Inghetata, un adevarat produs de fast-food - Cate E-uri are si cat e de nesanatoasa Interviu cu un nutritionist

Miercuri, 26 August 2015, ora 07:53
13304 citiri
Inghetata, un adevarat produs de fast-food - Cate E-uri are si cat e de nesanatoasa Interviu cu un nutritionist
Foto: Arhiva personala

E vremea inghetatei si pana si cele mai calculate persoane, care-si infrang poftele de obicei, cedeaza in fata ispitei.

Cati dintre noi stim insa ca de obicei inghetata contine pana la 9 E-uri, ca poate avea in componenta inclusiv carmin (despre care stim de la manichiura) si ca, in definitiv, putem compara o inghetata, prin prisma efectului adus organismului, cu un produs de fast-food?

Ce contine aceasta si ce ar trebui sa includa de fapt, cum alegem sortimentul cel mai putin nociv, daca pretul ne e sau nu aliat in aceasta alegere ne-a spus intr-un interviu Ziare.com Mihaela Costin, nutritionist si NLP Practitioner NutriShape.

Inghetata este rasfatul multora pe timp de vara. Este insa cea din comert sanatoasa?

Rece si extrem de placuta, branduri care iti aduc aminte de copilarie sau care te imbie cu combinatii dintre cele mai savuroase... Dincolo de fatada colorata si extrem de atractiva pentru ochi (faptul ca mancam in primul rand cu privirea nu este exclus nici cand vorbim despre inghetata), se ascund cateva aspecte care ar putea sa ne ridice unele semne de intrebare.

Este suficient sa citesti lista de ingrediente de pe orice tip de inghetata ambalata si cu siguranta te vei lovi de cateva ingrediente care nu iti suna cunoscut (E-uri cel mai probabil). Principiul cel mai sanatos in acest caz ar fi: daca nu stii ce inseamna, cel mai probabil nu este sanatos.

Pentru a nu elimina complet placerea de a consuma, sa speram moderat, inghetata in timpul verii, alegeti variantele neambalate (contin mai putini conservanti) si mai putin colorate (cu cat e mai necolorata, cu atat s-au folosit mai putini coloranti chimici).

Ce contine de obicei inghetata? Care sunt cele mai periculoase ingrediente si de ce?

In general, o inghetata ambalata va contine lapte praf (degresat sau semidegresat), grasime vegetala, zahar sau indulcitori artificiali, sare, arome artificiale, faina si uleiuri, coloranti (de exemplu, in inghetata de fructe de padure se foloseste carminul - exact acelasi produs de care ati auzit de cateva ori si la salonul de manichiura), stabilizatori, sucuri concentrate si, bineinteles, E-uri.

Ti-e pofta de o inghetata? Afla cate E-uri inghiti ca sa te racoresti

Fie ca vorbim despre E412 (guma de guar, folosita ca agent de ingrosare, care provoaca malformatii, contine dioxina, iar unele tari au interzis utilizarea ei din cauza efectelor nocive asupra functiei digestive) sau E410 (guma de Carruba, cu efecte in scaderea colesterolului, dar si posibil laxativ si factor alergen), aditivii se regasesc intr-un numar mare intr-o inghetata, impactul combinarii lor si consumului fiind unul extrem de nociv (mai ales pentru copii, femei insarcinate, persoane care se sufera de obezitate sau diabetici).

Cu ce ati putea sa o asemanati din punct de vedere al efectelor ei asupra organismului?

Tinand cont de continutul caloric al unei inghetate (intre 150-350 kcal, in functie de brand si de ingrediente) ar putea fi comparata cu un produs de fast food (burger sau aripioare picante).

Pe termen mediu si lung, consumul excesiv al inghetatei ar putea avea efecte extrem de negative asupra organismului, mai ales in cazul persoanelor predispuse la diabet, din cauza continutului excesiv de zahar.

