Este sanatos sa gatim la microunde? De ce dauneaza folosirea unei cantitati prea mari de apa la prepararea alimentelor

Vineri, 17 Iulie 2020, ora 06:20
10422 citiri
Este sanatos sa gatim la microunde? De ce dauneaza folosirea unei cantitati prea mari de apa la prepararea alimentelor
Foto: Hepta.ro

Gatitul cu microunde este periculos pentru sanatate? Riscul in ce priveste radiatiile cu microunde e dat de incalzirea plasticului.

Daca este folosit corect, cuptorul cu microunde nu trebuie sa va ingrijoreze, transmite Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Inca nu este clar, insa, in ce masura alimentele gatite la microunde pierd nutrienti, sau daca incalzirea alimentelor in plastic poate provoca dezechilibre hormonale.

Unele cercetari au aratat ca legumele isi pierd o parte din valoarea lor nutritiva in cuptorul cu microunde.

De exemplu, s-a constatat ca microundele elimina din broccoli 97% din flavonoide (importanti compusi vegetali, cu beneficii antiinflamatorii). Asta inseamna o pierdere mai mare decat prin fierbere.

Pe de alta parte, un alt studiu, din 2019, spune ca pierderea de nutrienti a broccoli-ului in cuptorul cu microunde variaza in functie de timp, temperatura si daca broccoli a fost sau nu gatit in apa.

S-a constatat ca timpii de gatit mai mici (de un minut) nu au compromis continutul nutritional. Aburul si microundele ar putea chiar sa potenteze flavonoidele.

"In conditiile de gatit utilizate in acest studiu, microundele pareau a fi o modalitate mai buna de a pastra flavonoidele decat aburul", au scris cercetatorii.

Totusi, s-a descoperit ca folosirea unei cantitati prea mari de apa pentru a fierbe ceva la microunde distruge flavonoidele.

Cercetatorul principal Xianli Wu, un om de stiinta al Centrului de Cercetare pentru Nutritie Umana din Beltsville, la Departamentul de Agricultura din SUA, spune ca nu exista niciun mecanism convenit pentru a demonstra cum microundele protejeaza flavonoidele.

Atfel ca nu se poate spune pur si simplu ca microundele pastreaza mai multi nutrienti decat orice alta metoda de gatiti. Pentru ca fiecare aliment este diferit in ceea ce priveste textura si nutrientii pe care ii contine.

"Tratamentul termic moderat este solutia pentru imbunatatirea proprietatilor de sanatate ale unor legume, indiferent cum le gatim", scriu cercetatorii.

Singura problema a gatitului la cuptorul cu microunde este folosirea recipientelor de plastic, care expuse la caldura pot elibera in alimente aditivi periculosi (ftalati).

Intr-un studiu din 2011, cercetatorii au achizitionat mai mult de 400 de recipiente din plastic concepute pentru uz alimentar si au descoperit ca majoritatea au eliberat in alimente substantele chimice care provoaca dezechilibre hormonale.

Ftalatul este unul dintre plastifiantii cei mai des folositi, adaugati pentru a face plasticul mai flexibil. S-a descoperit ca perturba hormonii si sistemul nostru metabolic.

La copii, ftalatii pot creste tensiunea arteriala si rezistenta la insulina, ceea ce poate creste riscul tulburarilor metabolice precum diabetul si hipertensiunea.

Expunerea a fost, de asemenea, legata de probleme de fertilitate, astm si ADHD.

Falatii sunt, de asemenea, potentiali perturbatori ai hormonilor tiroidieni, hormoni cruciali pentru dezvoltarea creierului bebelusilor in timpul sarcinii, spune Leonardo Trasande, profesor de medicina de mediu si sanatate a populatiei la NYU School of Medicine din New York.

Ftalatii sunt peste tot, chiar si in jucarii si lotiuni pentru corp, dar inca nu este clar cat de mult ne afecteaza in acestea. Dar majoritatea expertilor sunt de acord ca incalzirea plasticului cu continut de ftalati creste expunerea noastra la ei.

Cea mai sigura metoda de a minimiza riscul este utilizarea altor materiale sigure pentru microunde decat plasticul, cum ar fi ceramica.

Si luati in considerare utilizarea microundelor pentru reincalzire, mai degraba decat pentru a gatit.

Este important, deasemenea, sa retineti ca reincalzirea alimentelor implica si ea anumite riscuri, daca nu procedati corect. Mancarea trebuie incalzita pana la 82 grade C (176F) pentru a ucide orice bacterii daunatoare. Si pentru ca bacteriile pot creste in continuare, de fiecare data cand alimentele se racesc. NU reincalziti o masa mai mult de o data.

Atunci cand Betty Schwartz, profesoara de stiinte nutritionale la Universitatea Hebrew din Ierusalim, si-a vazut studentii incalzind cartofii in cuptorul cu microunde, a observat mici cristale in interiorul cartofilor lor.

Cand le-a analizat, a descoperit ca au un continut ridicat de acrilamida chimica. Schwartz le-a cerut elevilor sa isi fierba cartofii si a constatat ca acest lucru nu a creat acrilamida, despre care se spune ca se formeaza la temperaturi mai ridicate, in cuptorul cu microunde.

Aceasta este o preocupare, deoarece studiile efectuate pe animale au aratat ca acrilamida este cancerigena -interfereaza cu ADN-ul celulelor.

Exista cercetari care sugereaza ca microundele sunt mai favorabile cresterii acrilamidei decat alte metode de gatit.

Cand vine vorba de gatirea mancarii in cuptorul cu microunde, sunt multe de luat in calcul. Microundele pot fi considerate un aparat de bucatarie sigur, cu conditia sa cunoastem si sa tinem cont de avertismentele cercetarilor., scrie Future.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cât de sigure sunt carnea de pui și ouăle din România. Rezultatele analizelor făcute de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor
Cât de sigure sunt carnea de pui și ouăle din România. Rezultatele analizelor făcute de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor
Carnea de pui şi ouăle din România sunt fără riscuri pentru consumatori, iar rezultatele analizelor efectuate recent de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) atestă că...
Ceapa și usturoiul verde, periculoase pentru organism. Când nu trebuie să le consumi
Ceapa și usturoiul verde, periculoase pentru organism. Când nu trebuie să le consumi
Primăvara se consumă cantități mari de ceapă și usturoi verde. Acestea sunt extrem de sănătoase și gustoase. Dau savoare mâncărurilor și sunt excelente consumate și ca atare, alături...
#sanatate, #microunde, #hrana, #plastic, #periculos, #sanatos, #alimente, #temperatura, #studiu , #sanatate