Importanta igienei in industria alimentara

Advertorial
Miercuri, 29 Ianuarie 2020, ora 16:22
17615 citiri
Importanta igienei in industria alimentara

Oamenii sanatosi sunt colonizati de miliarde de microorganisme. Instalate pe suprafata pielii, ele constituie "flora cutanata".

In interiorul corpului nostru, sunt localizate in principal in sistemul digestiv si constituie flora intestinala.

Microorganismele, in special bacteriile, sunt foarte neuniform distribuite pe suprafata corpului.

Zonele cel mai putin contaminate poarta cateva sute de germeni pe cm2 (antebrat, torace), iar cele mai contaminate poarta cateva sute de mii pe cm2 (de exemplu, axila).

Flora obisnuita este formata dintr-o mare majoritate de germeni lipsiti de orice caracter patogen pentru persoanele sanatoase.

Germenii "periculosi" vor fi gasiti la oamenii bolnavi sau vizibil infectati, dar pot fi gasiti si la un numar mare de indivizi fara semne ale afectiunii.

Acestia sunt purtatori sanatosi ai germenilor patogeni. Analizele medicale periodice permit detectarea acestor "purtatori inconstienti", mult mai numerosi decat se presupune.

In cele din urma, fiecare persoana este probabil sa devina, temporar, purtatorul unei flore produse de un mediu contaminat.

Apoi, purtatorul poate, la randul sau, sa transmita si sa propage germenii, daca nu este luata nicio masura de protectie.

Personalul din industria alimentara va putea contamina alimentele in doua moduri:

- Prin contact: mai ales manual.

- Prin emisia de particule care poarta germeni. Aceste particule sunt produse de gura, nas, par, imbracaminte si in general, de intreaga suprafata a pielii.

Prin urmare, igiena personalului depinde de urmatorii factori:

- Examinarile medicale periodice (la recrutare, dupa concediul medical si aproximativ o data pe an);

- O igiena personala si a locului de munca perfecte. Angajatorul trebuie sa puna la dispozitie si sa pastreze curatenia in vestiare, toalete, sa aiba chiuvete bine echipate si asa mai departe.

In concluzie, trebuie amintit ca igiena individuala rezulta dintr-o stare de spirit si o vointa constanta si reinnoita.

Este important sa insistam asupra riscurilor contaminarii mainilor in industria alimentara si sa subliniem ca purtarea manusilor nu ofera intotdeauna protectia datorita, mai ales daca mainile nu au fost igienizate anterior, deoarece flora care creste pe pielea inchisa, umeda si la temperatura potrivita, scapa prin perforatiile inevitabile.

Spalarea mainilor

Spalarea mainilor sta la baza unei igiene corespunzatoare si trebuie sa se transforme intr-un reflex. Spalarea mainilor se poate efectua cu sapun prezent in forma solida sau in alte forme.

Daca consecintele contaminarii sunt mai grave, este esential sa se foloseasca un dispenser de sapun lichid.

Proiectarea statiei de spalare trebuie sa tina cont atat de alimentarea cu apa, cat si de sistemul de distributie a sapunului lichid.

Distribuitorul sau dispenserul de sapun profesional trebuie de asemenea curatat la ceva timp pentru a mentine o igiena ideala.

Aceste tipuri de sapun, sub forma de sapun spuma sau lichid, pot fi achizitionate de la magazinul online Sanito.ro.

De asemenea, dispenserele pot fi achizitionate tot de aici. Majoritatea acestor dispensere au un indicator de nivel si in functie de numarul de utilizari zilnice, acestea pot fi reumplute chiar si zilnic.

La alegerea sapunului folosit in industria alimentara trebuie sa se tina cont de faptul ca sapunurile lichide conventionale nu contin agenti antiseptici.

Daca personalul trebuie sa se spele pe maini frecvent in timpul zilei, trebuie sa se acorde o atentie speciala alegerii sapunului lichid.

Sapunul trebuie sa nu provoace alergii si sa nu fie agresiv, pentru a nu elimina sebumul de pe piele.

Un sapun calitativ va avea calitati identice cu produsele cosmetice oferite pentru a proteja mainile deteriorate. De aceea, sapunurile de la Sanito.ro sunt ideale pentru uzul profesional.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#igiena maini, #spalat maini , #igiena