Istoria grepfrutului si proprietatile lui miraculoase

Miercuri, 21 Octombrie 2020, ora 06:53
6384 citiri
Istoria grepfrutului si proprietatile lui miraculoase
Foto: Facebook/PH Online

Grepfrutul este un fruct din familia citricelor, cu foarte multe proprietati nutritive. Bogat in fitonutrienti si vitamina C, acest fruct are niveluri foarte scazute de calorii, grasimi saturate, colesterol si sodiu si este o pretioasa sursa de fibre. Nu toata lumea ii apreciaza, insa, aroma si gustul amarui, desi substantele amare sunt un tonic si un detoxifiant extrem de puternic al organismului. Dar grepfrutul are mult mai multe de oferit. Calitatile sale nutritive si terapeutice nu inceteaza sa uimeasca oamenii de stiinta, facand obiectul a zeci de studii si chiar al unor controverse academice.

Grepfrutul a aparut pe pamant cu doar 250 ani in urma, ca urmare a unei frumoase povesti de dragoste intre celebrul portocal si mai putin cunoscutul pomelo.

Idila s-a desfasurat in luxuriantele insule Barbados, unde au fost plantate ambele specii, care astfel s-au intalnit pentru prima oara.

A fost, se pare, dragoste la prima vedere, iar din incrucisarea celor doi arbori a rezultat o specie noua de pom fructifer - nu prea inalt, cu fructe mari, in culori variind de la galben aprins, la portocaliu-rosiatic.

Multa vreme botanistii nici nu si-au dat seama ca a aparut o noua specie de pom fructifer, grepfrutul fiind confundat cu o varietate de pomelo. Abia prin 1856, un savant a descoperit ca, de fapt, grepfrutul este o noua specie si a numit-o stiintific Citrus Paradisi (Citricul Paradisului).

In ciuda numelui, oamenii nu s-au grabit sa-l guste. Gustul sau neobisnuit, amarui-acrisor-dulce-astringent, era contrariant. Celebritatea a capatat-o abia la inceputul anilor '80, cand in Statele Unite facea furori o cura de slabire cu acest fruct. In acei ani, America se confrunta cu o prima epidemie de obezitate, iar grepfrutul a fost arma utilizata cu atat de mult succes contra acestui flagel, incat in New York-ul anului 1983 s-a consumat mai mult grepfrut decat rosii, ardei sau castraveti.

Mai apoi, grepfrutul a fost adoptat de industria alimentara, dar uitat de medici, pentru ca in ultimul deceniu citricele Paradisului sa suscite din nou interes stiintific, de data aceasta mult mai puternic si mai de durata.

Formula As a notat toate proprietatile benefice ale acestui fruct miraculos, atestate de specialisti, precum si contraindicatiile sale:

O farmacie intr-un fruct

Ei bine, grepfrutul nu este o imensa colectie de minerale si de vitamine, asa cum poate ne-am astepta. De fapt, el este constituit in proportie de aproximativ 90% din apa, la care se adauga doar un pic de potasiu si vreo patru vitamine.

E adevarat, totusi, ca un grepfrut de 200 g asigura necesarul de vitamina C pentru o zi intreaga (la o persoana sanatoasa si ne-expusa la poluare) si un sfert din necesarul de vitamina A. In rest, mai contine doar mici cantitati din vitaminele B1 si B5 si cantitati infime din alte vitamine din complexul B, vitamina E etc.

Si atunci, de ce creeaza grepfrutul atata valva? Pentru ca are in compozitia sa niste substante prea putin cunoscute, dar care fac adevarate minuni in organism: zeaxantina, de exemplu, tine departe bolile oculare si cardiace, in timp ce naringenina blocheaza dezvoltarea cancerului, iar spermidina mentine tineretea tesuturilor si mareste speranta de viata.

Pe de alta parte, grepfrutul blocheaza cu incapatanare si eficienta actiunea a vreo 30 de medicamente chimice, motiv pentru care i-a exasperat pe marii producatori farmaceutici, care l-au si poreclit din acest motiv "incurca lume". Acestia ignora insa faptul ca acest "incurca lume" poate fi foarte util dupa tratamentele medicamentoase, fiind un fantastic mijloc de detoxifiere a organismului.

