Cum sa scapam de gandurile si influentele negative care ne pot influenta psihicul

Vineri, 26 Martie 2021, ora 06:18
6648 citiri
Cum sa scapam de gandurile si influentele negative care ne pot influenta psihicul
Gandurile negative ne pot influenta psihicul FOTO facebook

Cu totii avem in viata noastra oameni care ne influenteaza negativ.

Ei par sa nu fie niciodata multumiti de viata lor si exista intotdeauna o criza care ii acapareaza din diferite motive.

In cazul unei persoane negativiste, exista capcane evidente pentru absolut orice. Ei sunt stapaniti de anxietate pana la punctul in care nu realizeaza nimic benefic.

Aceste tipuri de oameni pot influenta foarte mult viata noastra emotionala si pot paraliza propriul nostru sentiment de valoare, de aceea e bine sa ii tinem cat mai departe.

Iata cum o putem face:

Pretuieste-te

Primul pas este de a recunoaste valoarea propriei persoane. Toata lumea are un talent sau o perspectiva unica, inclusiv tu. Esti puternic/a, chiar daca nu recunosti. Odata ce iti dai seama cat de puternic esti si cat de mult poti realiza, vei fi capabil sa ignori vocile negative din viata ta, chiar si pe cele de auto-generate.

Elimina gandurile negative

Trebuie sa inveti sa identifici gandurile negative, care apar uneori in propria minte. Odata ce le sesizezi, le vei putea si elimina. Dupa ce identifici propriile ganduri negative, incearca pe cat posibil sa le transformi in ceva pozitiv. Dupa ce ai inceput eliminarea fara mila a gandurilor negative din propria ta minte, atunci poti trece la pasul urmator.

Dezvolta o gandire pozitiva

Transforma gandurile negative in unele pozitive. Daca vei descoperi ca in mintea ta exista gandul "n-am putut face acest lucru", schimba aceasta idee in "eu pot face orice am stabilit". Cultivand perspective pozitive se vor elimina gandurile negative din mintea ta. Atunci cand oamenii negativi incerca sa te impinga inapoi, opune-te si impinge inainte. Mergi inainte - aceasta este solutia castigatoare. Obstacolele nu sunt periculoase daca nu le lasi sa fie. Obstacolele exista pentru a fi depasite. O cale de a obtine ceea ce iti doresti este sa treci prin toate obstacolele si sa continui sa avansezi pana cand ai atins obiectivul pe care ti l-ai propus.

Identifica influentele negative

Acum ca iti poti identifica si depasi propriile ganduri negative, poti incepe sa le identifici si pe ale altora. Probabil stii deja care sunt acele influente negative, dar unele dintre ele pot fi mai subtile decat altele. Cele subtile vor folosi negativitatea acestor persoane pentru a influenta bunastarea, cariera sau familia ta. Ei vor folosi anxietatea ta fata de acele lucruri ca un maner pentru a contracara ambitiile si obiectivele tale. Nu-i asculta. Mergi spre obiectivul tau, ridica scutul si fereste-te de sagetile lor negative.

Apropie-te de oamenii pozitivi

Oamenii sunt creaturi sociale care aduc multa fericire in vietile noastre. Odata ce ai eliminat persoanele negative din viata ta, poti umple cercul social cu oameni pozitivi si optimisti. Persoanele care te incurajeaza si te sustin in lucrurile pe care le faci sunt pretioase. Cauta oameni pozitivi, cultiva prietenia lor si vei vedea cat de fericit vei fi alaturi de ei in viata ta.

Strategiile eficiente pentru gandirea pozitiva:

Incepeti ziua intr-o nota pozitiva

Specialistii recomanda crearea unui obicei sau a unui ritual zilnic, care sa va ajute sa ganditi pozitiv inca de la primele ore ale diminetii. Ascultarea unei anumite melodii, realizarea unei activitati care aduce fericire sau oferirea de complimente propriei persoane ar putea sa reprezinte cateva idei.

Concentrati-va pe evenimentele fericite

Situatiile dificile reprezinta o parte a vietii, uneori acestea fiind imposibil de evitat. Este indicat ca atunci cand va confruntati cu o situatie nu tocmai fericita sa va concentrati asupra lucrurilor bune, chiar daca acestea pot parea la inceput nesemnificative. De exemplu, daca va aflati in gara si trenul are o intarziere, bucurati-va de timpul in plus petrecut langa cei care v-au condus la gara sau de posibilele prietenii legate in acel loc.

