Gustari sanatoase pe care le poti lua cu tine oriunde

Vineri, 02 Octombrie 2020, ora 06:30
5373 citiri
Gustari sanatoase pe care le poti lua cu tine oriunde
Foto: Pixabay

In gastronomie, gustarea este definita ca preparat servit intre mesele principale ale zilei, nu intr-o cantitate exagerata, ce are rolul de asigura nutrientii necesari organismului si de a diminua senzatia de foame. Includerea gustarilor in dieta are mai multe beneficii, cel mai important dintre acestea fiind faptul ca previne supraalimentarea in timpul meselor principale.

Studiile arata ca aproximativ 25% din caloriile zilnice provin din gustari.

Cu toate ca acestea au rolul de a furniza energie si de a potoli senzatia de foame pana la urmatoarea masa, o cercetare realizata de Dietary Guidelines for Americans avertizeaza asupra consumului de prea multe gustari, spunand ca sunt o importanta sursa de calorii.

Tototdata, cercetarile sugereaza ca numarul caloriilor pe care oamenii le primesc de la gustari a crescut, fara o crestere corespunzatoare a nutrientilor importanti precum fibrele, proteinele, vitaminele sau mineralele.

Asta nu inseamna, insa, ca toate gustarile au consecinte negative asupra sanatatii.

Romedic a notat o lista de gustari sanatoase:

Mere

Recomandarea binecunoscuta a nutritionistilor de a consuma un mar de zi este inca valabila. Aceste fructe au un continut ridicat de pectina, care ofera senzatia de satietate. Merele mari au in jur de 100 de calorii.

Ciocolata neagra

O bucata de ciocolata neagra are 150 de calorii si un aport crescut de antioxidanti. Este important ca ciocolata sa contina cel putin 70% cacao.

Cereale

Toate cerealele contin fibre, deci sunt potrivite pentru gustari sanatoase, cu atat mai mult cu cat pot fi combinate cu iaurt sau sucuri naturale. 100 de grame de cereale au in jur de 100 de calorii, iar principalul avantaj este ca imbogatesc continutul de fibre absolut necesar in dieta.

Batoane proteice

Alegerea batoanelor proteice trebuie sa tina cont de cativa factori: un continut scazut de zahar, mai mult de 7 grame de proteine si 3 grame de fibre. Desi alegerea aromei tine de preferinta personala, specialistii recomanda sa nu neglijati calitatile nutritionale in favoarea aromei.

Branza

Branza se incadreaza in categoria grasimilor din graficul echilibrat al alimentelor. Grasimea continuta de branza, consumata in cantitati mici, va reduce pofta de mancare si va asigura o senzatie de satietate pana la urmatoarea masa.

Oua fierte

In ceea ce priveste legatura dintre oua si pierderea in greutate, este de remarcat ca acestea sunt una dintre cele mai bune surse de proteine. Ouale fierte sunt usor de pregatit, iar daca va ingrijoreaza continutul prea mare de colesterol, puteti alege sa renuntati la galbenus.

Ape aromatizate

Uneori, setea se manifesta ca o senzatie de foame, asadar este recomandat sa beti intai un pahar cu apa, cand va incearca foamea. Pentru mai mult gust, puteti adauga castraveti, lamai, zmeura, menta sau pepene verde in apa. Aceste arome naturale, complet sanatoase, fac mai facila hidratarea.

Avocado cu biscuiti din grau integral

Avocado are un continut ridicat de fibre - un avocado are intre 10 si 15 grame de fibre - ceea ce inseamna ca asigura satietate pentru mai mult timp. De asemenea, datorita continutului de grasimi mono si polinesaturate (grasimi sanatoase), avocado reprezinta o alegere sanatoasa. Cand este consumat impreuna cu biscuiti din grau integral, asigura o gustare echilibrata, care sustine aportul zilnic recomandat de fibre.

Banane si unt de arahide

Bananele dulci si cremoase, impreuna cu untul de arahide sunt o sursa excelenta de fibre si grasimi nesaturate. Cu toate acestea, untul de arahide trebuie consumat cu moderatie - o lingura are 7 grame de grasime si 63 de calorii. De asemenea, cand cumparati untul de arahide, cititi eticheta pentru a va asigura ca nu sunt adaugate zaharuri sau sirop de porumb cu fructoza si nici uleiuri hidrogenate.

