Este in regula sau nu sa le dam si copiilor mancare de post? Sfatul nutritionistului

Sambata, 20 Aprilie 2019, ora 09:45
11621 citiri
Este in regula sau nu sa le dam si copiilor mancare de post? Sfatul nutritionistului
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Din punct de vedere alimentar, postul crestin ortodox presupune renuntarea pe o anumita perioada de timp la consumul tuturor alimentelor de origine animala si inlocuirea acestora cu alimente de origine vegetala.

Si cand spun inlocuirea nu ma refer la folosirea a tot felul de preparate care sa imite carnea sau lactatele, cum sunt cascavalul sau crenvurstii de soia.

Dimpotriva, cred ca postul poate fi o ocazie foarte buna sa consumam mai multe legume, frunze verzi care oricum sunt in sezon, fasole, linte, mazare, fructe si cereale integrale.

Cu alte cuvinte, avem de-a face cu o dieta vegana. Stim cu totii ca astfel de diete au un efect benefic asupra tranzitului intestinal, ca aduc o cantitate mare de vitamine si minerale si ca ne pot ajuta sa si slabim, daca sunt concepute corect.

Personal, nu cred ca dieta dieta vegana/vegetariana la copii este o varianta sanatoasa pe termen lung pentru acestia. Pe termen scurt, insa, timp de cateva zile sau intermitent miercurea si vinerea, cred ca acest gen de alimentatie poate avea niste beneficii foarte mari.

Daca intreaga familie tine post si in casa se pregatesc mese din alimentele enumerate mai sus (ciorbe, salate, ghiveci de legume, mancare de mazare sau fasole, humus) atunci cred ca este un moment prielnic sa ii expunem si pe cei mici la aceste alimente.

Intotdeauna ii sfatuiesc pe parintii si copiii care imi trec pragul sa gateasca si sa manance impreuna acelasi lucru, in cantitati adaptate varstei si nevoilor fiecaruia.

Pentru ca pentru un copil poate fi frustrant sa manance altceva decat ceilalti membri ai familiei si dimpotriva, daca avem de-a face cu un mofturos in ceea ce priveste legumele, poate fi tentant sa manance o portie de fasole atunci cand toti cei din jurul lui o savureaza cu mare pofta.

Evident ca trebuie sa tinem cont si de varsta si starea de sanatate a copilului. In cazul copiilor mici, subponderali sau care au deja carente alimentare sau boli cronice, nu este oportuna eliminarea carnii si a lactatelor din alimentatie.

Acest lucru poate duce la agravarea acestor boli si la intarzierea cresterii si dezvoltarii. Din pacate, aceste efecte nu sunt vizibile imediat, dar pot aparea, daca alimentatia este saraca in proteine si grasimi de calitate pe o perioada indelungata.

Pentru copiii mai mari, cateva zile de post ocazionale sunt insa binevenite. Sau daca cel mic ia, spre exemplu, pranzul la scoala, putem alege ca doar cina, luata in familie, sa fie de post.

Cel mai important mi se pare ca meniul sa fie construit in ideea de a include cat mai multe alimente noi in dieta si nu cu scopul de a crea si mai multe interdictii.

De asemenea, ca in orice dieta sanatoasa si echilibrata, e important ca alimentele sa fie sanatoase si de calitate. Pentru ca, asa cum spuneam si mai sus, postul cu snitele de soia si mezeluri din aceeasi soia nu mi se pare ca aduce niciun beneficiu alimentatiei.

Este foarte probabil ca si portiile din mancarea de post sa fie diferite fata de cele consumate in mod obisnuit si asta pentru ca alimentele de origine vegetala au mai putine proteine si vor tine mai putin de foame.

Atentie si la modul de preparare! Incercati sa evitati paneurile si mancarurile cu mult ulei si sa preparati supe sau ciorbe cu putin ulei de masline, mancaruri de legume, fasole batuta si humus, cartofi copti sau fierti.

Puteti renunta pentru o perioada la a va face cumparaturile de la supermarket si sa luati totul din piata. Asa evitati dulciurile si patiseriile, care, fie ele si de post, sunt pline de zahar si de grasimi nesanatoase. Puteti prepara salate de fructe sau budinci de fructe cu seminte de chia, mult mai colorate si bogate in vitamine.

O alta componenta importanta a postului este aceea spirituala. Daca parintii au ca valoare personala religia si credinta in Dumnezeu si doresc sa le insufle si celor mici acest lucru, postul poate fi o varianta prin care sa le explice despre alegeri si despre avantajele renuntarii la anumite lucruri.

Aceste lucruri trebuie facute insa cu blandete, fara a impune sau obliga copilul sa tina un post despre care nu intelege mare lucru. De fapt, cred ca inainte de a-i invata sa tina post ii putem invata sa fie buni cu ceilalti, rabdatori si echilibrati.

Iar asta nu o puteti face, dragi parinti, decat prin puterea exemplului. Pentru ca cei mici sunt mult mai atenti la ce faceti decat la ce ziceti.

Dr. Lavinia Nedelea, medic specialist endocrinolog si nutritionist in cadrul Clinicii de Nutritie KiloStop

Autor pe blogul www.smartmama.ro

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com.

Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#Tu stii ce mananci, #mancare post copii, #post copii nutritionist , #alimente