Dieta mediteraneana combate artrita reumatoida

Vineri, 09 Octombrie 2020, ora 06:55
8105 citiri
Dieta mediteraneana combate artrita reumatoida
Foto: Facebook/Despre Diete

Dieta Mediteraneana se afla in atentia expertilor, clasandu-se pe primul loc, la numeroase categorii: cele mai sanatoase diete, cel mai usor de urmat, cele mai bune diete pentru diabetici, cele mai bune diete pentru sanatatea inimii si cele mai bune diete pentru lacto-vegetarieni.

Nu este de mirare, pentru ca dieta mediteraneana are la baza alimente care aduc numai beneficii sanatatii noastre.

Dieta mediteraneana se bazeaza pe dieta Parasouda, urmata de locuitorii Cretei, absenta restrictiilor stricte facand-o potrivita pentru aproape oricine. Alte date leaga dieta mediteraneana de obiceiurile italienilor, grecilor si francezilor, din anii '60, o perioada in care alimentatia sanatoasa era la moda. Cercetatorii au descoperit ca, in acea perioada, aceste popoare erau mult mai sanatoase, comparativ cu americanii, de exemplu.

Numeroase studii au demonstrat ca dieta mediteraneana ne protejeaza inima, imbunatateste functiile creierului, previne accidentele vasculare cerebrale si diabetul de tip 2 si creste longevitatea. De asemenea, ajuta la scaderea in greutate si ne umple de energie.

Potrivit Romedic, pe langa aceste efecte benefice dovedite, studii recente au descoperit ca dieta mediteraneana are un rol protectiv si impotriva artritei reumatoide, precum si pentru persoanele fumatoare sau care au fumat in trecut.

Aproximativ 63.000 de femei din Franta au participat la acest studiu. Acestea au completat un chestionar despre obiceiurile lor alimentare din 1990 si pana in prezent. Din numarul total de participanti, 480 de femei erau suferinde de artrita reumatoida.

Studiul a identificat o serie de deosebiri intre persoanele care aveau o inclinatie crescuta pentru dieta mediteraneana si cele cu inclinatie scazuta. Astfel, raportat la un milion de persoane pe an, doar 383 de persoane cu inclinatie crescuta pentru aceasta dieta au dezvoltat artrita reumatoida, iar din randul celor cu inclinatie scazuta, 515 persoane dintr-un milion au dezvoltat artrita.

In plus, persoanele care au urmat indeaproape dietele mediteraneene au inregistrat un risc foarte scazut pentru artrita reumatoida. De asemenea, in randul persoanelor nefumatoare care aveau o inclinatie crescuta pentru dieta mediteraneeana, au fost inregistrate 358 de cazuri la un milion de persoane, pe an.

Desi exista diferente intre bucatariile italienesti, grecesti si frantuzesti (originile dietei mediteraneene), majoritatea studiilor au observat ca numitorul comun al lor este mai putina carne, mai multe legume si peste de cel putin doua ori pe saptamana.

Pe scurt, dieta mediteraneeana se bazeaza pe:

Legume - rosii, broccoli, salata kale, spanac, mazare, fasole verde, ceapa, vinete, conopida, morcovi, varza de Brussels, castraveti etc

Verdeturi - salata verde, rucola, spanac, frunze de sfecla, valeriana etc

Fructe - mere, banane, pere, portocale, capsune, struguri, pepene galben, piersici, avocado etc

Nuci si seminte - nuci, migdale, nuci de macadamia, alune, caju, fistic, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac

Tuberculi - cartofi, cartofi dulci, napi, sfecla rosie

Cereale integrale - orez integral, grau integral (paste integrale, paine integrala), porumb

Peste si fructe de mare - somon, sardine, ton, creveti, scoici, crab, moluste, midii, macrou, pastrav etc

Carne de pasare - pui, rata, curcan

Oua - de gaina, de rata, de prepelita

Lactate: branza, iaurt

Ierburi si condimente - usturoi, busuioc, menta, rozmarin, piper, scortisoara etc

Grasimi sanatoase - ulei de masline extra virgin, ulei de avocado

Nu este nevoie sa va mutati in Italia, in Grecia sau in sudul Frantei pentru a profita de beneficiile dietei mediteraneene. Tot ce aveti de facut este sa urmati niste reguli simple:

- consumati fructe si legume proaspete sau cat mai putin procesate (de exemplu, legume gatite la aburi, gratar sau cuptor, niciodata in ulei)

- limitati consumul de alcool (in zona mediteraneana se consuma un pahar de vin rosu la masa)

- flositi ulei de masline la gatit si in salate

- consumati cereale integrale, paine integrala, nuci si seminte

- limitati consumul de carne rosie

- consumati peste de cel putin doua ori pe saptamana

- consumati lactate, carne grasa si oua, doar ocazional

- eliminati din dieta zilnica mezelurile si alte semipreparate din carne

- reduceti consumul de dulciuri si prajituri (inlocuiti-le cu fructe proaspete)

- folositi multe condimente si plante aromatice la gatit

- manancati portii mici

- beti cel putin doi litri de apa pe zi

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ceapa și usturoiul verde, periculoase pentru organism. Când nu trebuie să le consumi
Ceapa și usturoiul verde, periculoase pentru organism. Când nu trebuie să le consumi
Primăvara se consumă cantități mari de ceapă și usturoi verde. Acestea sunt extrem de sănătoase și gustoase. Dau savoare mâncărurilor și sunt excelente consumate și ca atare, alături...
Vrei să ții post negru? Ce se întâmplă dacă postești trei zile la rând
Vrei să ții post negru? Ce se întâmplă dacă postești trei zile la rând
Postul este una dintre cele mai vechi practici din lume. La finalul Postului Paștelui este recomandat însă postul negru. Asta înseamnă să nu se consume mâncare toată ziua. Doar apa fiind...
#sanatate, #diete, #dieta mediteraneana, #studii, #artrita, #fumatori , #dieta