De unde vine frica de dentist si cum scapam de ea? De la gaz ilariant si anestezie generala la hipnoza

Duminica, 21 Mai 2017, ora 11:11
De unde vine frica de dentist si cum scapam de ea? De la gaz ilariant si anestezie generala la hipnozaFoto: Dr. Lorelei Nassar

Frica de dentist e o temere atat de des intalnita, incat pare a fi intrata in subcontientul colectiv.

Pare permanentizata, mitologizata, ca si frica de serpi, de pilda. Ea vine de demult, din vremurile in care sigurul tratament dentar era extractia efectuata de fierarul satului fara anestezie sau chiar mai dincoace in timp, din cabinetele dentare scolare sau in policlinica de cartier, in care nu erau rezerve mari de anestezic si nu prea se folosea, tratamentul dentar fiind insotit mereu de mirosul intepator si bazaitul de turbina ce ne-au impregnat memoria.

Memoria corporala este mai tenace decat cea mentala, iar mirosurile, insotite de durere sau o senzatie neplacuta, se grefeaza adanc-adanc. Una peste alta, orice traumatism lasa o amprenta chimica in creierul nostru, generata de descarcarea unor substante ce marcheaza anumite trasee neuronale, ale caror urme nu se sterg asa usor.

Asa se face ca o amintire neplacuta ne insoteste mult mai multa vreme decat una frumoasa, cu atat mai mult cu cat un eveniment dureros suscita un raspuns emotional generat de sistemul limbic, ce pune in activitate reflexele cele mai vechi de supravietuire, el activand comportamentul "lupta sau fugi".

Alaturi de aceasta, o importanta majora o are modul in care noi percepem cavitatea orala - gura este locul de intrare in organism a alimentelor, dar si locul de iesire pentru graiul articulat. Deci o poarta spre si dinspre corpul nostru, o comunicare cu lumea din exterior. Ori tratamentul dentar penetreaza aceasta comunicare, fiind perceput ca si maxim invaziv de catre forul nostru interior.

Cum sa scapi de frica de dentist

Asadar fricile exista in fiecare dintre noi - la urma urmei frica e un sentiment firesc, care vine sa protejeze corpul nostru de ceva ce ne-ar putea dauna.

Eu insist si rog pacientii mei, prietenii sau oamenii cu care stau de vorba sa scape de aceste frici - instrumente sunt, multumim Universului, pentru ca traim in epoca noastra! De la terapie individuala cu psihoterapeut, terapie de lunga durata sau de scurta durata tintita pe rezolvarea unei probleme specifice si pana la orice alt demers de mindfulness, rugaciune, terapii alternative ca si terapia cranio-sacrala sau altele ce pot duce la desensibilizare si disparitia fricii de dentist.

In clinica dentara exista o marja foarte larga de mijloace prin care putem veni in ajutorul pacientilor cu fobie dentara - hipnoza medicala este primul. Hipnoza trebuie insa aplicata de catre medicul stomatolog sau un psiholog certificat, in timpul si in sprijinul tratamentului dentar.

Alaturi de aceasta la noi in clinica folosim cu foarte mult success gazul ilariant - N02, ce se afla in uz ca si anxiolitic si analgetic in chirurgie, ginecologie si stomatologie, un gaz inert ce se elimina din corp exact asa cum intra si se administreaza printr-o masca, impreuna cu oxigen. El scade sensibil pragul de frica si durere, si uneori provoaca rasul, de aceea este si denumit "gaz ilariant".

Progresiv, la noi in clinica folosim si sedarea intravenoasa, la pacientii cu frica mai mare - avem o colaborare cu un medic anestezist ce vine la noi si instileaza pacientului medicamente intra-venos, care il fac sa adoarma usor - timp in care el este insa constient, si poate colabora cu noi.