Cum se consuma grepfrutul

De la bun inceput, trebuie spus ca grepfrutul, pentru a fi eficient, nu e bine sa fie consumat cu zahar sau alti indulcitori, care i-ar diminua efectele benefice asupra pancreasului, tubului digestiv, metabolismului etc. El trebuie consumat in stare cat mai naturala, fara indulcitori si nepreparat termic in vreun fel.

Grepfrutul consumat ca atare

Se consuma dupa decojire - cu grija sa nu indepartati prea mult din pielita alba. Desi nu este foarte agreabila la vedere si la gust, aceasta pielita e foarte sanatoasa pentru organism. Daca nu urmati un tratament cu medicamente de sinteza, nu exista un moment anume al zilei pentru a consuma grepfrutul - este eficient atat inainte de masa, cat si intre mese.

Trebuie tinut cont, insa, ca pentru a vindeca anumite afectiuni este nevoie de un consum mai mare si de stabilirea unor intervale de "administrare". Cu alte cuvinte, e nevoie de o cura.

Cura cu grepfrut

A fost creata initial pentru slabit, dar se aplica si pentru detoxifiere, reglarea glicemiei, tratarea bolilor renale etc. Zilnic se consuma cate 1-3 grepfruturi, cu aproximativ 15 minute inainte de fiecare masa.

Persoanele care vor sa scada in greutate vor consuma minimum doua grepfruturi inainte de masa, in timp ce persoanele care nu doresc sa slabeasca, nu vor consuma mai mult de unul.

O cura de grepfrut dureaza minimum 14 zile si maximum 21 de zile, urmata de 7-10 zile de pauza.

Sucul proaspat de grepfrut

Se obtine prin simpla stoarcere, facuta fie cu clasicul dispozitiv manual, fie cu cel electric. Pentru a avea efecte terapeutice maxime, sucul de grepfrut trebuie consumat proaspat, stors cu cel mult doua ore inainte de a fi baut, daca se pastreaza la temperatura camerei, si cu sase ore inainte de a fi baut, daca se pastreaza la frigider. De regula, se administreaza pe stomacul gol, cu 15 minute inainte de masa.

Grepfrutul si cancerul

Grepfrutul este extrem de deranjant pentru o parte a industriei farmaceutice si a pleiadei de persoane cu diplome care o serveste. Desi este o sinteza miraculoasa de substante antioxidante si anti-mutagene, el a fost ignorat sistematic, ba chiar a suferit si numeroase campanii de denigrare, din partea "oamenilor de stiinta".

S-a ajuns pana intr-acolo incat, in anul 2006, s-a emis ipoteza ca acest fruct ar putea creste riscul anumitor forme de cancer. Ei bine, se pare ca aceasta enormitate a fost picatura care a umplut paharul oamenilor de stiinta onesti, care au inceput o serie de studii mult mai bine documentate si sistematice, publicate cativa ani mai tarziu.

Concluzia: grepfrutul nu creste riscul de cancer, ba chiar il scade considerabil.

Este recunoscut deja faptul ca persoanele care adopta o dieta cu multe citrice au o incidenta mult mai scazuta a cancerului de san, de plamani, de pancreas, de colon, de rect, de prostata.

S-a constatat, intre altele, ca exista o proportie inversa intre consumul de vitamina C, existenta in cantitati insemnate in grepfrut, precum si in lamai si portocale, si aparitia cancerului de stomac, de esofag si al cavitatii bucale.

Tot vitamina C are efecte de protectie contra actiunii nocive a unor chimicale cancerigene, cum sunt nitrozaminele. Apoi, o substanta prezenta in grepfrut (naringenina) are, conform celor mai recente studii, un efect uimitor: pur si simplu repara ADN-ul care a suferit mutatii, prevenind astfel transformarea celulelor normale in celule canceroase.

Toti agentii anticancerosi din grepfrut actioneaza cel mai eficient atunci cand fructul este consumat proaspat si nu sub forma nu extracte mai mult sau mai putin "naturale", din comert. Concluzia este simpla: consumati macar 1-2 fructe de grepfrut pe zi, pentru a tine la distanta boala secolului.

