De ce termometrele cu infrarosu arata uneori temperatura gresita UPDATE Un medic sustine ca sunt doar orientative

Miercuri, 20 Mai 2020, ora 14:45
17445 citiri
De ce termometrele cu infrarosu arata uneori temperatura gresita UPDATE Un medic sustine ca sunt doar orientative
Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Mai multi oameni carora li s-a luat temperatura la intrarea in diverse institutii au reclamat faptul ca termometrele cu infrarosu, folosite astfel incat sa fie respectata distantarea sociala, dau erori.

UPDATE: Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infectioase din Timisoara, sustine ca termometrele folosite la intrarea in supermarketuri sunt doar orientative si ca sunt cazuri in care anumite persoane au temperatura mai ridicata din cauza unor fluctuatii fiziologice sau chiar din cauza vremii.

"Aceste termometre digitale, intalnite la intrarea in toate supermarketurile, au o valoare de prognostic in anumite limite, in sensul ca valoarile de temperatura pot fluctua de la persoana la persoana. Inclusiv daca termometrul este bine calibrat si daca este sau nu lipit de frunte poate face diferenta.

Pe cele pe care le-am cumparat noi scria ca trebuie pozitionate la un centimetru de calota craniana, pe altele scrie ca direct pe frunte. Calitatea de masurare a temperaturii depinde de metoda de masurare, daca este facuta cu termometru digital, cu termometru cu mercur, cu cel de bagat in ureche, cu cel de pus pe frunte.

De asta, in functie de ce tip de termometru se utilizeaza, aceste intervale de temperatura trebuie evaluate cu prudenta. Valorile inregistrate cu aceste termometre la supermarket pot sa fie doar orientative, dar nu sunt de luat in calcul din punct de vedere medical", a declarat pentru News.ro medicul Cristian Oancea.

Unor persoane li s-a spus ca au o temperatura corporala de 34 sau chiar 32 de grade Celsius.

"Mi-a luat temperatura zilele trecute cand am intrat la serviciu, era de 32 de grade. M-am intrebat daca sunt o reptila sau ceva asemanator", a povestit o femeie din Capitala despre modul in care a decurs controlul epidemiologic, citata de Adevarul.

Specialistii spun insa ca romanii nu au de ce sa se ingrijoreze, intrucat aparatele functioneaza normal.

Termometrele cu infrarosu sunt calibrate sa detecteze febra, si nu temperatura normala a corpului uman. Prin urmare, ele reactioneaza si indica o temperatura corecta la temperaturi mai mari de 37,3 grade Celsius.

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a explicat ca e ceva normal ca aceste termometre sa dea o marja de eroare, atunci cand vine vorba despre persoane care nu au febra.

"Vorbim de un triaj epidemiologic, fiecare institutie trebuie sa-si faca acest minim triaj epidemiologic ce functioneaza prin identificarea persoanelor cu temperaturi sub 37,3 grade C, temperatura recomandata de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (...) E normal sa ofere aceasta marja atunci cand vorbim de persoane care nu au febra.

Depinde si de moment, depinde si de prezenta intr-un anumit curent de aer, sunt mai multi factori ce pot influenta. Cert este ca aceste aparate reactioneaza la temperaturi de peste 37,3 grade. Nu exista niciun motiv sa ne ingrijoram ca ele ne arata o valoare de 32 de grade, sa zicem", a declarat Nelu Tataru, conform sursei citate.

Incepand din 15 mai, Romania se afla in stare de alerta, impusa in contextul crizei COVID-19.

In perioada starii de alerta, institutiile publice si operatorii economici care desfasoara activitati economice de lucru cu publicul, ce implica accesul persoanelor in interiorul cladirilor, trebuie sa ia mai multe masuri pentru organizarea activitatilor.

Astfel, accesul in interior trebuie sa fie organizat pentru a fi asigurata o suprafata minima de 4 mp pentru fiecare client si persoana, dar si o distanta minima de 2 mp pentru oricare doua persoane apropiate.

De asemenea, nu trebuie sa fie permis accesul persoanelor a caror temperatura corporala depaseste 37,3 grade Celsius.

Vezi si Ce spune Arafat despre pericolul de la cozi si cat de corect e sa ti se ia temperatura la supermarket

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#termometre infrarosu erori temperatura , #sanatate