Iata ce fel de exercitii fizice tonifica trupul la batranete

Sambata, 05 August 2017, ora 18:02
10969 citiri
Iata ce fel de exercitii fizice tonifica trupul la batranete
Foto: Pixabay

Activitatile sportive in intervale de intensitate mare (High intensity interval training - HIIT) pot inversa procesul de fragilizare a organismului la varste inaintate, arata un studiu preclinic realizat in Statele Unite.

Cercetarea aflata in faza preclinica a demonstrat ca perioadele scurte de activitate fizica de intensitate mare pot fi recomandate persoanelor cu varste inaintate, acest tip de exercitii avand totodata potentialul de a inversa procesul de fragilizare a organismului la batranete.

Publicat in "The Journals of Gerontology: Series A" de o echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Buffalo, studiul este primul care si-a propus sa propus sa afle daca un program de antrenamente de scurta durata si de intensitate mare, cunoscut sub denumirea HIIT, poate fi sigur si eficient in cazul persoanelor in varsta.

Cercetarea a fost efectuata pe doua grupuri de o duzina de soareci, fiecare avand 24 de luni ceea ce corespunde cu circa 65 de ani din viata unui om. Toti soarecii fusesera sedentari pana la aceasta varsta.

Oamenii de stiinta subliniaza ca studiul a fost realizat deocamdata numai pe soareci, insa rezultatele ar putea avea aplicatie semnificativa in cazul oamenilor.

"Se stie ca a fi fragil sau a avea o tendinta ridicata de fragilizare presupune un risc mai mare de deces sau de comorbiditate", a declarat Bruce R. Troen, realizator al cercetarii alaturi de Kenneth L. Seldeen, autorul principal al acestuia.

"Aceste rezultate demonstreaza ca este posibil ca antrenamentul in interval de intensitate mare poate ajuta la imbunatatirea calitatii vietii si a capacitatii de a fi sanatos", a adaugat Troen.

Soarecii studiati au prezentat imbunatatiri "dramatice" in cazul a mai multi parametri, inclusiv forta si performanta fizica. Cinci din sase soareci care erau fragili sau se aflau intr-o stare de pre-fragilizare si-au imbunatatit starea, iar patru nu au mai prezentat urme de fragilitate.

"Acei patru soareci care prezentau genul de deficite care pot fi corelate cu fragilitatea in cazul oamenilor si-au revenit devenind complet robusti", a explicat Troen.

"In cazul lor, HIIT a inversat cu adevarat fragilizarea".

Troen si Seldeen au personalizat programul de antrenament al fiecarui exemplar argumentand ca "desi soarecii sunt identici din punct de vedere genetic, ei nu sunt identici in ceea ce priveste fenotipul".

Programul de zece minute a constat intr-o incalzire de trei minute, trei intervale de cate un minut de exercitii de intensitate mare urmate fiecare de cate un minut de intensitate joasa si un minut final de intensitate mare pe o banda de alergare inclinata. Antrenamentele au fost efectuate de trei ori pe saptamana timp de 16 saptamani. Toate exercitiile au fost tolerate de toti soarecii.

Troen si Seldeen au avertizat insa ca orice persoana interesata de practicarea HIIT sa solicite mai intai parerea unui medic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
#exercitii intense persoane in varsta, #exercitii persoane in varsta , #fitness