Iar un alt mijloc folosit "in extremis", in cazul unei fobii avansate, este anestezia generala, ce se realizeaza cu intubare in mediu spitalicesc - pacientul trebuie sa ramana sub supraveghere o zi dupa aceea - si in acest caz el nu isi pastreaza starea de constienta, astfel incat se pot realiza interventii complexe, mergand pana la toate tratamentele dentare intr- o sedinta.

Desi aceste din urma mijloace descrise par mai adaptate epocii noastre, fiind rapide si eficiente, eu recomand totusi un acces mai delicat, prin terapie si desensibilizare treptata, pentru ca astfel chiar scapam de frica de dentist.

Dr. Lorelei Nassar - medic chirurg implantolog - chirurg Buco-Maxilo-Faciala.
www.24-7dental.ro
clinic@24-7dental.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

 Articol citit de 9387 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  DANN
  22.05.2017, 08:40
  Antidotul- prezenţa partenerului de viaţă
  Cea mai bună metodă de a invinge teama de dentist este să aveti lingă voi, in cabinetul de consultatie,partenerul de viată....eu cu sotia mea mergem intotdeauna impreună la medic....unul se urcă pe scaunul dentistului, celălalt stă lingă....sintem impreună asa că nu există teamă....la fel procedăm si sa ginecolog....
  21.05.2017, 16:35
  D-na. Nassar a omis sa ne povesteasca despre
  Efectele celor propuse de dansa:
  "De la gaz ilariant si anestezie generala la hipnoza"

  De exemplu despre lidocaina:
  "Is it true that the anesthesia lidocaine can cause heart damage or heart problems? What are the side effects? I don't suffer from heart disease, but I am scared of lidocaine hurting my heart."
  http://www.cleveland.com/healthfit/index.ssf/2012/03/can_dental_anesthesia_damage_y.html

  Ca sa nu mai vorbim de nenorocirile pe viata cauzate de anestezia generala sau de hipnoza.
  Cine vrea, poate afla despre studiile stiintifice publicate.
  Cine nu, ii astept sa se rada. De exemplu: "ce ba, e mai bine cu atza legata de dinte si de clanta usii!"
  Sfintul
  21.05.2017, 17:30
  "crestine"
  Eu cred ca nici nu ar mai trebui sa mergem la dentist si nici la doctor in general ,orce dar absolut orce se poate rezolva direct la preot. Nu vaccine, nu transfuzi nu anestezie ,nu medicamente numai rugagiune si post asta ne "curata" de tot. De ce sa dam bani si spaga la doctori si sa mergem in iad, cind pentru aceiasi suma donata biserici avem un loc asigurat in rai.Am uitat preotul trebuie sa fie musai ortodox, alfel arunci cu bani in vint tot in iad ajungi.Nu stiti undei iadul intrebatil pe "crestin" el stie."Crestine" citind postarile tale am ajuns la concluzia ca ar fi de preferat in iad cu restul lumi decit in rai cu tine.Eu recomand totusi un acces mai delicat, prin terapie si desensibilizare treptata, pentru ca astfel chiar scapam de frica de dentist.Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.
  21.05.2017, 21:45
  He, he, sunteti distractivi dar si previzibili
  "Cine nu, ii astept sa se rada. De exemplu: "ce ba, e mai bine cu atza legata de dinte si de clanta usii!""

  Roaga pe care va sa-ti traduca sursele susmentionate si eventual sa-ti fac si un desen.
  Sunteti in mod masiv spalati la creier, imbolnaviti, descrestinati si in acelasi timp fericiti.
  Bunul Dumnezeu sa va lumineze!
  Ai uitat sa o zici si pe aia tare: "Popii ne minte!"
  Botezati-va pana nu vaia gaia ca apoi e prea tarziu!
  ostapbender
  21.05.2017, 15:13
  completare
  doamna doctor a uitat sa mentioneze un alt motiv, major, de teama de dentist si ma refer aici de spaima de a te capata cu niscaiva hepatite B si C care sa te faca din om - neom, sa iti tratezi o afectiune stomataologica si sa te alegi cu una mult mai grava ... ca sa nu mai vorbim de teama financiara ... :-)