Imunitatea naturala e in scadere, vaccinarea devine tot mai necesara

Miercuri, 30 Martie 2011, ora 17:33
2067 citiri
Imunitatea naturala e in scadere, vaccinarea devine tot mai necesara

Imunitatea naturala a omului este in continua scadere, in timp ce adaptabilitatea microbilor creste, motiv pentru care Romania trebuie sa isi modernizeze permanent calendarul de vaccinari, atentioneaza consilierul ministrului Sanatatii conf. dr. Molnar Geza.

"Doresc sa afirm cu toata taria ca acest calendar, pe care il modernizam anual, in functie de posibilitatile noastre, si fara nicio discutie in functie de necesitatile evolutiei bolilor transmisibile pe teritoriu tarii noastre, este un calendar de vaccinare modern, care se aliniaza la cele din alte tari. Produsele vaccinale sunt produse omologate, recunoscute de autoritatile specializate din tara si din strainatate.

In ceea ce priveste mult discutatele componente suplimentare - vehiculatul, stabilizantii, modul de preparare - acestea sunt in uz in intreaga lume. Toate povestile cu autismul provocat ba de un vaccin, ba de altul sunt demontate in literatura stiintifica, si nu isi gasesc validitatea. Nu se pot fabrica vaccinuri, chiar si cu actualele tehnologii, contra tuturor bolilor infectioase", a declarat acesta intr-un interviu acordat pentru Agerpres.

In ceea ce priveste vaccinurile antigripale, Molnar Geza a explicat ca tulpinile de virus gripal se adapteaza extrem de repede si eficient.

"In cazul in care a fost o pandemie, in cazul in care exista o raspandire generala a unui serotip de virus gripal, acesta este suficient de destept, intre ghilimele, ca sa se schimbe putin si sa se adapteze. Vaccinurile gripale sezoniere contin tulpinile recomandate de OMS, in urma cercetarii si supravegherii foarte atente mondiale a intregii circulatii a virusului gripal.

Referitor la virusul gripal porcin, respectiv inainte virusul gripal aviar, aici, desigur, pentru gripa, exista un risc de pandemie majora. Sunt nevoit sa spun, chiar daca nu place, exact ca si la cutremure, suntem convinsi ca va fi, dar nu stim cand", a mai atentionat consilierul ministrului Sanatatii.

El a explicat ca aceste virusuri forteaza se transmita de la om la om. In cazul virusului porcin acest lucru a reusit, in cazul celui aviar inca nu.

"Va urma un nou pas si atunci protejarea in masa, in special a persoanelor expuse unui mare risc - complicatii sau deces - este absolut necesara, prin vaccinare", a declarat el.

Consilierul atentioneaza si asupra amenintarii bioterorismului.

"Se cunoaste amenintarea bioterorismului cu agenti etiologici microbieni, oricand ar putea ca sa readuca variola. Este o realitate la modificarile continue in lumea microbiana, cu care suntem condamnati la o convietuire, pe cat posibil pasnica, evitand pe cat posibil accidentele regretabile prin mortalitate. Lumea este in plina schimbare. Sa nu uitam nici rautatea si agresivitatea umana, care de multe ori ne pregatesc surprize inclusiv sub aspectul bioterorismului", a mai declarat Molnar Geza.

Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#scadere imunitate, #vaccinare , #vaccin