Farmacia din casa: Curmala, energie si savoare

Marti, 16 Noiembrie 2010, ora 08:33
6860 citiri
Farmacia din casa: Curmala, energie si savoare

Se crede ca acest fruct exotic ar fi originar din Golful Persic. Cultivat inca din antichitate, pentru fructele sale foarte dulci, curmalul era socotit de vechii egipteni un simbol al fertilitatii si era reprezentat pe monezi si pe monumentele cartaginezilor.

Curmalul este iubitor de caldura si lumina, dar se adapteaza usor si in spatiile mai putin luminate.

Conditiile climatice din tara noastra nu permit cultivarea si cresterea acestor copaci, care nu suporta curentii de aer, de aceea la noi apare doar ca planta de interior.

Iubitorii de plante care vor sa aiba in casa un curmal trebuie sa stie ca acesta este mare iubitor de apa si ca vara poate fi scos afara, pe balcon, ori in curte.

Astazi, curmalii se cultiva in Africa de Sud, Australia, Spania si pe coasta californiana.

Specialistii spun ca in zonele in care curmala este aliment de baza, mai ales in zonele locuite de africani, cancerul si tumorile sunt rare, pentru ca acest fruct are in compozitia sa foarte mult magneziu, despre care se stie ca are rol de preventie in bolile canceroase.

Tot despre magneziu se stie ca intareste muschii, intarzie imbatranirea si este recomandat cu deosebire celor care sufera de boli nervoase.

Fosforul care, de asemenea, se gaseste din abundenta in curmala, permite buna functionare a celulei nervoase si calcifierea oaselor. Fosforul este recomandat in boli ale sistemului nervos.

Astenicii ar trebui sa consume curmale deoarece contin fier. 25 de grame de curmale, mancate zilnic, sunt suficiente pentru a satisface nevoile de fier ale organismului.

Desi este un fruct mic, celelalte componente (calciul, potasiul, cuprul) fac din curmala un aliment excelent, complet si complex, cu o mare putere energetica si de intinerire.

Acest fruct miraculos se recomanda persoanelor anemice, extenuate de efort fizic sau intelectual, convalescentilor, persoanelor care au lipsa de calciu, tinerilor si varstnicilor deopotriva, sportivilor inainte de antrenament.

Atentie! Curmala nu este recomandata diabeticilor.

Prajituri din curmale

Si pentru ca a inceput Postul Craciunului, iata o reteta de prajitura foarte simpla, fara foc si efort minim, recomandata, mai ales, pentru aceasta perioada.

Se scot samburii si apoi curmalele se dau prin masina de tocat sau robot, cine are. Se fac bilute care se dau prin fulgi de nuca de cocos sau prin nuci de ale noastre, bine maruntite. Se aseaza pe o farfurie si deasupra se poate presara putina cacao.

Pofta buna si sa avem sanatate!

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#curmala vitamine nutrienti, #beneficii curmala, #curmal planta interior , #fructe