Durerea de rinichi, intre mit si realitate

Sambata, 22 Iunie 2019, ora 08:59
14562 citiri
Durerea de rinichi, intre mit si realitate
Foto: Cristian Persu

Colica renala, asa cum se numeste aceasta durere acuta in limbajul de specialitate, apare cel mai frecvent in urma migrarii unui calcul urinar la nivelul ureterului. Contrar convingerilor populare, durerea nu este data de contactul pietrei cu mucoasa tractului urinar, ci de cresterea de presiune din interiorul rinichiului, care continua sa produca urina, dar nu o mai poate evacua in mod eficient.

In majoritatea cazurilor, colica renala este unilaterala, afectarea concomitenta a ambilor rinichi fiind o situatie exceptionala. Daca am compara aparatul urinar cu un sistem hidraulic industrial, in care o crestere de presiune aprinde un bec rosu in panoul de comanda, semnaland iminenta exploziei conductelor daca presiunea nu scade rapid, colica renala este acel bec rosu, transpus in creierul nostru sub forma de durere.

Cu cat presiunea din rinichi este mai mare, cu atat mai mare va fi durerea resimtita de pacient, iar intensitatea acestei dureri exprima in mod direct gravitatea situatiei. Un aspect interesant care trebuie discutat este ca nu exista o corelatie directa intre intensitatea durerii si dimensiunile calculului.

De regula, aceste dimensiuni sunt de sub un cm, ceea ce poate contraria pacientul, care accepta mai greu ca un calcul abia vizibil cu ochiul liber ar fi putut cauza dureri atat de mari. Din fericire, natura ne-a inzestrat cu multe mecanisme de protectie, iar aici durerea poate fi considerata un astfel de mecanism, care, prin impactul major asupra noastra, ne va determina sa cautam rapid ajutor specializat.

Daca instalatia hidraulica pe care am descris-o anterior poate exploda daca presiunea interna depaseste parametrii constructivi, rinichiul nu va fi supus acestui risc, tot datorita unui mecanism protector ingenios, care il va face sa isi opreasca activitatea, implicit sa nu mai produca urina si astfel sa nu se poata depasi un prag limita de presiune interna. Medicina contemporana vine in acest caz cu tratamente care pot facilita expulzia calculului, in timp ce amelioreaza durerea resimtita de pacient si previn o potentiala infectie.

Trebuie mentionat aici ca nu exista medicamente care sa duca la dizolvarea calculului, asa cum ne-am dori si asa cum, din pacate, promit multe reclame pe care le vedem mai ales in mediul virtual. Un calcul obstructiv poate fi eliminat spontan, asa cum se intampla in majoritatea cazurilor, sau va avea nevoie de tratament chirurgical, daca pasajul spontan nu se produce. Indiferent de maniera de eliminare a calculului, odata eliberata calea urinara, durerea se remite in totalitate.

O alta cauza de durere la nivelul rinichilor, o durere mai putin acuta, dar totusi foarte neplacuta, este durerea aparuta in cursul infectiilor urinare inalte, a pielonefritelor. Aceasta durere asociaza si simptomatologie urinara, cu cresterea frecventei mictiunilor si urina cu aspect modificat, ce intereseaza frecvent ambii rinichi.

Gravitatea situatiei semnalate de aceste dureri nu este una imediata, ci mai ales una potentiala, care poate duce, in absenta tratamentului rapid, la instalarea unei stari septice, cu punct de plecare in tractul urinar si care poate pune in pericol viata pacientului. In aceste situatii nu se practica interventie chirurgicala, fiind insa necesar un tratament antibiotic sustinut.

Exista si alte tipuri de durere a rinichiului, care sunt mult mai rar intalnite in practica cotidiana. O astfel de cauza poate fi o malformatie a caii urinare, care duce catre una dintre cauzele mentionate anterior, fie obstructie, fie infectie.

O cauza pe care o consideram "evidenta" este traumatismul rinichiului, caz in care durerea va fi integrata in contextul clinic al pacientului si tratata corespunzator. Bolile neoplazice, cancerele, pot da durere la nivelul rinichiului daca in vasele de sange ale acestuia se formeaza cheaguri care produc infarctul zonei interesate, care nu mai este alimentata cu sange proaspat.

