Iata dovada ca stresul chiar ingrasa! Experimentul care nu lasa loc de interpretari

Duminica, 28 Aprilie 2019, ora 20:35 10624 citiri
Foto: Arhiva Pixabay

Uneori, singurele lucruri care ne ajuta sa nu o luam razna, intr-o zi stresanta, sunt dulciurile pline de zahar sau snacks-urile grase. Cu cat mai grase, cu atat mai bine.

Desi in principiu stim ca nu e bine sa mancam atunci cand suntem stresati, un studiu vine cu si mai multe dovezi in acest sens. Conform unui raport publicat de oamenii de stiinta in jurnalul Cell Metabolism, citat de Live Science, e cat se poate de adevarat ca atunci cand suntem stresati si mancam alimente nesanatoase ne ingrasam si mai mult.

In cadrul experimentului realizat pe soareci, un grup de rozatoare a fost nevoit sa traiasca in situatii stresante, iar un altul nu. Atunci cand au consumat mancare sanatoasa, soarecii stresati nu au luat in greutate, dar cand au fost trecuti pe hrana nesanatoasa (la fel ca soarecii care nu traiau in situatii stresante), cei din primul grup s-au ingrasat.

Potrivit oamenilor de stiinta, stresul cronic are efecte asupra creierului, inclusiv acela ca soarecii pur si simplu nu se mai pot opri din mancat lucruri grase si dulci.

In timp ce soarecii "calmi" au mancat atat cat au avut nevoie, cei stresati au consumat cu mult mai multa hrana, ingrasandu-se imediat.

Explicatia este aceea ca in creier, ca raspuns la stres, se produce o molecula despre care se stie ca stimuleaza apetitul. Cand oamenii de stiinta au intrerupt acest proces si molecula nu a mai fost produsa, toti soarecii au consumat aceeasi cantitate de mancare nesantoasa si s-au ingrasat la fel.

Potrivit cercetatorului american Herbert Herzog, autorul cercetarii, lucrurile se petrec intocmai si in cazul oamenilor.

Citeste si Mancatul tarziu nu doar ca ingrasa. E mult mai periculos pentru sanatate decat se stia!

A.P.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News