Insectele din meniu

Joi, 04 Iulie 2013, ora 09:55
6408 citiri
Insectele din meniu
Foto: Infoniac

In mod neasteptat, 1.900 de specii de insecte sunt consumate la masa in lume, mai ales in Asia si Africa.

Un aliment care in Europa sau America de Nord poate fi considerat dezgustator, pentru unii constituie un deliciu alimentar, scrie Infoniac.

Se estimeaza ca doua miliarde de oameni, aproape un sfert din populaia planetei, se hranesc cu insecte, atat crude, cat si gatite. Au motive s-o faca: insectele sunt bogate in proteine, fibre, grasimi sanatoase si vitamine esentiale.

Doua avantaje majore ii indeamna pe oameni sa recurga la acest gen de nutritie: penuria altor alimente si ocuparea fortei de munca locala cu culegerea si procesarea insectelor comestibile.

Portalul citat apreciaza ca, oricat ni s-ar aparea de dezgustator, faptul ca aceasta constituie baza alimentara pentru peste 20% din populatie justifica macar o trecere in revista a respectivelor insecte comestibile.

Furnicile

Sunt consumate in tari africane si asiatice, mai ales procesate. Specialistii au stabilit ca 100 grame de furnici rosii contin 14 grame proteine, 48 grame calciu, o cantitate mare de fier, necesara globulelor rosii, fara a avea aproape deloc carbohidrati.

Colectarea nu-i usoara, pentru ca cele 100 grame se obtin din circa 1.000 de furnici, care trebuie culese, depozitate, livrate si in cele din urma procesate.

Lacustele si greierii

Acestea sunt cele mai raspandite insecte consumate pe planeta, asigurand hrana multor milioane de consumatori.

Contrar inchipuirii multora, lacustele au un gust bun si pot fi mancate in stare deshidratata, ca floricelele. Au avantajul ca sunt usor de prins si se gasesc in cantitati uriase in zonele unde isi au ele habitatul.

Prinderea lacustelor in scopuri alimentare aduce servicii reale agriculturii, stiindu-se ca ele pustiesc plantatii intinse in zonele spre care migreaza.

Gandacii

Doar unii intra in categoria aliment, indeosebi din bazinul Amazoanelor si din Africa Centrala. Se culeg in padurile tropicale sau ecuatoriale, majoritatea acestor gandaci ducandu-si traiul in lemnul putred al arborilor, in busteni si in radacinile dezafectate ale copacilor.

Ca mod de preparare, aceste insecte se frig pe carbuni si se consuma tot in stilul floricelelor. Despre gandaci, cercetatorii arata ca ei contin mai multe proteine decat orice alte insecte.

Fluturi si molii

Sunt folosite ca aliment larvele acestor insecte, pe care le urmaresc si le culeg adesea copiii, indeosebi in Africa. Aceste larve contin un bogat complex de substante nutritive, foarte utile pentru femeile gravide, al caror organism este adesea deficitar in asemenea substante.

In America Centrala si de Sud, exista cateva specii de larve foarte grase si carnoase, care constituie o buna baza alimentara pentru populatia locala.

Plosnita de mare

De la aceasta insecta nu se mananca decat ouale, pe care ea le depune in cantitati mari pe frunzele si vrejurile plantelor acvatice.

Aceste oua sunt culese de copii si vandute pentru consum. Se consuma crude si constituie aliment in Mexic si America Centrala.

Albine si viespi

Larvele de albine si de viespi sunt foarte cautate pe mai multe continente: Asia, Africa, Australia, America de Sud si sudul Americii de Nord (Mexic). Larvele au un gust dulce, care provine din zaharurile continute in miere.

Larvele sunt bogate in proteine, dar si in carbohidrati, atat de daunatori diabeticilor si persoanelor cu nivel crescut de colesterol.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#alimente insecte, #insecte mancare, #insecte dieta, #insecte mancare traditionala tari , #alimente