Cipsuri din kale

Chipsurile din kale sunt un substitut minunat pentru chipsuri din cartofi, bomboane sau fursecuri, care pot contine mai mult de 300 de calorii pe portie. Kale este o sursa excelenta de vitamine (K, A si C) si de minerale (mangan, cupru, fier si calciu). O cana de kale contine aproximativ 35 de calorii si 3 grame de fibre si gestioneaza excelent curele de slabire.

Migdale, nuci caju si alune

Aceste trei variante de gustari reprezinta o buna sursa de grasimi si proteine sanatoase, pentru a echilibra nivelurile de zahar din sange si pentru a mentine nivelurile energetice pe parcursul zilei. Nucile sunt, de asemenea, pline de fibre si proteine care potolesc foamea.

Fasole verde

Bogata in proteine si fibre, fasolea verde poate fi consumata ca atare sau inclusa in diverse retete (paste, supe, hummus).

Naut prajit

Nautul prajit este recomandat mai ales pentru vegani sau vegetarieni, care au nevoie de un aport mai mare de proteine in dieta lor.

Fistic

Fisticul este o gustare sanatoasa, pentru ca este satios si o sursa importanta de proteine si fibre. Apoi, fisticul in coaja pacaleste o data in plus senzatia de foame, deoarece coaja creeaza impresia ca portia este mai mare decat este de fapt.

Iaurt grecesc

Daca nevoia de proteine este mai mare, iaurtul grecesc e solutia cea mai eficienta. Acesta contine mai multe proteine decat iaurtul clasic - si jumatate din cantitatea de zahar. In functie de marca, un iaurt grecesc are intre 12 si 20 de grame de proteina.

Conserva de ton

Aceasta gustare este bogata in proteine (16 grame) si asigura tot necesarul zilnic de seleniu, luptator redutabil impotriva radicalilor liberi. Daca nu va incanta sa mancati ton simplu, in suc propriu, puteti adauga piper si lamaie.

Pastrama

O felie de pastrama din carne de porc, de vita sau de curcan are intre 7-11 grame de proteine. Trebuie sa aveti insa grija sa cautati branduri fara nitrati si sa verificati cantitatea de sodiu, deoarece in mod obisnuit pastrama este bogata in sare.

Toate optiunile de mai sus sunt sanatoase si nutritive si va pot ajuta sa evitati alternativele nesanatoase care, in plus, va pun in pericol si silueta.

Peste toate, pentru a va asigura o sanatate robusta, retineti trei reguli:

Nu sariti peste micul dejun.

Nu conteaza ca sunteti pe fuga dimineata, faceti tot posibilul sa nu sariti peste micul dejun. Un mic dejun sanatos ideal ar putea fi format din fructe, legume, iaurt, oua fierte, ceai sau lapte, spun nutritionistii.

Mancati putin si des

Multora li se pare o idee buna sa manance rar, dar acesta este de fapt cel mai nesanatos lucru. In acest fel, creste capacitatea de stocare a stomacului. Cu alte cuvinte, veti manca din ce in ce mai mult, la fiecare masa. Solutia ideala este sa mancati putin si des.

Respectati orarul meselor

Ideala este regula celor trei mese pe zi si doua gustari intre ele. De asemenea, intervalul dintre mese nu ar trebui sa depaseasca trei, maximum patru ore. Micul dejun ar trebui luat intre orele 7 si 9 dimineata, prima gustare la ora 11, pranzul intre orele 13 si 14, a doua gustare la ora 16, iar cina undeva intre orele 19 si 21.

Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Extractul de nucă de cocos se utilizează sub formă de ulei ca un substitut al grăsimii animale în bucătăria vegetariană, în tratamentele de înfrumusețare, în cremele hidratante sau în...
Primele cireșe din acest sezon au apărut în piețe. La ce prețuri exorbitante se vând acestea
Primele cireșe din acest sezon au apărut în piețe. La ce prețuri exorbitante se vând acestea
Primele cireșe din acest sezon au apărut în Piața Cibin, miercuri, 24 aprilie, la ora prânzului. Fructele se găseau la doi comercianți din piață, relatează presa din Sibiu. Dacă anul...
#sanatate, #alimentatie, #gustari, #fructe, #migdale, #branza, #ton , #sanatate