Expunerea la plumb intarzie pubertatea in cazul fetelor

Luni, 06 Septembrie 2010, ora 14:50 3339 citiri

Fetitele expuse la plumb in copilarie intra mai tarziu la pubertate, arata un studiu recent realizat in SUA.

Cercetatorii americani au analizat mostre de sange recoltate de la mai bine de 700 de fete cu varsta cuprinsa intre 6 si 11 ani, observand ca cele cu un nivel mare de plumb in sange (cel putin 5 micrograme pe decilitru de sange) aveau mai putine sanse sa intre la pubertate in urmatoarea perioada.

Oamenii de stiinta spun ca aceasta concentratie de plumb sin sange determina si nivelul hormonilor. S-a mai observat ca fetele care aveau o concentratie mare de plumb, dar si de cadmiu - care ataca rinichii, plamanii si oasele - sunt predispuse si la cancer, relateaza HealthDay.

Copiii intra in contact cu plumbul prin prisma anumitor vopseluri, dar si solului contaminat. In ceea ce priveste cadmiul, acesta este inspirat din fumul de tigara. Plumbul, singur sau impreuna cu cadmiul, afecteaza productia de hormoni din ovare, care pregatesc corpul fetei sa produca primul ovul.

Cercetatorii americani avertizeaza ca orice fetita care are o concentratie mai mare de 10 micrograme de plumb pe decilitrul de sange ar trebui sa primeasca un tratament, insa mentioneaza ca probleme pot aparea chiar la concentratii mai mici, dupa cum se mentioneaza intr-un raport aparut in jurnalul Environmental Health Perspectives.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News