Fasciaterapia, o tehnica eficienta pentru oamenii stresati

Luni, 17 Aprilie 2017, ora 07:36
9890 citiri
Fasciaterapia, o tehnica eficienta pentru oamenii stresati
Foto: Arhiva personala Petros Liolios

O terapie noua in Romania, insa cu aproape 40 ani vechime in lume, fasciaterapia vine in sprijinul omului modern, care este tot mai stresat.

Aceasta terapie manuala este folosita in scop curativ si preventiv si solicita forta de autovindecare a corpului. Cu aceasta terapie se pot trata de la dureri de cap, migrene, articulatii intepenite, dureri de spate pana la stres, depresie, anxietate, recuperare post-chirurgicala sau traume, explica pentru Ziare.com Petros Liolios, Specialist Psihopedagogie Perceptiva.

Prin stimularea manuala a fasciior, tesuturi fine care invelesc muschii, oasele, vasele de sange, ligamentele, nervii si intestinele, terapia isi propune sa le redea echilibrul si elasticitatea. Tesuturile isi recapata mobilitatea, iar persoana isi recapata starea de bine.

Fasciile reactioneaza si se adapteaza in mod continuu in functie de activitatile noastre fizice si mentale.

Ca urmare a stresului sau a anxietatii, spre exemplu, ele devin mai rigide sau mai crispate, in functie de intensitatea stimulului. In cazul unor solicitari intense si repetate, fasciile nu-si mai recapata supletea si mobilitatea naturale. Aceasta stare tensionata se instaleaza in timp si este insotita de oboseala, de o pierdere a senzatiei de fluiditate a miscarilor, de disfunctii la nivelul articulatiilor, probleme digestive, circulatorii etc.

Fasciaterapia se practica in cadrul unor sesiuni individuale in cabinetul specialistului de psihoterapie preceptiva.

Este o tehnica nedureroasa ce nu presupune manipularea tesuturilor, ci o atingere blanda care urmeaza miscarea fasciilor. Mobilizarile blande ale fasciilor si punctele de sprijin constituie cele 2 faze principale ale acestei terapii manuale. In anumite momente in cursul sesiunii, pacientul este invitat sa exprime ce percepe la nivel senzorial.

Fasciaterapia este unul dintre instrumentele cu care se lucreaza in psihopedagogie perceptiva, o metoda de tratament mai ampla, care ne invata sa identificam si sa constientizam efectele gandirii noastre asupra propriului corp. Celelalte 3 instrumente sunt:

- interviul: in cadrul interviului, terapeutul il invita pe pacient sa-si descrie emotiile, senzatiile, reflectiile in ceea ce priveste propriul corp;

- gimnastica senzoriala: in picioare sau asezat pe scaun, pacientul efectueaza miscari lente propuse de terapeut, care ii permit sa isi simta din nou corpul in miscare sau in pozitie statica.

- introspectia individuala - ne invata cum sa ne ascultam si observam pe noi insine, cum sa intram intr-un raport cu miscarea noastra interna, dintr-o pozitie imobila, silentioasa, in timp ce capacitatile noastre cognitive sunt exacerbate.

Tipurile de afectiuni pentru care este indicata fasciaterapia sunt:

- Dureri musculare si articulatii intepenite

- Lipsa mobilitatii

- Stres, insomnie, probleme digestive

- Anxietate, fobii, atacuri de panica

- Simptome de oboseala cronica si epuizare

- Stari depresive si post-traumatice

- Dureri de cap, migrene, greata

- Gestionarea durerii cronice

- Recuperarea in urma unor interventii chirurgicale sau traume

Pacientii care sufera de dureri acute pot sa perceapa o ameliorare dupa primele 3 sedinte. Dupa acestea, terapeutul efectueaza un nou bilant pentru a determina numarul necesar de sedinte.

Universitatea Fernando Pessoa (Portugalia) si Laboratorul de Cercetare Aplicata in Psihopedagogie Perceptiva (CERAP), in colaborare cu Fundatia "Punct de Sprijin" organizeaza la Bucuresti, in luna mai 2017, un curs de specializare in Psihopedagogie Perceptiva.

Petros Liolios, Specialist Psihopedagogie Perceptiva

www.petrosliolios.ro

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Tehnica pentru oameni stresati, #Fasciaterapia stres insomnii, #terapii stres , #stres