Deprimat, trist, suparat? Afla care sunt adevaratele cauze ale nefericirii

Duminica, 24 Noiembrie 2013, ora 17:29
18580 citiri
Deprimat, trist, suparat? Afla care sunt adevaratele cauze ale nefericirii

Religia, terapia prin cumparaturi sau o dieta vegetariana sunt doar cateva dintre lucrurile recomandate pentru a combate depresia.

Este suficient dai o simpla cautare pe Google si vei descoperi milioane de liste cu solutii care sa te ajute sa gasesti fericirea. Dar oare sunt acestea eficiente? Listverse scrie ca ceaiul verde, consumul de peste sau achizitionarea unui nou animal de companie nu vindeca o afectiune atat de complexa precum depresia. Dimpotriva, pot inrautati situatia.

In continuare, va prezentam o serie de lucruri despre care credem ca ar trebuie sa ne aduca fericirea, dar care ne fac sa ne afundam si mai tare in depresie.

Sa faci sex cand vrei si cat vrei

O viata sexuala activa ar trebui sa ne faca sa ne simtim plini de incredere, indiferent daca suntem barbati sau femei. Ei bine, un studiu realizat pe 3.900 de studenti a scos la iveala ca relatiile sexuale la intamplare, oricat ar fi de placute, scad stima de sine si genereaza disconfort psihic.

Sa fii putred de bogat

Se spune ca banii nu aduc fericirea, dar o pot cumpara. Nu stim cat este de adevarata aceasta afirmatie, dar in mod cert numeroase persoane se ghideaza dupa ea si traiesc cu impresia ca indestularea materiala le va face nefericirea mai usor de suportat.

Cazurile celor care au castigat la loterie si au sfarsit nefericiti sau cele ale bogatasilor care s-au ales cu afectiuni psihice, depresie, dependenta de droguri sau de alcool ne demonstreaza ca lucrurile nu stau deloc asa.

O dieta vegetariana

Se spune ca atunci cand esti vegetarian esti mai chibzuit si mai sanators, deoarece nu iti umpli organismul cu toate acele substante din carne care produc cancer si alte boli.

Un studiu realizat in Germania pe 4.000 de persoane cu stiluri de viata din cele mai diverse a scos la iveala ca vegetarienii sunt mai predispusi la anxietate, ipohondrie, depresie sau chiar dismorfie corporala.

Faptul ca nu te imbeti

O ipoteza intens vehiculata este aceea ca alcoolul si depresia merg mana in mana. In plus, dependenta de bautura este asociata si cu alte adictii, precum cea de heroina. Daca ar fi sa ne luam dupa aceste doua teorii, toti bautorii de alcool ar trebuie sa aiba vietile distruse.

In realitate, in studiu realizat in Norvegia pe 38.000 de persoane a aratat ca desi persoanele care obisnuiesc sa bea alcool in cantitati semnificative de alcool sufera adesea de anxietate, cei care nu beau deloc sunt predispusi la depresie.

Credinta

Religia, oricare ar fi ea, aduce credinciosilor un oarecare confort. Spre exemplu, daca a murit catelul, un om care crede in viata de apoi a animalelor va spune ca e mai bine pentru acesta, ca a ajuns intr-un rai al cainilor, in vreme ce un ateu va cauta sa descopere cauzele care au dus la moartea animalului.

Un studiu facut pe o perioada de sase ani pe 8.000 de persoane din diferite tari, avand religii si conditii sociale din cele mai diverse a scos la iveala ca persoanele credincioase sunt mai vulnerabile la depresii. Acelasi studiu a aratat ca cei care au devenit atei au ajuns mai fericiti, in vreme ce persoanele care s-au intors la credinta au ajuns mai triste.

Sportul

Se spune ca exercitiile fizice ar trebui sa aiba doar efecte pozitive asupra creierului, iar sporturile de echipa ar trebui sa ne ajute sa socializam, sa simtim apartenenta la un grup si sa ne facem prieteni.

Studiile facute pe studenti care au facut sport in facultate arata ca acestia erau mai deprimati decat cei care nu faceau sport. Explicatia este presiunea pe care competitia o pune asupra sportivilor, care isi doresc sa atinga victoria, iar atunci cand aceasta nu vine sunt dezamagiti.

Shopping-ul

Fiecare dintre noi a auzit macar o data de terapia prin cumparaturi si cat de bine face shopping-ul psihicului. Cultura consumerismului si deceniile de publicitate ne-au facut sa asociem produsele cu anumite valori cu care ne identificam.

In momentul in care nu ne permitem un anumit produs cu care am vrea sa fim asociati ne simtim tristi si neferici, izolati de cei din randul carora am vrea sa facem parte. Specialistii avertizeaza ca nici macar atunci cand avem bani pentru toate lucrurile pe care ni le dorim nu avem sanse sa fim mai fericiti, intrucat shopping-ul ne face sa fim tot mai singuri.

Muzica

Auzim adesea de persoane care se lauda ca anumite melodii sau albume le-au salvat viata. Totusi, un studiu facut in 2011 la Universitatea din Pittsburgh a scos la iveala faptul ca tinerii care asculta mai multa muzica sunt mai predispusi la depresie cu 80%.

Democratia si orientarea politica

Exista diverse studii care arata ca persoanele care au anumite optiuni politice sunt mai fericite decat altele. Ani de-a randul s-a speculat ca, in America, republicanii sunt mai fericiti decat democratii, deoarece sunt mai orientati catre credinta si au o situatie materiala mai buna.

In realitate, indiferent de orientarea politica oamenii sunt cu atat mai fericiti cu cat sunt mai liberi, cu cat au posibilitatea sa isi exprime optiunea si votul. Cei mai nefericiti sunt adeptii ideologiei de extrema dreapta.

Socializarea pe Internet

Pentru persoanele care in momentul in care citesc ceva pe Internet incep sa posteze comentarii peste comentarii avem o veste proasta: sunt cele mai predispuse la singuratate si depresie.

Se pare ca persoanele care stau foarte mult pe retelele de socializare, care vorbesc cu alti utilizatori ore in sir sau distribuie fotografii si filmulete sunt extrem de predispuse la singuratate si depresie.

Oamenii fericiti socializeaza in viata reala, ies in oras, isi fac prieteni noi si nu se enerveaza atunci cand cineva le lasa un comentariu critic pe Facebook, pentru ca au o viata dincolo de Internet.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#cauze necunoscute depresie, #cauze viata nefericita , #depresie
Comentarii
Poza Dyana
Dyana
rank 5
Poza MosCraciun
MosCraciun
rank 5
As fi mai degraba interesat de cauzele fericirii!!!! Daca se poate!!