Fii in forma: Ce inseamna alimentatia sanatoasa

Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 11:47
4995 citiri
Fii in forma: Ce inseamna alimentatia sanatoasa
Foto: NutriShape

Am tot auzit din diverse surse despre conceptul de "alimentatie sanatoasa", dar ce inseamna acesta concret?

Ei bine, aceasta presupune includerea in dieta zilnica alimentelor care pot acoperi toate nevoile organismului si evitarea acelora care contin factori de risc, explica Mihaela Costin, nutritionist si NLP Practitioner, pentru Ziare.com.

Fii in forma: Cum ne pregatim pentru sezonul cald

De asemenea, pentru a putea sa asiguri o alimentatie sanatoasa trebuie sa ai grija sa diversifici constant alimentele pe care le consumi zilnic.

O dieta sanatoasa care sa fie echilibrata si diversificata presupune sa consumi toate tipurile de alimentele in cantitatile potrivite pentru organism.

Iata cateva alimente pe care ar trebui sa le consumi cat mai des pentru a mentine un organism sanatos si plin de energie: legume, fructe, cereale integrale, lactate semi-degresate, peste (cum ar fi macroul, heringul, sardinele, somonul sau pastravul), carne slaba - fara piele, protein vegetale (cum ar fi fasolea, nautul, lintea sau soia).

Fii in forma: Adevarul despre produsele dietetice si la ce trebuie sa fii atent

Alimente pe care ar trebui sa le eviti (sau sa le consumi doar ocazional si in cantitati limitate): torturi si produse de patiserie, fursecuri si batoane integrale cumparate, inghetata sau deserturi inghetate, ciocolata in exces, bomboane, gogosi, briose, cartofi prajiti si alte produse de fast-food, alcool, bauturi racoritoare si lista poate continua.

In plus, pe langa respectarea alimentelor potrivite pentru sanatate, trebuie sa ai grija sa respecti si cateva reguli care sa iti usureze digestia:

- Respecta orele de masa;

- Repartizeaza corect alimentele pe parcursului unei zile - este recomandat sa aveti 4-5 mese/zi;

- Evita discutiile agitate, lectura, privitul TV-ului sau orice alta activitate in timpul mesei.

- Evita alimentele prea reci sau prea calde;

- Bea cel putin 2,5 litri de lichide pe zi.

Fii in forma: Caloriile - Prieten sau dusman? Ce trebuie sa stii

Mihaela Costin

Nutritionist si NLP Practitioner

www.nutrishape.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ce inseamna alimentatia sanatoasa, #alimentatia sanatoasa, #alimente bune, #alimente de evitat , #alimente