Diabet - descoperirea unui hormon care ar putea revolutiona tratamentul

Luni, 29 Aprilie 2013, ora 17:07
7489 citiri
Diabet - descoperirea unui hormon care ar putea revolutiona tratamentul

Betatrofina, un hormon descoperit de doi cercetatori de la Harvard, ar putea revolutiona tratamentul diabetului de tip 2, facand posibila renuntarea la injectia cu insulina pentru cei aflati in stare avansata a acestei boli.

Doug Melton si Peng Yi, cercetatori in cadrul Institutului Harvard Stem Cell (HSCI), sunt la originea acestei descoperiri. Studiile lor, efectuate pe soareci de laborator, au pus in evidenta actiunea unui hormon numit betatrofina.

Acesta are capacitatea de a multiplica celulele pancreatice beta secretoare de insulina, aflam din Doctissimo.

In cazul diabetului de tip 2, aceste celule beta nu functioneaza normal, iar ca in cazul diabetului de tip 1, acestea sunt distruse printr-un proces autoimun al organismului. De mult timp, cercetatorii incearca sa gaseasca o modalitate prin care sa ajute organismul diabeticilor, asemenea unui organism sanatos, sa "gestioneze" eficient producerea si mai buna functionare a acestor celule pancreatice.

Descoperirea betatrofinei aduce sperante in acest sens. Cum este un hormon prezent in mod natural in organismul omului, specialistii considera ca cercetarile in acest sens vor conduce la simplificarea tratamentului, printr-o injectie saptamanala, lunara sau chiar anuala.

"Ideea noastra este relativ simpla. Acest hormon, transferat diabeticului de tip 2, va impulsiona organismul sa fabrice mai multe celule secretoare de insulina, ceea ce va incetini, daca nu stopa evolutia diabetului", spune spune Doug Melton.

Aceste noi celule beta nu produc insulina decat daca organismul are nevoie de aceasta, permitand o reglare naturala a secretiei de insulina, precizeaza autorii studiului.

Sperante si pentru diabetul de tip 1

Desi cei doi cercetatori si-au orientat studiul catre utilizarea betatrofinei in cazul diabeticilor de tip 2, acestia nu exclud posibilitatea de extindere a terapiei si la persoanele afectate de diabet 1. Hormonul ar putea multiplica numarul celulelor beta si incetini progresia acestei boli autoimune dupa diagnosticarea ei.

Cercetarile clinice s-ar putea derula relativ rapid, respective in 3-5 ani, se precizeaza intr-un comunicat al Institutului Harvard Stem Cell. Doua laboratoare au semnat deja un acord cu biroul de dezvoltare tehnologica al Universitatii Harvard, in vederea aprofundarii cercetarilor legate de betatrofina.

Studiul cercetatorilor Doug Melton si Peng Yi a fost publicat pe site-ul revistei stiintifice americane Cell si va apare in editia tiparita din 9 mai.

Traian Băsescu dezvăluie care e singura situație în care Gabriela Firea ar putea câștiga primăria Capitalei. „Pentru Ciolacu nu va fi bine”
Traian Băsescu dezvăluie care e singura situație în care Gabriela Firea ar putea câștiga primăria Capitalei. „Pentru Ciolacu nu va fi bine”
Fostul președinte Traian Băsescu a comentat duminică seara, 28 aprilie, într-o emisiune la Digi24, șansele Gabrielei Firea de a câștiga alegerile locale. Fostul șef al statului este de...
Primar vizat de mai multe dosare pentru fraudarea alegerilor în favoarea PNL, candidează acum sub sigla PSD. „Au furat voturile fără niciun resentiment”
Primar vizat de mai multe dosare pentru fraudarea alegerilor în favoarea PNL, candidează acum sub sigla PSD. „Au furat voturile fără niciun resentiment”
Primarul comunei Ciorani din județul Prahova, Voicu Marin, trimis în judecată pentru falsificarea documentelor electorale, în favoarea Partidului Naţional Liberal, la alegerile locale din anul...
#betatrofina tratament diabet, #nou tratament diabet, #renuntare injectii insulina diabet , #tratament