Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Indicele de masa corporala nu este suficient pentru a stabili daca avem o greutate sanatoasa

Miercuri, 30 Septembrie 2020, ora 05:46
6147 citiri
Indicele de masa corporala nu este suficient pentru a stabili daca avem o greutate sanatoasa
Foto: Pixabay

Indicele de masa corporala (IMC) este un instrument util pentru determinarea greutatii sanatoase, dar expertii sunt de parere ca doar IMC nu poate stabili daca greutatea unei persoane este sanatoasa si ca este nevoie si de alti indicatori pentru un diagnostic corect.

Potrivit Laboretica, pentru adultii de la 20 de ani in sus, IMC ia in calcul greutatea si inaltimea, dar nu si varsta sau sexul.

O femeie tinde sa aiba mai multe grasimi corporale, decat un barbat cu acelasi IMC.

De asemenea, o persoana in varsta tinde sa aiba mai multe grasimi corporale, decat o persoana mai tanara cu IMC egal.

Neputand calcula localizarea sau cantitatea de grasime corporala (factori care pot afecta sanatatea), IMC nu poate da detaliile necesare pentru a determina daca greutatea unei persoane este sanatoasa.

De exemplu, studiile au aratat ca persoanele care au grasime in jurul taliei - grasime care inveleste inclusiv organele abdominale - pot prezenta mai multe riscuri de probleme de sanatate, decat cele cu grasimea repartizata in alte zone.

Daca o persoana are un IMC ridicat, este probabil sa aiba o proportie mare de grasimi corporale, mai ales daca IMC-ul se incadreaza in categoria obezitatii.

Dar este posibil si ca IMC sa indice "exces de greutate", iar nivelurile de grasime sa fie sanatoase.

Pentru persoanele cu musculatura foarte bine dezvoltata, cum sunt sportivii si culturistii, masurarea inaltimii si greutatii poate sa nu indice cu exactitate sanatatea, deoarece masa musculara cantareste, in cazul lor, mai mult decat grasimea.

O persoana sanatoasa, cu musculatura lucrata, poate avea un IMC ridicat, in vreme ce o persoana fragila si inactiva poate avea un IMC scazut, dar mai multa grasime corporala si mai putin tesut slab, decat este sanatos.

Deasemenea, IMC-ul nu poate indica cu precizie starea de sanatate a unei persoane, in anumite etape ale vietii, cum ar fi sarcina si alaptarea sau copilaria si adolescenta.

Din acest motiv, calculele IMC sunt diferite pentru copii si adolescenti si iau in considerare varsta si sexul.

Institutul National de Inima, Plamani si Sange sugereaza ca o evaluare a riscurilor pentru sanatate, in ce priveste greutatea, ar trebui sa includa trei masuri cheie: IMC, circumferinta taliei si factori de risc pentru bolile si afectiunile asociate cu obezitatea.

Daca grasimile se acumuleaza mai degraba in jurul taliei, decat al soldurilor, exista risc mai mare de aparitie a bolilor de inima si a diabetului de tip 2. Acest risc creste cu o dimensiune a taliei mai mare de 35 de centimetri pentru femeile care nu sunt insarcinate sau cu mai mult de 40 de centimetri pentru barbati, potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor. Pentru a masura talia, o persoana ar trebui sa plaseze o banda chiar deasupra oaselor soldului si sa ia masuratorile imediat dupa expiratie.

Circumferinta taliei coroborata cu IMC poate stabili riscurile de diabet de tip 2, de hipretensiune si boli cardiovasculare.

Excesul de greutate creste categoric riscul de boli de inima.

Dar si alte aspecte pot da indicii despre acest risc: hipertensiune arteriala, valori ridicate ale lipoproteinelor cu densitate scazuta (colesterol "rau"), valori scazute ale colesterolului de lipoproteine cu densitate mare (colesterol "bun"), valori ridicate ale trigliceridelor, valori ridicate ale zaharului din sange (glicemia), istoric familial de boala cardiaca timpurie, inactivitate fizica, fumat, consum excesiv de alcool.

Un medic va recomanda ca o persoana sa ia in considerare scaparea de kilogramele in plus, daca IMC este 30+, dar si daca IMC este 25+ si exista doi sau mai multi factori de risc.

Asadar, daca o persoana are obezitate sau exces de greutate si doi sau mai multi factori de risc, sanatatea ii este pusa in pericol si trebuie sa se mobilizeze sa scape de 5-10 procente din greutatea actuala, pentru a reduce riscul de aparitie a unor probleme serioase de sanatate.

Persoanele supraponderale, dar fara alti factori de risc (colesterolul ridicat sau tensiunea arteriala ridicata), trebuie sa urmeze o dieta sanatoasa si sa faca exercitii regulate, pentru a preveni cresterea in greutate.

Curățenia de primăvară, beneficii uimitoare pentru sănătate!
Curățenia de primăvară, beneficii uimitoare pentru sănătate!
Poate părea o corvoadă doar când stai să te gândești cum să faci curățenia, dar, în realitate, odată ce ai intrat în priză și începi să faci ordine în casă pentru a sărbători...
Ce trebuie să mănânci seara dacă vrei să slăbești în timpul nopții
Ce trebuie să mănânci seara dacă vrei să slăbești în timpul nopții
Când te gândești la slăbit ai în minte numai diete care mai de care mai drastice și ore în șir de transpirat la sală. Dar dacă ți-am spune că poți slăbi la fel de bine și în somn?...
#indice de masa corporala, #obezitate, #sanatate, #tensiune, #colesterol, #dieta, #sport , #grasimi
Comentarii
Poza URANUS
URANUS
rank 5
In natura, specimenele care acumuleaza grasime traiesc cel mai mult.