Dulciuri, dupa reteta nutritionistului: Gustoase si cu mai putine calorii

Duminica, 03 Septembrie 2017, ora 16:00
36173 citiri
Dulciuri, dupa reteta nutritionistului: Gustoase si cu mai putine calorii
Foto: Facebook/Cabinet de psiho-nutritie Nela Pricop

Dulciurile facute in casa din ziua de astazi ingrasa aproape la fel ca dulciurile de cumparat si asta doar din cauza comoditatii noastre.

Tot mai putine persoane folosesc ingredinte naturale, pentru a face dulciuri in casa; totul se bazeaza pe creme, praf la plic, multa margarina, frisca, tot la plic, creme de cacao care nu contin cacao. Pe langa faptul ca ingrasa foarte tare, mai sunt si extrem de nesanatoase.

Maioneza, frisca si pateuri vegetale - cat de sigure sunt pentru consum Interviu cu un nutritionist

In general, dulciurile sunt o combinatie de zahar, faina, grasimi procesate, lapte. Pot contine insa si o serie de componente artificiale, cum ar fi: arome alimentare, conservanti, potentiatori de gust.

Consumul de dulciuri facute in casa sau cumparate (consumul de "calorii goale") in cantitati mari si des duc, in timp, la obezitate, la boli cardiovasculare si diabet, dar asta nu inseamna ca din in cand nu ne putem desfata cu un desert facut din ingredinte "curate", chiar in bucataria noastra.

Cand le consumi

De mentionat e faptul ca dulciurile nu se consuma nici inainte de masa, nici dupa masa; dulciurile se consuma ca atare, mai bine zis, reprezinta o masa in sine, iar momentul cel mai potrivit pentru a ne "face de cap" cu o prajitura ramane clar prima parte a zilei, dimineata, de preferat pana in ora 14.00 si neaparat cu o lunga plimbare pe jos dupa aceea sau o ora de antrenament in sala de sport, in aceeasi zi, explica pentru Ziare.com nutritionistul Nela Pricop.

Nutritie cu Nela Pricop: Cum faci o ciorba, dupa reteta nutritionistului

Exista cu siguranta si variante de dulciuri facute in casa ceva mai "prietenoase" cu sanatatea si corpul nostru. Acestea contin ingrediente naturale, asociate corect, insa chiar si asa nu pot fi consumate la discretie.

Alternativa la torturi si prajituri cu crema

Placintele, tartele din faina integrala cu mere sau fructe de padure, aromate cu scortisoara si de ce nu, cu putina nuca pot fi oricand o alternativa la torturile si prajiturile cu foarte multa crema si extrem de insiropate. In locului zaharului se pot oricand folosi cateva fructe uscate sau indulcitorul din stevia.

Sorbetul de fructe se poate face din banane coapte si inghetate, fructe de padure sau piersici sau orice alt fruct doriti. Este extrem de simplu de facut: se blendeaza 2 categorii de fructe cu lapte vegetal - cel de cocos e minunat pentru deserturi -, se indulceste cu miere, se toarna in forme si se da la congelator. Daca adaugati un iaurt mai gras, deja veti avea o inghetata in toata regula.

Spumele de fructe, de capsune, de mango, de cocos se pot face foarte usor doar ptin amestecarea unei smantani de buna calitate cu fructe. Produsul finit va fi usor, delicios si racoros.

Merele, perele, gutuile sunt minunate coapte, aromate cu scortisoara si asociate cu o inghetata facuta din iaurt gras.

Puteti aduce cateva modificari si retetelor clasice de dulciuri facute in casa pentru a le face mai sanatoase. De exemplu, la clatite putem adauga un lapte vegetal sau lapte de capra. Putem pastra ouale, dar in locul fainei albe clasice putem adauga fie 1-2 banane nu foarte coapte sau faina de migdale sau un alt tip de faina. In plus, se poate renunta complet la adaosul de zahar, avand in vedere ca pot fi consumate cu topping de fructe sau gemuri din fructe, fara indulcitori.

Modificari asemanatoare putem aduce si retetei de cozonac si nu numai.

Incercati sa preparati dulciuri din ingredinte naturale si sa includeti cat mai putine ingrediente - cu cat gatiti mai simplu, cu atat va fi mai sanatos si veti avea parte de mai putine calorii.

Nela Pricop, nutritionist

Cabinet de psiho-nutritie

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Dulciuri recomandate de nutritionist, #retete dietetice dulciuri, #dulciuri nu ingrasa, #Nela Pricop nutritionist , #nutritie
Comentarii
Poza ScoalaTe
ScoalaTe
rank 1
Dulciurile facute in casa DOAR cu produse naturale sint sanatoase.