Distilbene, hormonul sintetic ce imbolnaveste nepotii

Colaborator: Giulieta Marin
Marti, 05 Aprilie 2011, ora 18:26 3653 citiri
sursa: pointsdactu.org

Distilbene, hormonul sintetic prescris de medici pana in anii '70 gravidelor din intreaga lume ce riscau sa piarda sarcina, este din nou in aceste zile in atentia presei franceze.

O echipa de cercetatori din Montpellier, specializati in endocrinologia pediatrica, a definitivat un studiu, in urma caruia s-a ajuns la concluzia ca acest medicament, interzis in prezent din cauza efectelor secundare, loveste in continuare pana si generatia nepotilor femeilor carora li s-a administrat, relateaza France Info.

Profesorul Charles Sultan si colaboratorii sai au pus in evidenta faptul ca nepotii gravidelor tratate cu Distilbene prezinta un risc de 40-50 de ori mai mare de a avea malformatii congenitale ale uretrei, comparativ cu ceilalti baietei, in timp ce la fetite creste probabilitatea de a dezvolta in viitor diferite tipuri de cancer la nivelul organelor genitale.

Sterilitatea este si ea mult mai probabila in cazul lor, fata de copiii ale caror bunici nu au luat Distilbene.

Se preconizeaza ca in perioada 1948-1976 intre doua si opt milioane de gravide au luat acest hormon artificial, pentru a preintampina un avort spontan.

In Franta, numarul acestor femei se ridica la aproape 200.000, ceea ce ii face pe endocrinologi sa fie extrem de atenti la efectele acestei "bombe cu ceas" si sa avertizeze din nou asupra pericolului reprezentat de substantele chimice administrate iresponsabil oamenilor si animalelor.

Hormonii sintetici pot perturba iremediabil sistemul endocrin al organismelor vii, consecintele pentru generatiile viitoare putand fi devastatoare.

Din nefericire, intr-o lume orientata strict spre profitul imediat, marile concerne farmaceutice produc in continuare noi si noi "medicamente-minune" ce isi vor arata efectele secundare in anii ce vin.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News