Un caz aparte in acest context este colica renala a gravidei, la care se intalneste un grad de obstructie datorat maririi de volum a uterului, dar care nu da durere datorita faptului ca procesul se instaleaza lent, lasand timp de adaptare. Aparitia colicii renale semnaleaza adaugarea unui alt element obstructiv, cel mai probabil este vorba tot despre un calcul, si aici se impune tratament de urgenta pentru ca starea de graviditate ne limiteaza atat in investigatiile pe care le putem recomanda cat mai ales in medicamentele pe care le putem administra.

Solutia la care se recurge este introducerea endoscopica a unui stent ureteral care sa asigure curgerea urinei din rinichi catre vezica urinara pana la nastere, urmand ca investigarea completa si rezolvarea cazului sa fie amanate. Este de remarcat abordarea diferita a cazului, care presupune un set minim de investigatii, apoi o solutie terapeutica temporara, dar aplicata foarte rapid, pentru a preveni aparitia unor complicatii ce ar putea avea impact atat asupra mamei cat si asupra fatului. Reiese de aici necesitatea de prezentare rapida la medic, inca de la debutul acestor simptome cu potential sever.

Cu ce pot fi confundate durerile de rinichi

O discutie despre durerea de rinichi nu este niciodata completa daca nu trece in revista alte cauze de durere pe care pacientii le atribuie in mod eronat rinichiului, iar aici putem usor discuta despre un "suspect de serviciu", caruia i se imputa imediat orice durere care intereseaza fie si numai partial regiunea lombara.

In activitatea medicala curenta, aceasta este situatia cea mai frecvent intalnita, cand pacientul se prezinta la medic descriind o durere de rinichi, iar dupa evaluare se descopera ca durerea are de fapt o alta cauza, fara legatura cu aparatul urinar.

Statul pe scaun pentru lungi perioade de timp, condusul sau activitatile sportive intense pot duce la aparitia unor dureri ale muschilor sau scheletului osos, dureri care, desi sunt resimtite in regiunea lombara, nu provin de la organele interne.

Bolile coloanei vertebrale, herniile de disc aparute la nivel lombar, pot da durere lombara bilaterala, care uneori iradiaza la nivelul membrelor inferioare, fara insa a fi in vreun fel corelate cu functia aparatului urinar.

Anumite boli infectioase, ca de exemplu zona zoster, prin afectarea terminatiilor nervoase din piele, dau dureri in zona in care urmeaza sa apara eruptie. Si aceasta durere poate fi atribuita rinichiului daca zona afectata este cea lombara, desi boala nu afecteaza deloc aparatul urinar.

Sunt si alte situatii cand durerea iradiaza catre zona lombara, fara ca afectiunea sa fie localizata in aceasta zona. Toate aceste situatii posibile devin argumente solide impotriva tratamentului initiat inaintea unui consult medical, desi in anumite cazuri, diverse tratamente pot duce la ameliorarea durerii indiferent de cauza ei.

Un alt mesaj care trebuie retinut este ca, de cele mai multe ori, durerea de spate nu este o durere de rinichi. Iar daca durerea provine de la rinichi, cauzele care au generat-o sunt diferite si au nevoie de abordari diferite.

Tratamentul durerii este insuficient in mai toate cazurile, iar rezolvarea definitiva implica rezolvarea bolii care se manifesta astfel.

Indiferent de elementul cauzator, durerea este un factor major de disconfort si de scadere a calitatii vietii, cu impact asupra vietii personale si profesionale. Pe de alta parte, durerea este de obicei un semnal de avertizare a unor conditii patologice cu potential sever, astfel ca ea nu trebuie ignorata sau tratata superficial.

Un filosof chinez spunea ca omul nu are receptori pentru starea de bine, astfel incat binele nu poate fi definit decat ca o absenta a raului. Preluand aceasta idee, putem spune ca tratarea cu succes a unui episod dureros ne va da noi motive pentru a ne bucura de viata si ne va oferi noi perspective de intelegere a celor aflati in suferinta.

Doctor Cristian Persu

Doctor in stiinte medicale

Medic primar urolog, sef de lucrari universitar @Royal Hospital

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Mituri despre durerea de rinichi , #sanatate