Fii in forma cu Valentin Vasile: Aspecte emotionale ale senzatiei de foame

Joi, 17 Iulie 2014, ora 13:08
6322 citiri
Fii in forma cu Valentin Vasile: Aspecte emotionale ale senzatiei de foame
Foto: limitless.com.ro

Se discuta destul de des despre cum starea emotionala poate influenta puternic ce alegem sa mancam si in ce cantitate.

Aproape oricine stie ca o stare emotionala inclinata spre depresie sau anxietate e insotita de cele mai multe ori de asa-numitele "pofte emotionale", care aproape invariabil ne pot face sa consumam dulciuri rafinate si junk-food mult mai des si in cantitati mult mai mari decat am fi facut-o in mod normal.

Dar mult prea rar se vorbeste despre cum anume functioneaza mecanismul in sens invers, cu toate ca cel putin eu, prin prisma meseriei mele, vad acest efect zi de zi, explica pentru Ziare.com Valentin Vasile, antrenor si initiator al programului de remodelare corporala Limitless.

Persoanele alaturi de care lucrez au parte pe parcursul editiilor de schimbari extraordinare ale felului in care arata corpul lor. Insa mai au parte si de un alt efect la care s-au asteptat poate mai putin - se transforma radical si starea lor emotionala.

Nu de putine ori s-a intamplat sa mi se para chiar ca acesta transformare emotionala depaseste in dimensiuni rezultatele procesului de remodelare corporala. La propriu - oamenii ies din program nu numai mai slabi, mai sanatosi, dar si mult mai fericiti si mai multumiti de propria persoana.

Desigur, la o prima vedere asta poate parea efectul faptului ca odata ce corpul lor este mult mai aproape de imaginea lor corporala ideala, e firesc sa creasca gradul de satisfactie fata de propria persoana. Doar ca lucrurile nu sunt chiar atat de simple.

Legatura dintre starea emotionala si alimentele consumate

In ecuatie un rol mult mai important este jucat de cum anume influenteaza chimic alimentele pe care le ingeram, starea emotionala pe care ajungem sa o avem.

Multi oameni de stiinta merg pana intr-acolo in a afirma ca fiecare dintre noi avem doua creiere - cel despre care cu totii deja stim si unul mai putin popular - stomacul.

Un lucru extrem de important este ca stomacul este dezvoltat in viata intra-uterina din exact acelasi tip de tesut din care este dezvoltat si creierul. In plus intre stomac si creier exista o cale de comunicare directa printr-o retea nervoasa.

Plecand de la aceasta ipoteza in ultima perioada s-au studiat feluri in care diferite alimente ne influenteaza in mod direct starea emotionala. Mai simplu spus ce pui in farfurie poate "hrani" stari de depresie si anxietate sau poate hrani o stare de bine si relaxare.

Probabil nu e de mirare ca printre alimentele care hranesc starile emotionale negative sunt: alimentele modificate genetic, dulciurile rafinate si produsele de patiserie, indulcitorii artificiali, glutenul si mai toate mancarurile hiper-procesate.

Printre alimentele care hranesc starea de bine enumeram - somonul (datorita continutului mare de Omega 3), fructele de padure (datorita antioxidantilor care dau culoare mov inchis a fructelor), proteina de origine animala (ouale de la pasari "free range", carnea de la pasari de curte, branza etc), lactatele fermentate (ex. kefirul), suplimentele cu probiotice.

Fiecare aliment din ambele categorii, declanseaza o reactie chimica specifica prin care ne influenteaza fundamental starea de spirit.

Valentin Vasile, antrenor si initiator al programului de remodelare corporala Limitless.

www.limitless.com.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#senzatia de foame, #aspecte emotionale senzatie foame, #Valentin Vasile fitness, #Valentin Vasile antrenor , #alimente