Incercati sa nu va mai impuneti limite

De foarte multe ori, plecand de la premisa ca este imposibil sa realizati un anumit lucru, puteti renunta inca dinainte de a incerca. Auto-limitarea in fata unor situatii sporeste stresul si ingreuneaza procesul de gasire a unei solutii. Atunci cand simtiti ca nu puteti indeplini o anumita sarcina, transformati acel "Nu pot sa fac acest lucru!" cu "Cum pot face acest lucru?".

Evitati cuvintele puternic negative

Transformarea cuvintelor negative in unele neutre ar putea ajuta la minimalizarea experientelor negative. De exemplu, atunci cand situatia o impune, cuvantul "ura" poate sa fie inlocuit cu expresia "nu-mi place". Ati fost vreodata internat intr-un spital si ati remarcat faptul ca asistentele medicale foloseau termenul "disconfort" in detrimentul termenului "durere"? Aceasta este explicatia: cadrele medicale isi doreau sa evite transformarea experientei voastre in una foarte negativa.

Evitati sa va criticati

Stima de sine reprezinta una dintre pietrele de temelie ale unei vieti sanatoase. Sentimentele de nemultumire cu privire la propria persoana sunt, de cele mai multe ori, cauza anxietatii sau a altor afectiuni psihice. Expertii in managementul stresului recomanda observarea propriilor modele de gandire si concentrarea in mod explicit pe schimbarea gandurilor negative in unele pozitive. Acest proces nu este deloc unul simplu, insa, prin repetate incercari, se poate ajunge la un rezultat favorabil. Optimismul se cultiva, urmand ca efortul constant de a gandi pozitiv sa fie rasplatit intr-un moment. Invatati, totodata, sa va apreciati eforturile! Orice actiune pe care o realizati si care are un final fericit, ar trebui sa va multumeasca. Chiar daca ati putea fi tentat sa credeti ca oricine poate face ceea ce tocmai ati reusit, trebuie sa stiti ca lucrurile nu stau deloc asa. Nu oricine poate sa obtina rezultate bune in timpul anilor de studiu, cum nu oricine poate sa deschida o afacere. Realizarile trebuie sarbatorite, minimalizarea unor succese nefiind solutia!

Invatati sa radeti

Umorul ar trebui sa faca parte din viata unei persoane care isi doreste sa gandeasca pozitiv. Numeroase studii au descoperit ca rasul scade stresul, ameliorand totodata simptomele anxietatii si ale depresiei. De asemenea, rasul ajuta la cresterea respectului de sine si imbunatateste starea de spirit. O persoana care vrea sa gandeasca pozitiv trebuie sa invete cum sa ramana deschisa la distractie si umor, chiar si in situatii nu tocmai favorabile. Surse de umor exista la orice pas, astfel ca nu ar trebui sa constituie o problema descoperirea motivului pentru a rade.

Imaginati-va un viitor optimist

Fiecare dintre noi se gandeste la viitor, de foarte multe ori mai mult decat la ceea ce se petrece in prezent. Desi ar putea suna exagerat, ideile despre un viitor optimist pot face cu adevarat diferenta atunci cand vine vorba de perspectivele generale. Evenimentele importante ce urmeaza in viata voastra trebuie privite cu seninatate si incredere, rezultate anticipate fiind doar unele pozitive. Specialistii recomanda notarea pe o foaie de hartie sau pe un suport electronic ceea ce va doriti sa se intample in urmatoarea zi, urmatoarele saptamani sau chiar urmatoarele luni.

Memorati cuvinte pozitive

Desi ar putea parea total neobisnuita, aceasta metoda v-ar putea ajuta sa ganditi pozitiv. Atunci cand cuvintele pozitive sunt folosite in mod constant, creierul reuseste sa faca aceste cuvinte mult mai accesibile si sa va ajute totodata sa descoperiti o semnificatie pentru fiecare cuvant in parte. Exista mii de cuvinte pozitive, publicate intr-un manual realizat de catre cercetatori de la Centrul de Cercetare in Psihofiziologie de la Universitatea din Florida. Creierul are nu doar capacitatea de a-si construi retele puternice pentru cuvintele memorate, ci poate si sa extinda aceste retele, astfel ca, atunci cand ganditi pozitiv, sarcina de refacere a memoriei pozitive se poate realiza mult mai usor.

Continuati sa ganditi pozitiv

Trecerea de la pesimism la optimism se face doar prin exercitiu constant. Nu exista butoane pentru oprirea sau pornirea optimismului. Cheia pentru a deveni o persoana pozitiva si optimista este sa ganditi pozitiv pe termen lung. Degeaba viziunile despre viata sunt unele pozitive timp de o saptamana, daca in saptamana ce va urma totul revine pe fagasul normal si redeveniti pesimist

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#ganduri negative, #psihic, #influenta, #mental, #pregatire , #stiri sanatate