Mituri despre detox. Ce spune un medic nutritionist despre alimentatia corecta si metodele de detoxifiere dupa o perioada incarcata alimentar

Luni, 08 Martie 2021, ora 06:15
4824 citiri
Mituri despre detox. Ce spune un medic nutritionist despre alimentatia corecta si metodele de detoxifiere dupa o perioada incarcata alimentar
Fructele si legumele consumate ca atare sunt mai bune ca sucurile Pixabay.com

Sunt perioade din viata multor oameni in care simt nevoia sa isi elibereze organismul de stres. Unii isi prepara cocktailuri din fructe sau legume care le dau energie sau beau diverse ceaiuri care, cred ei, le curata organismul de toxine. Insa specialistii spun ca aceste detox-uri nu au mare influenta asupra starii de sanatate.

"Organismul nostru are propriile lui mecanisme prin care substante toxice care, in principiu sunt bine reglate si interventiile exterioare cum sunt unele ceaiuri sau diverse suplimente nutritive nu au niciun efect. Nu intervin semnifictativ in mecanismul acesta de detoxifiere.

Cele mai multe sunt doar niste modalitati de a vinde niste produse si atat.

Depinde foarte mult de componenta acestor ceaiuri, cine le consuma, in ce cantitati, daca sunt persoane sanatoase sau au o patologie.

Spectrul efectelor poate fi de la niciunul la afectarea grava a starii de sanatate", a explicat pentru Ziare.com Dr. Serban Damian, nutritionist.

Conteaza puritatea componentelor

Medicul spune ca, de exemplu, "multe dintre produsele de detoxifiere sunt substante care stimuleaza diureza si atunci cei care le folosesc pot sa se deshidrateze foarte tare".

Tot nutritionistul atrage atentia si asupra puritatii produsului. "Conteaza si puritatea produsului respectiv. Daca nu cumva contine substante contaminante care fac rau organismului. Nu este vorba despre substantele presupuse active din produs ci de alte substante care pot ajunge in produs prin modul si locul de preparare sau de recoltare, daca vorbim despre plante.

Pe piata sunt o serie de produse despre care nu se cunoaste cu exactitate provenienta si care pot fi chiar ele toxice prin continutul lor. Pot sa aiba metale grele sau substante periculoase care pot sa ajunga accidental in preparate.

Ar putea sa fie plante culese din medii poluate. Pulberea respectiva ajunge sa fie consumata si, nu numai ca nu face bine ci ajunge chiar sa faca rau, daca este consumata o perioada mai lunga de timp, mai ales in cazul unui organism sensibil", a mai spus Dr. Serban Damian.

Ne ajuta consumul excesiv de legume sau fructe?

Un alt mit este detoxifierea prin consumul doar de fructe sau legume. Intrebat daca ne ajuta in vreun fel consumul pe o perioada indelungata doar de fructe sau doar de legume, medicul nutritionist spune ca "nu neaparat". "Adica, asa cum nu s-a putut dovedi ca un regim vegan este mai eficient in vreun fel pentru orice aspect al sanatatii fata de un regim omnivor echilibrat nu se reflecta in vreun fel in starea de sanatate. Iar acest fapt este aratat de studii, nu o spun eu.

Aronia, fructul cosmonautilor, contine una dintre cele mai rare vitamine

Pe termen lung poate creea dezechilibre. Si intr-un regim vegal ai nevoie de un aport de proteine optim, ceea ce numai fructele si legumele nu-ti asigura. Daca mananci toata ziua numai salate si verdeturi si fructe, pe termen lung, de ordinul lunilor de zile sau chiar mai mult, poti sa ajungi sa faci o forma de malnutritie proteica.

Pe termen scurt nu este afectat organismul pentru ca sunt atatia oameni care tin posturile religioase. Manaca preponderent fructe si legume si nu patesc nimic. Nu ai ce sa patesti timp de o luna pentru ca organismul are resursele lui sa se echilibreze", a mai spus medicul nutritionist.

Alimente pentru detoxifierea si sanatatea plamanilor

"Mai este un alt aspect, vitamine B12 care nu se gaseste in plante si care la vegani poate sa fie deficitara si trebuie suplimentata", a mai spus Dr. Serban Damian.

Daca mananci fastfood si treci pe salate se vede diferenta

"Ideea de detoxifiere, daca ne referim la faptul ca oamenii beau sucuri sau ceaiuri, la o persoana care anterior manca foarte prost, numai fastfood, numai carne, atunci cand trece la o alimentatie mult mai light are impresia ca se detoxifica. Te simti mult mai usor, digestia este mult mai facila, se imbunatateste somnul, se imbunatateste greutatea.

Treci de la ceva foarte nociv pentru organism la ceva benefic. Dar, repet, daca treci de la o extrema la alta. Dar daca ai un regim echilibrat, faptul ca renunti la carne complet nu face o mare diferenta in starea de sanatate sau in predictia pe teremn lung pentru anumite afectiuni.

Fresh Glow: frumusete si detoxifiere de primavara

Daca esti un consumator de carne rosie si renunti la aceasta sau reduci consumul, reduci riscurile pentru anumite forrme de cancer", a spus nutritionistul.

Apa detoxifica organismul? Ce se intampla daca bem numai apa o zi sau doua?

Medicul nutritionist a mai precizat ca "nu se intampla nimic grav. Sunt persoane care tin post negru, numai cu apa, o zi, doua, o saptamana. Nu se intampla nimic in neregula.

Detoxifiere naturala dupa Paste in 4 pasi simpli

Efectele benefice sunt discutabile. Adica se pare ca exista niste beneficii pentru sanatate atunci cand pui in repaos alimentar organismul. Organismul incepe sa-si consume din rezervele proprii, inclusiv din tesuturi care sunt alterate si de aici provine potentialul benefic al postului negru.

Insa este o zona incerta si gasesti si pareri pro si contra nu se poate face o afirmatie categorica referitor la beneficiu".

"OMS spune ca cea mai buna abordare pe termen lung a unui regim alimentar incare 75% din aportul caloric sa provina din plante si restul din alimente de origine animala cu cantitate mica de grasimi saturate.

Detoxifierea, intre mit si realitate. E utila sau un moft?

Aceasta este cea mai buna atitudine, sa nu ai fluctuatii, cum ar fi imbuibatul de sarbatori, de exemplu si te gandesti apoi ca mananci numai verdeturi ca sa te detoxifici. Aceasta este o atitudine gresita.

De asemenea, modalitatea de gatire poate face diferenta intre un aliment optim si unul cu o incarcatura mai mare toxica. In cazul prajelilor apare o cantitate mai mare de substante cu caracter cancerigen", a mai aratat nutritionistul.

Mai puteti citi:

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#detoxifiere, #detox, #cura de slabire, #curatarea organismului dr serban damian nutritionist , #detoxifiere