Despre ingeri si demoni... in alimentatie

Marti, 02 Februarie 2016, ora 09:00
5228 citiri
Despre ingeri si demoni... in alimentatie

In ultima vreme, poate si datorita promovarii intense a stilului de viata sanatos si a unei alimentatii fara zahar, piata romaneasca a fost invadata de produse alimentare cu efecte nocive asupra sanatatii, care amesteca zaharuri periculoase cu extract de stevia.

Aceasta planta, cunoscuta drept "planta dulce", sub forma de extract are o putere de indulcire de pana la 300 de ori mai mare decat cea a zaharului si nu influenteaza deloc glicemia, avand extrem de putine calorii.

Desi in lumea stiintifica se prevede o crestere rapida a utilizarii in alimentatie a extractelor de stevia, din pacate, incepe sa apara un fenomen negativ: tot mai multi producatori producatori amesteca stevia - acest "inger al nutritiei" sanatoase - cu zaharuri (fructoza, inulina, maltodextrina, dextroza), care nu sunt altceva decat niste "demoni ai nutritiei".

Combinatia "inger-demon" este vanduta ca extract de stevie cu acelasi grad de dulce ca al zaharului!

In societatea moderna, in mod paradoxal, se practica amestecul de ingeri si demoni in alimentatie, iar rezultatul e o sinucidere lenta, dar sigura.

De exemplu, zaharul rafinat si siropul de porumb, maltodextrina, inulina, fructoza si dextroza - sunt ingredinte pe care ar trebui sa le evitam.

Zaharul rafinat si siropul de porumb (bogat in fructoza) duc in mod rapid catre obezitate si boli cronice, in timp ce maltodextrina este o polizaharida folosita in industria alimentara ca aditiv alimentar (agent de ingrosare, indulcitor etc.).

Un gram de maltodextrina (carbohidrat) contine 4 calorii (la fel ca zaharul) si are un indice glicemic de 106 - 136 (de doua ori mai mare decat zaharul), ceea ce are un impact negativ asupra echilibrului dintre insulina.

Tocmai de aceea, persoanele care au un nivel ridicat de colesterol trebuie sa consulte un medic specialist inainte sa consume produse ce contin aceasta polizaharida. In plus, din cauza puritatii scazute, maltodextrina poate produce uneori reactii alergice grave.

Alte ingrediente periculoase, folosite pe post de indulcitor, sunt inulinele, un grup de oligozaharide ce contin fructoza si care, din punct de vedere nutritional, sunt considerate a fi fibre solubile. Din acest motiv, consumul unor cantitati mari conduce la balonare si multe alte efecte secundare: flatulenta, dureri de stomac, dureri de cap, diaree, oboseala etc.

Fructoza sau dextroza sunt aproape zahar! Recent s-a descoperit ca un consum ridicat al acestor ingrediente afecteaza si particulele de colesterol "rau", ceea ce poate creste riscul de afectiuni cardiovasculare. In plus, acestea pot favoriza cresterea in greutate, pentru ca nu inhiba senzatia de foame.

Lucrurile nu sunt, insa, atat de grave, atat timp cat exista si ingerii nutritiei: stevia si eritritolul!

In cazul steviei, studiile clinice efectuate au aratat ca, spre deosebire de alti indulcitori, componentii acestei plante se pot utiliza cu succes la pacientii cu diabet si la cei cu fenilcetonurie.

Pe langa faptul ca steviol-glicozidele sunt slab calorice, ele au o aroma care le sporeste proprietatile, facandu-le utile pentru diferite mancaruri si bauturi.

Eritritolul este un indulcitor non-caloric de ultima generatie si, spre deosebire de alti polioli, nu da tulburari intestinale (efectul laxativ sau cunoscutele balonari de la sorbitol, maltitol si chiar xylitol in cantitati mari), are un gust impecabil, protejeaza dantura (reduce riscul cariilor), se dizolva foarte rapid in apa sau alte lichide.

Studii recente arata ca eritritolul este un antioxidant puternic cu proprietati deosebite in nutritia umana. Efectele benefice ale steviei (Stevia rebaudiana) sunt reale si au fost demonstrate stiintific in diverse studii, dar aceste efecte se manifesta in cazul administrarii unor cantitati mai mari de extract de Stevia.

In concluzie, putem afirma cu tarie ca amestecul - denumit simbolic "inger si demon" - este toxic pentru sanatatea noastra.

Daca vrem sa traim sanatos, consumul de dulce care ne binedispune trebuie sa contina doar "ingerii nutritiei", adica stevia si eritritolul si niciun alt ingrediente precum zaharul rafinat, siropul de porumb, inulina, maltodextrina, fructoza si dextroza!

Singurul indulcitor din aceste doar doua ingrediente, care are si gustul stabilizat (similar zaharului), este Green Sugar.

Acesta poate fi preparat termic, fie la cuptor, la temperaturi de pana la 200 grade C, sau in congelator, in inghetate si sorbeturi, fara a-si pierde proprietatile si fara a schimba gustul sau aroma alimentelor pe care le indulceste.

Green Sugar e o alternativa mult mai sanatoasa in raport cu alti indulcitori deoarece produsul este o combinatie de produse naturale: stevioside extrase din Stevia si eritritol, un zahar non-caloric obtinut prin fermentatie biologica si cativa compusi naturali ai borului.

Aceasta combinatie ii confera atat gradul de dulce similar zaharului, dar cel mai important lucru este ca asigura un necesar zilnic de nutrienti antioxidanti si antiinflamatori.

Mai multe detalii: www.greensugar.ro

Autor: dl. Dr. Romulus Ioan Scorei, cercetator si fondator al Institutului de cercetare Bioboron (Podari, jud. Dolj)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#stevia eritritol indulcitor, #green sugar stevia, #green sugar indulcitor , #alimente