In ce conditii pestele poate duce la cancer la stomac - Avertisment legat de legumele conservate cu sare

Joi, 21 Aprilie 2016, ora 17:326855 citiri
In ce conditii pestele poate duce la cancer la stomac - Avertisment legat de legumele conservate cu sare
Foto: Arhiva/Ziare.com

Carnea procesata si alcoolul se afla in stransa legatura cu cancerul la stomac, arata un studiu recent realizat de World Cancer Research Fund (WCRF). Vestea si mai proasta e ca s-a descoperit ca si pestele, in anumite situatii, poate duce la acelasi diagnostic.

Potrivit oamenilor de stiinta implicati in cercetare, riscul porneste de la 50 de grame de carne procesata pe zi (aproximativ doua felii de sunca) si doua sau trei pahare de bautura alcoolica consumate in decurs de 24 de ore, informeaza The Independent.

Carnatii, sunca si baconul, cancerigene - Sunt la fel de periculoase ca tigarile sau alcoolul? (Video)

Totusi, acest risc poate fi redus daca cei in cauza mananca citrice, spun expertii.

Acestia sustin ca si pestele uscat sau sarat poate avea acelasi efect, la fel si legumele conservate cu sare, asa cum sunt castravetii murati.

Statisticile arata ca in cazul barbatilor riscul de a fi diagnosticati cu cancer la stomac e de doua ori mai mare decat in cel al femeilor.

Carnea procesata a fost deja legata de nu mai putin de 10 tipuri de cancer, printre care si cel de colon, dar si de obezitate.

Cei implicati in studiu afirma ca "exista dovezi" ca si carnea gatita pe gratar sau chiar pestele gatit in acelasi fel maresc riscul de cancer la stomac.