Femeile renunță mai greu la fumat decât bărbații. Motivele care le împiedică STUDIU

Marti, 14 Septembrie 2021, ora 01:002256 citiri
Femeile renunță mai greu la fumat decât bărbații. Motivele care le împiedică STUDIU
Femeile au mai mult dificultăți decât bărbații și după ce se lasă de fumat FOTO Pixabay

Studiile arată că, deși femeile fumează mai puțin decât bărbații, este considerabil mai dificil pentru acestea să renunțe la țigări. Mai mult, au probleme și după ce reușesc să o facă, luptându-se cu obezitatea, depresia și anxietatea.

Studiul a fost efecturat de Ingrid Allagbe, doctorandă la Universitatea din Burgundia, Dijon, Franța, la care au participat peste 35.000 de fumători. Rezultatele au fost prezentate la Congresul Societății Europene de Cardiologie.

”Femeile care au folosit servicii de renunțare la fumat au avut rate mai mari de supraponderalitate sau obezitate, depresie și anxietate în comparație cu bărbații
Descoperirile noastre evidențiază necesitatea de a oferi intervenții de renunțare la fumat adaptate nevoilor femeilor. Acest studiu a comparat caracteristicile și ratele de abstinență ale bărbaților și femeilor care vizitează serviciile de renunțare la fumat între 2001 și 2018, în Franța. (...)

Studiul a înscris fumători în vârstă de 18 ani și peste cu cel puțin un factor de risc suplimentar pentru boli cardiovasculare: supraponderal/obez; colesterol ridicat; diabet; tensiune arterială crescută; antecedente de accident vascular cerebral, atac de cord sau angina pectorală.

S-a folosit o scară de dependență a nicotinei pentru a clasifica participanții ca dependență ușoară, moderată sau severă”, afirmă cercetătoarea, potrivit unui comunicat al Societății Europene de Cardiologie.

La studiu au participat 37.949 de fumători, dintre care 43,5% femei. Vârsta medie a femeilor a fost 48 de ani, iar cea a bărbaților 51.

”Constatările sugerează că, în ciuda faptului că fumează mai puține de țigări și a dependenței mai mici de nicotină decât a bărbaților, femeilor le este mai greu să renunțe.

Potențialii factori pot fi prevalența mai mare de anxietate, depresie și supraponderalitate sau obezitate în rândul femeilor. S-a raportat anterior că femeile se pot confrunta cu diferite bariere în calea renunțării la fumat legate de frica de creștere în greutate, hormoni sexuali și dispoziție”, a concluzionat Ingrid Allagbe.