Cocktail de pesticide în portocale și struguri. Fructele și legumele cu cele mai multe substanțe chimice

Sambata, 02 Octombrie 2021, ora 04:00
10087 citiri
Cocktail de pesticide în portocale și struguri. Fructele și legumele cu cele mai multe substanțe chimice
Pesticidele sunt asociate cu probleme de fertilitate și cancer FOTO Unsplash

Aproape toți strugurii și toate portocalele conțin un adevărat ”cocktail de pesticide”, atrag atenția cercetătorii, care au identificat fructele și legumele din coșurile noastre de cumpărături ce conțin cele mai multe substanțe chimice.

În fiecare an, în Marea Britanie, guvernul cere testarea produselor alimentare pentru a descoperi care sunt nivelurile substanțelor chimice din acestea.

Astfel, potrivit cifrelor oficiale puse la dispoziție de Pesticide Action Network, există 12 produse care sunt adevărate bombe cu ceas, ce conțin până la 122 de tipuri de pesticide, un adevărat pericol pentru sănătatea oamenilor care le consumă, potrivit The Guardian.

Nu mai puțin de 61% dintre substanțele identificate sunt clasificate ca fiind pesticide extrem de periculoase. 47 dintre ele sunt asociate cu cancerul, 15 pot avea impact asupra funcției sexuale și fertilității, iar 17 pot afecta sistemul respirator. Mai mult, un sfert din pesticidele descoperite ar putea cauza afecțiuni congenitale și tulburări de dezvoltare.

Astfel, toate legumele și fructele de pe listă conțin de la două și până la 25 de tipuri de pesticide. Cu toate că nivelurile individuale nu depășesc limitele legale, specialiștii susțin că atunci când sunt combinate atât de multe substanțe chimice, devin deosebit de periculoase.

Lista celor mai periculoase fructe și legume descoperite de specialiști

  • Strugurii - 87.2% dintre probele prelevate de specialiști au conținut pesticide.
  • Portocale - 86,7% dintre probele prelevate de specialiști au conținut pesticide
  • Fructe uscate (ex.: stafide) - 81,9%
  • Diverse ierburi (ex.: rozmarin, oregano, mentă, pătrunjel etc) - 81,3%.
  • Pere - 73,6%
  • Mazăre - 51,5%
  • Fasole teacă - 34,7%
  • Okra (bamă) - 24,7%
  • Salată verde - 23,6%
  • Fasole boabe - 19,4%
  • Morcovi - 17,1 %
  • Mango - 15,2%

”Aceste cifre evidențiază gama largă de substanțe chimice la care suntem expuși zilnic în alimentația noastră. Limitele de siguranță continuă să fie stabilite pentru un singur pesticid, dar există tot mai multe dovezi care arată că substanțele chimice se pot combina, devenind și mai toxice, fenomen cunoscut drept cocktail de pesticide”, explică Nick Mole, reprezentant al Pesticide Action Network, potrivit sursei citate.

În urmă cu un an, în cadrul aceleiași inițiative, cele mai multe pesticide au fost descoperite în căpșuni, lămâi și salată preambalată.

Specialiștii explică și că multe pesticide sunt absorbite în plantă și distribuite în țesuturile acesteia, astfel că ajung în fruct. Drept urmare, spălarea fructelor și legumelor nu le va elimina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ai probleme cu tiroida? Evită aceste legume
Ai probleme cu tiroida? Evită aceste legume
Tiroida este glanda care se află la gât și are rolul de a produse hormonii T3 și T4 care ajută la buna funcționare a organismului. Iodul din alimentație este folosit de tiroidă pentru...
5 fructe bogate în zahăr, de evitat în curele de slăbire
5 fructe bogate în zahăr, de evitat în curele de slăbire
Fructele au un conținut bogat de vitamine și minerale, însă unele dintre ele au și o cantitate importantă de zahăr. De aceea, este mai bine să nu exagerezi cu consumul acestora, căci pot...
#pesticide, #fructe, #legume , #stiri sanatate