Frigul si bolile cardiovasculare - masuri preventive in sezonul rece

Sambata, 11 Noiembrie 2017, ora 14:36
13258 citiri
Frigul si bolile cardiovasculare - masuri preventive in sezonul rece
Foto: Metropolitan Hospital

Frigul, scaderea presiunii atmosferice, cresterea umiditatii aerului, lumina insuficienta, alimentatia bogata in carbohidrati si grasimi si deficitara in fructe si legume proaspete din sezonul rece sunt cateva dintre problemele care pot afecta pacientul cardiovascular.

Scaderea temperaturii sau trecerea brusca de la cald la foarte frig pot duce la contractia vaselor de sange, la cresterea vascozitatii sangelui, la cresterea numarului de batai ale inimii pe minut.

Acestea determina cresterea numarului si gravitatii cazurilor de angina pectorala, de crize hipertensive si de infarct de miocard.

Pentru a evita cresterea frecventei si a intensitatii episoadelor de angina pectorala in sezonul rece, e bine ca pacientul sa evite deplasarile in primele ore ale diminetii sau seara cand temperaturile sunt extrem de scazute, sa poarte imbracaminte groasa, incaltaminte lejera, calduroasa si confortabila, care sa nu impiedice circulatia la nivelul membrelor, sa se protejeze la extremitati, sa bea lichide calde.

Daca este obligat sa mearga mult in exterior, la temperaturi scazute, sa evite expunerile prelungite la frig extrem, sa alterneze perioadele de mers cu pauze dese in locuri incalzite (benzinarii, magazine) unde sa consume bauturi calde.

Masurile generale care vizeaza bolnavul cardiovascular trebuie respectate cu strictete, mai ales in perioadele cu temperaturi extreme.

Iata cateva masuri care vor duce la imbunatatirea statusului cardiovascular si la scaderea semnificativa a incidentelor nefericite:

  • respectarea medicatiei cardiovasculare recomandata de medicul specialist cardiolog,
  • actualizarea recomandarilor medicamentoase si de stil de viata prin vizite regulate la sase luni la cardiolog
  • oprirea fumatului
  • alimentatia saraca in grasimi, sare si zahar, dar bogata in fibre, fructe si legume proaspete
  • consumul redus de carne, de alcool
  • controlul strict al greutatii corporale
  • controlul regulat al tensiunii arteriale
  • mentinerea tensiunii arteriale in parametrii optimi
  • mentinerea in cote normale a zaharului in sange (glicemia) si a grasimilor din sange (valorile profilului lipidic in sange)
  • monitorizarea acestor analize regulat la sase luni

In sezonul rece, persoanele cu risc cardiovascular trebuie sa mentina efortul fizic minim, conform tolerantei individuale.

Plimbarile in aer liber nu sunt contraindicate, dar trebuie respectate niste precautii, efortul sa nu fie foarte intens, sa nu se treaca brusc de la incaperi foarte incalzite la ger, sa se evite expunerea prelungita la vant, viscol, sa se evite efortul mare de mers prin nameti, frigul extrem, cand e cazul.

Lidia Martinas

Medic specialist cardiologie

Metropolitan Hospital

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Frigul si bolile cardiovasculare, #bolnavi inima ingrijire iarna, #bolnavi inima iarna , #afectiuni