Diferenta dintre raceala si gripa - semne si solutii

Sambata, 07 Ianuarie 2012, ora 22:03
20597 citiri
Diferenta dintre raceala si gripa - semne si solutii
Foto: Arhiva

Suntem in plin sezon rece, iar afectiunile respiratorii isi fac de cap. Ne incearca o raceala sau este vorba de gripa? De ce este important sa facem diferenta? Pentru ca nu trebuie sa subestimam gripa. Daca raceala poate fi incadrata, de obicei, in categoria de boli usoare, gripa afecteaza organismul intr-o masura mai mare.

Cazurile de gripa sunt mult mai rare decat cele de raceala. Ne plangem adesea ca avem gripa, desi de cele mai multe ori suferim de o raceala mai puternica. Desi intre simptomele celor doua boli exista asemanari - ca si in tratamentul lor- ele sunt cauzate de virusuri diferite.

Cea mai neplacuta parte a unei raceli este ca poate tine mai mult, dar gripa creeaza un disconfort mai mare. Iata in continuare o comparatie a simptomelor celor doua boli, comparatie care ne-ar putea ajuta sa ne dam seama daca suferim de raceala sau de gripa.

Febra: Este mare in caz de gripa, cu instalare brusca; apare rar in cazul racelii.

Durere de cap: Iesita din comun in cazul gripei; rara, in cazul racelii

Dureri musculare: Iesite din comun in cazul gripei, chiar grave; usoare in cazul racelii.

Oboseala: Extrema in cazul gripei, tinand si 2-3 saptamani; usoara in caz de raceala.

Nas care curge: Ocazional in cazul gripei; obisnuit in caz de raceala.

Durerea in gat: Ocazionala in caz de gripa; simptom obisnuit in caz de raceala.

Tuse: Simptom obisnuit si posibil grava in cazul gripei; simptom cu manifestare usoara pana la moderata, dar persistenta, in cazul racelii

Se observa ca simptomele gripei sunt mai puternice decat cele ale racelii. Daca cele mai multe raceli pot fi "duse pe picioare", cum se spune in popor, in caz de gripa, trebuie o atentie sporita. Este nevoie de repaus la pat si multa odihna, pentru a acorda organismului ragazul necesar sa se refaca.

Febra mare, starea generala de rau si epuizare, frisoanele, bufeurile, durerile musculare pe care le da gripa, ii sperie pe multi dintre cei afectati si cea mai rapida vindecare o vad in antibiotice.

Administrarea de antibiotice in caz de gripa este o greseala grava, deoarece gripa nefiind cauzata de o bacterie, ci de un virus, antibioticele nu au nici un efect in procesul de vindecare.

Mai mult, distrug sistemul imunitar, creand teren favorabil pentru posibile complicatii. O gripa poate duce la infectii secundare bacteriene, provocand bronsita si pneumonie, ori encefalita, sau agravand astmul, diabetul, bolile de inima si alte afectiuni cronice. Un atac de gripa ne poate lasa slabiti si deprimati mai multe saptamani.

Gripa poate fi o boala mortala si astazi, la fel ca in 1918, cand gripa spaniola a ucis mai mult de 20 de milioane de persoane din intreaga lume.

Ce putem face? Sa ne intarim sistemul imunitar, iar in cazul in care apar in care apar simptome pronuntate de boala, cel mai indicat lucru este consultarea medicului, mai ales in cazul grupelor de risc - copii, batrani, persoane cu boli cronice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#raceala gripa, #simptome raceala, #simptome gripa, #semne raceala, #semne gripa , #gripa