Ingineria genetica poate fi folosita pentru a distruge cele mai letale tipuri de cancer

Vineri, 27 Noiembrie 2020, ora 05:35
6364 citiri
Ingineria genetica poate fi folosita pentru a distruge cele mai letale tipuri de cancer
Foto: Pixabay

Cercetatorii de la Universitatea Tel Aviv (TAU) au demonstrat ca sistemul CRISPR-Cas9 este foarte eficient in tratarea cancerelor metastatice, un pas semnificativ pe calea gasirii unui remediu pentru cancer.

Savantii au dezvoltat un nou sistem de livrare pe baza de nanoparticule lipidice care vizeaza in mod specific celulele canceroase si le distruge prin manipulare genetica.

Sistemul, numit CRISPR-LNPs, poarta un mesager genetic - ARN messenger (ARNm) - care codifica enzima CRISPR Cas9 sa actioneze ca o foarfeca moleculara care taie ADN-ul celulelor vizate, noteaza MedicalXpress.

"Acesta este primul studiu din lume care demonstreaza ca sistemul de editare genetica CRISPR poate fi utilizat pentru tratarea eficienta a cancerului la un animal viu", a spus prof. Peer, vicepresedinte pentru cercetare si dezvoltare si sef al laboratorului de nanomedicina de precizie la Scoala Shmunis de Biomedicina si Cercetare a Cancerului, de la TAU.

"Trebuie subliniat faptul ca aceasta nu este chimioterapie. Nu exista efecte secundare, iar o celula canceroasa tratata in acest mod nu va deveni niciodata activa din nou. Foarfecile moleculare ale Cas9 taie ADN-ul celulei canceroase, neutralizandu-l si prevenind permanent replicarea", explica profesorul.

Pentru a examina fezabilitatea utilizarii tehnologiei pentru tratarea cancerului, prof. Peer si echipa sa au ales doua dintre cele mai letale tipuri de cancer: glioblastomul si cancerul ovarian metastatic. Glioblastomul este cel mai agresiv tip de cancer cerebral, cu o speranta de viata de 15 luni dupa diagnostic si o rata de supravietuire dupa cinci ani de doar 3%.

Cercetatorii au demonstrat ca un singur tratament cu CRISPR-LNP a dublat speranta medie de viata a soarecilor cu tumori de glioblastom, imbunatatind rata de supravietuire a acestora cu aproximativ 30%.

"Tehnologia CRISPR este capabila sa identifice si sa modifice orice segment genetic si a revolutionat capacitatea noastra de a perturba, repara sau chiar inlocui genele intr-un mod personalizat", spune Peer.

"In ciuda utilizarii sale extinse in cercetare, implementarea clinica este inca in faza incipienta, deoarece este necesar un sistem de livrare eficient pentru a folosi in siguranta si cu precizie CRISPR catre celulele tinta. Sistemul de livrare pe care l-am dezvoltat vizeaza ADN-ul responsabil pentru supravietuirea celulelor canceroase. Acesta este un tratament inovator pentru cancerele agresive care nu au tratamente eficiente astazi", concluzioneaza cercetatorul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Îngrijorare la nivel mondial: A crescut brusc numărul cazurilor de cancer la tineri
Îngrijorare la nivel mondial: A crescut brusc numărul cazurilor de cancer la tineri
Numărul cazurilor de cancer în rândul tinerilor au crescut brusc, manifestând tendinţe îngrijorătoare la nivel mondial. Specialişti în domeniul medical spun că există măsuri de...
CTP vorbește despre cancer: ”Moștenire lăsată de înaintezâmbitorul lui Cîrstoiu, Ion Iliescu”
CTP vorbește despre cancer: ”Moștenire lăsată de înaintezâmbitorul lui Cîrstoiu, Ion Iliescu”
În stilul caracteristic, cunoscutul jurnalist Cristian Tudor Popescu a avut o postare pe rețelele sociale în care amintește de medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria...
#cancer, #inginerie genetica, #chimioterapie, #Cancer ovarian, #cancer cerebral, #cercetare, #tel aviv , #cancer