Dovada ca fetusii canta si danseaza din pantec - Se intampla de la 16 saptamani (Video)

Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 20:15
3416 citiri
Dovada ca fetusii canta si danseaza din pantec - Se intampla de la 16 saptamani (Video)
Foto: Pexels/splitshire.com

Bebelusii canta si danseaza inca de dinainte de a se naste, arata un studiu recent. Mai mult, aceste talente sunt vizibile chiar din a 16-a saptamana de sarcina.

Fetusii au urechea interna complet formata in a 16-a saptamana de sacina si un sistem auditiv functional din saptamana 26. Totusi, pentru prima oara s-a demonstrat ca acestia aud din saptamana a 16-a, potrivit oamenilor de stiinta de la Institutul Marques din Barcelona, Spania, relateaza Medical Daily.

In mod normal, fetusul poate auzi zgomotele din interiorul corpului mamei sale, cum ar fi ritmul inimii ei, respiratia si activitatea intestinala. Poate auzi si sunetele facute de mama sa: atunci cand vorbeste sau merge pe tocuri, pe langa alte zgomote externe. Majoritatea sunetelor sunt percepute ca niste soapte (cu o intensitate de aproximativ 30 de decibeli). Vocea mamei, in timpul unei conversatii normale (60 de decibeli) abia este detectata (se aude din pantec cu intensitatea de 24 de decibeli).

Sanatate la-ndemana cu dr. Diana Cocei: Ce analize trebuie sa faci inainte de a ramane insarcinata

Pentru a vedea cum raspunde la stimuli, cercetatorii au inregistrat mimica fetusilor, cu ajutorul ultrasunetelor (3D/4D) in cazul a 106 femei cu sarcini cuprinse intre 14 si 39 de saptamani. Femeilor li s-a plasat pe abdomen un dispozitiv din care se auzea muzica sau au fost folosite dispozitive intravaginale. In timpul experimentului s-a ascultat "Partita in A Minor", semnata de Johann Sebastian Bach.

S-a observat ca inainte de a li se pune muzica, 45% dintre fetusi aveau miscari spontane ale capului si membrelor, in timp ce 30% isi miscau gura si limba, iar 10% scoteau limba. Odata expusi la muzica prin intermediul dispozitivului intravaginal, 87% dintre fetusi au reactionat miscand din cap si membre, miscandu-si si buzele si limba. Toate aceste miscari s-au oprit cand muzica a incetat.

Mai mult, 50% dintre fetusi au reactionat printr-o miscare suprinzatoare: si-au deschis gura extrem de larg si au scos afara limba cat de tare au putut.

Machiajul in sarcina afecteaza inteligenta bebelusului

Potrivit autorului studiului, dr. Marisa Lopez-Teijon, specialist in reproducere asisatata la institutul mentionat, studiul arata ca fetusii raspund la muzica (redata de dispozitivul intravaginal) miscand gura si limba, "ca si cum ar incerca sa vorbeasca sau sa cante".

Nu s-au observat reactii atunci cand sunetul s-a auzit din afara pantecului, se mai mentioneaza in raportul publicat de jurnalul Ultrasound.

Traian Băsescu dezvăluie care e singura situație în care Gabriela Firea ar putea câștiga primăria Capitalei. „Pentru Ciolacu nu va fi bine”
Traian Băsescu dezvăluie care e singura situație în care Gabriela Firea ar putea câștiga primăria Capitalei. „Pentru Ciolacu nu va fi bine”
Fostul președinte Traian Băsescu a comentat duminică seara, 28 aprilie, într-o emisiune la Digi24, șansele Gabrielei Firea de a câștiga alegerile locale. Fostul șef al statului este de...
Primar vizat de mai multe dosare pentru fraudarea alegerilor în favoarea PNL, candidează acum sub sigla PSD. „Au furat voturile fără niciun resentiment”
Primar vizat de mai multe dosare pentru fraudarea alegerilor în favoarea PNL, candidează acum sub sigla PSD. „Au furat voturile fără niciun resentiment”
Primarul comunei Ciorani din județul Prahova, Voicu Marin, trimis în judecată pentru falsificarea documentelor electorale, în favoarea Partidului Naţional Liberal, la alegerile locale din anul...
#fetusi muzica, #fetusi danseaza, #fetusi canta pantec video, #bebelus danseaza pantec video, #muzica bebelusi , #bebelusi