Grepfrutul si obezitatea

Daca in cantitati mici grepfrutul este un excelent stimulent al apetitului alimentar si al digestiei, administrat in doze mari, acest fruct se comporta ca un foarte eficient inhibitor al poftei de mancare.

Consumat inainte de masa, el regleaza secretia de sucuri digestive si influenteaza senzatia de foame, inhiband-o. Adaugati la aceasta faptul ca grepfrutul are o valoare calorica infima, ca regleaza glicemia si detoxifica tubul digestiv si veti obtine o imagine ceva mai completa asupra acestui adevarat "medicament"-minune de slabit.

Mai mult, grepfrutul stimuleaza tranzitul intestinal, favorizeaza eliminarea surplusului de apa din organism si, datorita fibrelor pe care le contine, prelungeste senzatia de satietate.

Daca doriti sa slabiti, asadar, tineti o cura cu grepfrut. E posibil sa nu va placa gustul lui, dar daca luati in calcul si faptul ca aceste fructe contin vitamine si alti nutrienti cu efect intineritor, care va ajuta sa slabiti frumos si sanatos, s-ar putea sa va schimbati parerea, in bine.

Incercati o cura de trei saptamani, in care sa consumati macar cate doua grepfruturi inaintea oricarei mese, oricat de mici.

Grepfrutul si bolile de rinichi

Este demonstat stiintific ca un pahar de suc de grepfrut pe zi previne formarea sau refacerea pietrelor la rinichi. De ce? Pentru ca oxalatii si uratii sunt dizolvati, efectiv, de catre acidul citric si alte substante continute in grepfrut - care, alaturi de portocala, este printre cele mai eficiente remedii contra pietrelor la rinichi.

Drept urmare, atat persoanelor care vor sa previna aceasta afectiune, cat si celor care au eliminat, pe cale naturala sau chirurgicala, calculi renali, le este recomandat sa consume zilnic o jumatate de litru sau un litru de suc de grepfrut, portocale sau combinatii ale celor doua, in cure de sapte zile, cu alte sapte zile de pauza.

Apoi, persoanele care se confrunta frecvent cu infectii urinare ar trebui sa tina aceasta cura cu suc de grepfrut sau/si portocala, care stimuleaza puternic diureza si alcalinizeaza urina, ajutand la o actiune mai eficienta a remediilor naturale antibacteriene.

E important de retinut, insa, ca grepfrutul nu se administreaza simultan cu antibioticele de sinteza, a caror actiune o inhiba.

Grepfrutul si crizele biliare

Crizele de bila (colecist) sunt prevenite si tratate foarte eficient de sucul proaspat de grepfrut. Un pahar baut dimineata, pe stomacul gol, stimuleaza activitatea biliara, previne aparitia tulburarilor digestive, a dispepsiei si a crizelor biliare.

Administrat conjunctural, atunci cand apar durerile si celelalte simptome specifice dischineziei biliare, are un efect puternic de deblocare a colecistului, stimuland varsarea bilei in duoden. Persoanelor cu probleme biliare frecvente le este recomandata cura cu suc de grepfrut, cate un pahar (200 ml) consumat cu 30 minute, inainte de fiecare masa principala a zilei.

Pe perioada sarbatorilor, cand din cauza hranei abundente si bogate in grasimi vezica biliara este foarte solicitata, se vor consuma cate trei fructe pe zi, pentru a se diminua in mod natural apetitul si a se evita abuzurile culinare, precum si tulburarile hepato-biliare care le insotesc.

Grepfrutul si mahmureala

Intreg cortegiul de simptome care apare dupa intoxicatia alcoolica poate fi simplu si eficient tratat cu ajutorul sucului de grepfrut, din care se bea minimum 1 litru, in 12 ore, fractionat in portii mici (cateva linguri, la fiecare 30 de minute).

