fabricatie pentru vaccinurile difterotetanic, antirabic si BCG pe care nu le mai fabrica nimeni. Investitia va fi amortizata in doi ani si jumatate-trei. Dar, daca nu vom fi sustinuti, iar activitatea de productie nu va fi reluata pe noile tehnologii, atunci vom reveni la situatia grava in care ne-am aflat. Si cercetarea trebuie sa ramana la un loc cu productia, altfel, daca ar fi la Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Inovare, am avea o struto-camila care nu ar ajuta nimanui", a mai spus Ionel.

Institutul Cantacuzino, care se numara printre cei mai apreciati producatori de imunologice din lume, si-a inceput declinul in februarie 2010, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucat ii expirase standardul de bune practici de fabricatie. In aceste conditii, unele programe nationale de imunizare au fost blocate, iar autoritatile au fost obligate sa importe vaccin.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#vaccin Cantacuzino , #vaccin