Daca e sa luam in considerare ca pe langa un exces de zahar, odata cu o inghetata ingeram si o multitudine dintre celebrele E-uri si avem un aport de carbohidrati, grasimi saturate si proteine in aceeasi lingura sau pe acelasi bat, cu siguranta inghetata este o scapare nepotrivita intr-o zi torida si pretul pe termen lung este unul mult prea mare.

Dar inghetata facuta acasa, ce ar trebui sa contina?

Spre deosebire de inghetata "comerciala", cea preparata acasa contine mult mai putine ingrediente (aproximativ o patrime), ingrediente care sunt, cu siguranta, foarte atent selectate. Din start, sunt eliminate orice elemente de conservare, indulcitori si coloranti artificiali.

Inghetata facuta in casa va contine lapte (putem inlocui laptele traditional cu cel de migdale), zahar brut (pe langa faptul ca este mult mai sanatos, ii va da si un aspect deosebit de placut), smantana, vanilie (pastaie, nu arome) si orice fructe de sezon ne dorim sau nuci.

Exista pe piata si sortimente ce pot fi consumate in deplina siguranta? Pretul ar trebui sa ne ajute sa le alegem?

Pretul este in primul rand influentat de sezon si de campaniile de marketing in desfasurare, asadar nu are o legatura reala cu ingredientele folosite. Uneori platim brandul, alteori platim ingredientele promovate ca "bio" utilizate. Au fost facute numeroase analize asupra brandurilor existente pe piata romaneasca si toate contin de la 2 pana la 9 E-uri, asta daca e sa luam in considerare doar acest aspect.

Daca putem considera ca cea care contine doar doua E-uri este cea mai sanatoasa, atunci pe aceea o putem consuma in relativa siguranta. Cea mai buna varianta ramane insa inghetata facuta acasa.

Exista insa si numeroase localuri in care putem gasi cu adevarat produse de casa. Aceste branduri promoveaza si sustin un stil de viata sanatos, produsele sunt facute ca acasa, au o valabilitate redusa, ceea ce sustine ideea ca nu au fost folositi aditivi, lista de ingrediente este accesibila si, chiar daca produsele nu sunt ambalate, ne ofera posibilitatea de a sti cu exactitate ce consumam.

Un control recent al Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor a conchis ca situatia e chiar grava, specialistii asemuind inghetata de pe piata cu saorma. Mai mult, inghetata e consumata mai ales de catre copii. Ar trebui interzisa? Care e cantitatea maxima ce poate fi consumata de un copil si care de catre un adult?

Moderatia este cuvantul de baza in ceea ce priveste alimentatia adultului. Un organism adult are deja formate mecanismele de aparare, va secreta mult mai rapid substantele necesare pentru a face fata elementelor negative, iar fata de unele dintre ele, va avea deja dezvoltata rezistenta. Mai mult, adultul isi cunoaste intolerantele si posibilele alergii, astfel incat va alege constient produsul adecvat.

In privinta organismului in formare al unui copil, ideal ar fi sa fie ferit de ingerarea colorantilor si a celorlalte ingrediente toxice continute de inghetata. Moderat spre foarte putin, inghetata de casa (care poate fi facuta si simplu, din iaurt combinat cu fructe pasate sau intregi) este cea mai buna alternativa. Ar trebui o foarte mare atentie acordata de catre parinti sanatatii copiilor (continutul ridicat de zahar din inghetata nu are impact numai asupra danturii si a greutatii, dar si asupra riscului de imbolnavire de diabet).

Interzisa? Probabil ca nu, ci doar controlate ingredientele, eliminate cele nocive si o mai mare colaborare cu specialisti, pentru a ne asigura ca nu afectam viitorul generatiilor tinere pentru castiguri materiale in detrimentul unei societati sanatoase. Sau ne putem baza pur si simplu pe ratiunea parintilor si abilitatea lor de a face alegerile corecte pentru copiii lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#inghetata nociva, #inghetata copii dizabilitati, #inghetata carmin, #inghetata Euri, #inghetata fast food, #inghetata diabet, #componenta ingrediente, #inghetata nutritionist , #nutritie