Datorita substantelor amare pe care le contine, grepfrutul are un foarte bun efect de drenaj, fiind un stimulent al ficatului, in timp ce substantele din familia aspirinei, pe care le contine, vor diminua durerea de cap, iar substantele volatile vor taia senzatia de greata.

In plus, se pare ca grepfrutul blocheaza partial actiunea nociva a alcoolului asupra sistemului nervos, prevenind intr-o anumita masura dependenta.

Grepfrutul si constipatia

Un remediu simplu impotriva acestei afectiuni este consumarea a 1-2 fructe de grepfrut, inaintea mesei de dimineata. Acest tratament simplu detoxifica si stimuleaza activitatea enzimatica, la nivelul intestinului. Suplimentar, se poate bea intre mese cate un pahar de suc de grepfrut, care imbunatateste peristaltismul tubului digestiv.

Grepfrutul si avitaminoza

Desi nu este foarte bogat in vitamine, grepfrutul are un alt mare atu: nutrientii pe care ii contine sunt foarte usor de asimilat de catre organism. Din acest motiv, impreuna cu celelalte citrice, el are un efect de crestere a concentratiei de vitamine din sange, mai bun decat legumele.

Aceasta este si concluzia unui studiu realizat de un grup de medici olandezi, asupra unui grup de copii anemici, cu varste intre 7 si 11 ani. Chiar daca vitamina A, vitamina C si vitaminele din complexul B sunt intr-o concentratie nu foarte mare in grepfrut, criteriul principal in utilizarea terapeutica a acestui fruct este faptul ca substantele nutritive din ele sunt absorbite cu o mult mai mare eficienta decat cele din legume.

Mai ales pe timpul iernii, consumarea a 1-2 grepfruturi pe zi este benefica pentru organism, compensand deficitul de vitamine si combatand eficient si alte probleme conexe, cum ar fi anemia, astenia, lipsa de tonus fizic si psihic etc.

Grepfrutul si colesterolul sau glicemia crescute

Se tin cure de minimum trei saptamani, timp in care se consuma jumatate de kilogram sau un kilogram de grepfrut pe zi. Fibrele alimentare din compozitia sa impiedica in buna masura asimilarea grasimilor saturate, in timp ce aportul masiv de vitamina C si A din aceste fructe previne colesterolul "rau" (LDL) si depunerea sa pe peretii vaselor de sange.

La randul sau, glicemia este tinuta sub control de catre flavonoidele din grepfrut, care incetinesc ritmul eliberarii glucozei in sange, prevenind astfel aparitia hiperglicemiei si a diabetului.

Grepfrutul si tromboflebita

Se consuma zilnic cate 750 ml de suc proaspat de grepfrut, obtinut prin mixarea miezului, si nu prin stoarcere. Mixul de grepfrut poate fi eventual combinat cu putin suc de portocale, pentru a fi mai usor de suportat ca gust.

Acest preparat are puternice efecte antiinflamatoare venoase si previne formarea trombilor, ajutand la dizolvarea celor existenti. O cura dureaza 10 zile si va fi urmata de minimum 7 zile de pauza, dupa care se poate relua.

Grepfrutul si virozele gripale

Se bea, trei zile la rand, cate jumatate de litru de suc proaspat stors de grepfrut, in reprize. Remediul este si mai eficient daca se pune in el suc de portocale, in proportii egale.

Sucul de grepfrut are efecte antiinfectioase, stimuland imunitatea prin concentratia mare de vitamina C. De asemenea, amelioreaza anumite simptome ale gripei, cum ar fi durerile de cap, durerile musculare, senzatia de vertij, astenia. Aceasta, deoarece grepfrutul contine niste derivati ai acidului salicilic, substante cu o actiune foarte asemanatoare cu aspirina, dar fara efectele adverse ale acesteia.

Grepfrutul si imbatranirea prematura

Studii facute in S.U.A. au identificat doua substante in grepfrut, cu puternic efect anti-imbatranire: prima este naringenina, care previne degenerarea ADN-ului celular si il repara pe cel afectat de catre actiunea radicalilor liberi, iar cea de a doua, spermidina, ajuta, intre altele, la mentinerea sanatatii sistemului nervos, protejand in special memoria.

