Gandirea negativa poate dauna grav sanatatii psihice

Sambata, 05 Septembrie 2020, ora 05:10
9870 citiri
Gandirea negativa poate dauna grav sanatatii psihice
Foto: Pixabay

Gandirea negativa ar putea accelera declinul cognitiv asociat dementei, boala neurodegenerativa de care sufera peste 50 de milioane de oameni la nivel mondial. Dementa nu beneficiaza de un tratament, insa aproximativ o treime din cazuri ar putea fi prevenite sau macar intarziate in evolutie, sustin specialistii, daca oamenii ar acorda atentie factorilor de risc si ar incerca sa isi schimbe stilul de viata.

Cercetarile actuale arata ca mostenirea genetica, hipertensiunea si fumatul sunt cauzele principale ale instalarii dementei.

Un factor de risc mai putin cunoscut este insa reprezentat de tulburarile emotionale. Studiile au aratat ca depresia, anxietatea si stresul post-traumatic sunt factori ce pot creste riscul de dementa la batranete, noteaza Csid.

Boala Alzheimer, favorizata de gandirea negativa

O cercetare publicata recent releva ca si gandirea negativa experimentata pe termen lung este asociata cu un risc mult mai crescut de dezvoltare a bolii Alzheimer, cea mai frecventa forma de dementa.

Cei care gandesc negativ, sunt mereu ingrijorati cu privire la viitor sau macinati pe interior de trecutul lor secreta excesiv cortizol, hormonul stresului, si acumuleaza proteine Tau si placi de amiloid la nivelul creierului, crescand riscul de Alzheimer.

Cercetarea a inclus 292 de participanti, cu varsta peste 55 de ani. Oamenii de stiinta au evaluat functia cognitiva a subiectilor, prin teste de memorare, atentie, limbaj si orientare spatiala. De asemenea, au examinat nivelul de proteine Tau si depozitele de amiloid de la nivelul creierului, prin tomografie computerizata.

Astfel, savantii au observat ca persoanele cu gandire negativa sufera un declin cognitiv accelerat cu aproximativ 4 ani si prezinta un nivel crescut de proteine Tau, principalul indicator al bolii Alzheimer.

In schimb, persoanele optimiste prezinta un risc mai mic de dezvoltare a dementei si sunt, in general, mai sanatoase.

Din fericire, atitudinea negativista poate fi corectata prin terapie cognitiv-comportamentala sau mindfulness, dar pentru asta pacientul trebuie sa constientizeze ca are o problema si sa ceara ajutor de specialitate.

Miscarea zilnica, renuntarea la fumat, dieta echilibrata, odihna si socializarea sunt principalele metode prin care poate fi redus riscul de dementa.

Studiul privind gandirea negativa si riscul de Alzheimer a fost publicat recent in The Journal of the Alzheimer Association.

Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Extractul de nucă de cocos se utilizează sub formă de ulei ca un substitut al grăsimii animale în bucătăria vegetariană, în tratamentele de înfrumusețare, în cremele hidratante sau în...
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Mișcări și rotiri controlate, dar și pauze la fiecare 45 de minute... Acestea sunt doar două dintre recomandările specialiștilor pentru cei care au demarat maratonul curățeniei înainte de...
#sanatate, #studiu, #pesimism, #gandire negativa, #Alzheimer, #dementa , #sanatate