Hipertensiunea si diabetul schimba structura creierului

Miercuri, 14 Octombrie 2020, ora 05:47
9361 citiri
Hipertensiunea si diabetul schimba structura creierului
Foto: Pixabay

Se stie deja ca hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat de tip 2 afecteaza corpul, insa un nou studiu a oferit dovezi care arata ca aceste boli pot afecta si mintea, in moduri subtile, ce pot fi sesizate inca de la varste mijlocii.

"Am descoperit ca hipertensiunea arteriala si diabetul au un efect daunator asupra vitezei de gandire si a memoriei. Pe masura ce presiunea arteriala creste, viteza de gandire si memoria se inrautatesc", a explicat Michele Veldsman, unul dintre autorii studiului si neurolog de la Universitatea Oxford.

Bolile, factorii genetici si stilul de viata care afecteaza circulatia sangelui catre creier sunt cunoscute drept factori de risc cerebrovascular, care cresc posibilitatea aparitiei dementei la persoanele in varsta.

Noile cercetari s-au concentrat, insa, asupra persoanelor mai tinere si au folosit masuratori mai subtile pentru a determina modul in care creierul este afectat, in ce priveste memoria si viteza de gandire.

Potrivit Descopera.ro, oamenii de stiinta au analizat scanari prin rezonanta magnetica (RMN) a peste 22.000 de participanti din Marea Britanie, in cautarea schimbarilor prin care trec substanta cenusie si substanta alba din creier, precum si pentru a monitoriza datele clinice, demografice si cognitive ale voluntarilor.

"Creierul este alcatuit din retele care fac legatura intre diferite regiuni si lucreaza impreuna pentru a coordona gandirea, aceste regiuni comunicand prin intermediul substantei albe. Noi am descoperit ca volumul creierului din reteaua frontoparietala si integritatea legaturilor cu substanta alba intre regiuni sunt afectate deja de factorii de risc care influenteaza circulatia sangelui catre creier", spune Veldsman.

Totusi, cercetatorii noteaza ca aceasta "pierdere" a capacitatilor mintale este foarte scazuta. Se inregistreaza o anume diminuare a memoriei si a vitezei de gandire, insa nu seamana deloc cu ceea ce se intampla in cazul dementei.

Cu toate acestea, faptul ca aceasta diminuare poate fi depistata inseamna ca deja au loc schimbari in creierul participantilor, ceeace ar putea duce la rezultate mai negative odata cu trecerea timpului.

"Monitorizarea sau tratarea chiar si a unei tensiuni arteriale modest crescute ar putea face diferenta in structura creierului si viteza de gandire, la varsta de mijloc, oferind in acelasi timp posibilitatea reducerii riscului aparitiei dementei, mai tarziu", au explicat autorii studiului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Domeniile unde există o lipsă cronică de angajați: ”Ne facem singuri țară bananieră, dar realitatea din teren este alta”
Domeniile unde există o lipsă cronică de angajați: ”Ne facem singuri țară bananieră, dar realitatea din teren este alta”
Angajatorii europeni reclamă o nouă criză pe piața forței de muncă. Rezultatele a două sondaje arată că peste jumătate din firmele mici și mijlocii din România susțin că nu pot găsi...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#cercetare, #creierul, #tensiune arteriala, #diabet tip 2, #memorie, #gandire , #diabet