In plus, mai multi nutrienti din acest fruct ajuta la mentinerea sanatatii sistemului digestiv, a vaselor de sange si a tonusului muscular. Pe timpul sezonului rece, se tin tratamente de pana la trei saptamani, timp in care se consuma minimum jumatate de kilogram de grepfrut, pe zi.

Grepfrutul si frumusetea

Grepfrutul poate fi de folos si in uz extern, cu rezultate uluitoare in tratamentele cosmetice. Pentru tenul gras, seboreic, se taie o felie de grepfrut, se scot samburii si se maseaza cu pulpa fructului tenul curatat in prealabil cu apa calduta. Se repeta operatia in fiecare zi, ceea ce va face ca tenul sa devina curat, stralucitor si pielea mai elastica.

Deasemenea, pentru acnee, se curata tenul cu felii de grepfrut. Pielea se va sterge in mai multe randuri cu pulpa si coaja fructului, apoi se va lasa sa se usuce timp de 5-10 minute, dupa care se va clati cu apa calduta. Sucul de grepfrut curata porii si ajuta la inchiderea lor naturala, iar coaja grepfrutului are o actiune antiseptica puternica, prevenind infectarea canalelor seboreice.

Precautii la administrarea grepfrutului

Principala precautie la administrarea acestui fruct se refera la faptul ca, adesea, coaja sa este tratata chimic, in scopul conservarii sau pentru colorarea sa. De regula, substantele chimice de pe coaja grepfrutului sunt lipicioase si lasa pe un servetel alb urme rosiatic-portocalii, iar in cazul substantelor de conservare, e posibil ca acestea sa fie galbui-cenusii.

Directivele UE cer ca pe ambalajul fructelor sa se scrie explicit daca au fost sau nu tratate chimic si, daca da, cu ce substante. Insa Romania este printre foarte putinele tari in care aceasta directiva NU este aplicata.

De aceea, inainte de a decoji un grepfrut, este bine sa-i spalati foarte bine coaja cu sapun lichid de maini si jet de apa - eventual, chiar cu o perie - in caz contrar, putandu-se contamina mainile si apoi interiorul fructului, cu substante chimice nocive.

Contraindicatii la administrarea grepfrutului

Unul dintre cele mai puternice "medicamente" continute de grepfrut, naringenina, are pe langa efectele sale antitumorale, antivirale si antioxidante, si o proprietate care implica niste riscuri: inactiveaza medicamentele.

Aceasta proprietate este atat de eficienta in blocarea activitatii substantelor de sinteza, incat este contraindicat sa se consume grepfrut cu trei ore inainte sau dupa ce administram antibiotice, medicamente contra colesterolului si diabetului, medicamente pentru potenta, diuretice, antiinflamatoare, antitumorale etc.

Au existat cazuri in care grepfrutul, in combinatie cu aceste medicamente de sinteza (nu si cele naturale), a dat reactii adverse severe: dureri gastrice, sangerari gastrice, stari de voma, convulsii.

Din acest motiv, este bine ca grepfrutul sa nu fie combinat cu nici un fel de medicament de sinteza, ci doar cu cele naturale, pentru care nu exista nici o contraindicatie.

Adevărul despre sănătatea Regelui Charles. Nepotul său a spus care e starea acestuia după operație
Adevărul despre sănătatea Regelui Charles. Nepotul său a spus care e starea acestuia după operație
Regele Charles al Marii Britanii este "frustrat" de ritmul în care se recuperează după ce a fost diagnosticat cu cancer, a declarat duminică nepotul său, Peter Phillips, primul membru al...
Mesajul transmis de Megan Markle după ce cumnata sa, Kate Middleton a dezvăluit că are cancer
Mesajul transmis de Megan Markle după ce cumnata sa, Kate Middleton a dezvăluit că are cancer
Marea Britanie este în stare de şoc după ce prinţesa Kate a dezvăluit că suferă de cancer, deja numeroase persoane salutând curajul foarte popularei soţii a moştenitorului tronului,...
#sanatate, #fructe, #grepfrut, #cure slabire, #cancer, #diabet, #antibiotice , #cura slabire