De ce se ingalbenesc dintii si cum putem remedia asta

Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 06:08
7133 citiri
De ce se ingalbenesc dintii si cum putem remedia asta
Foto: Facebook/Dental Life

Majoritatea oamenilor nu se bucura de perfectiunea unui zambet alb, impecabil. Pe langa faptul ca, genetic, dintii definitivi rareori sunt alb stralucitor, multe lucruri pot afecta culoarea lor pe parcursul vietii. Cum, insa, astazi exista nenumarate metode pentru a repara asta, de la produse de curatare pana la fatete, zambetul hollywoodian a devenit accesibil si oamenilor obisnuiti, nu doar vedetelor de cinema.

Totusi, care sunt motivele pentru care culoarea naturala a dintilor sufera modificari pe parcursul vietii?

Potrivit Live Sciene, cauzele decolorarii sau patarii dintilor se incadreaza in doua categorii principale: extrinseci si intrinseci. Ingalbenirea poate fi, de asemenea, cauzata de o gama larga de factori de sanatate, de utilizarea medicamentelor si de periajul inadecvat.

Petele extrinseci

Petele extrinseci afecteaza suprafata smaltului dentar. Zona exterioara a dintilor poate fi patata cu usurinta, insa aceste pete pot fi indepartate la fel de usor.

"Dintii se ingalbenesc din cauza stilului de viata. Fumatul, consumul de cafea sau mestecarea tutunului sunt cele mai cunoscute cauze", spune dr. Justin Philipp, de la J. Philipp Dentistry in Chandler, Arizona.

Gudronul si nicotina din tutun sunt chimicale care pot provoca ingalbenirea dintilor la suprafata. Deasemenea, orice tip de mancare sau bautura ce poate pata hainele pateaza si dintii. De aceea mancarurile si bauturile de culoare inchisa, precum vinul rosu, ciocolata sau sosurile, coloreaza dintii.

Pe de alta parte, alimentele si bauturile acide favorizeaza si ele patarea dintilor, facilitand aderenta pigmentului la smalt.

Petele intrinseci

Petele instrinseci apar in structura interna a dintelui, denumita dentina, si sunt mai greu de curatat. Diferite medicamente pot provoca aparitia petelor intrinseci. Copiii care iau antibiotice, precum tetraciclina sau doxiciclina, in timp ce dintii lor inca se dezvolta, se confrunta cu ingalbenirea danturii. De asemenea, tetraciclina luata dupa a patra luna de sarcina sau in perioada alaptarii poate provoca decolorarea dintilor copilului.

Folosirea apei de gura care are in compozitie clorhexidrina, compus ce reduce gingivita, afecteaza si ea foarte serios culoarea dintilor - apar pete maro.

Patarea intrinseca a danturii poate fi si un efect al chimioterapiei sau radioterapiei, tratamente uzuale in cancer. Chiar si unele medicamente comune, precum antihistaminicele, antipsihoticele sau medicamentele pentru reglarea tensiunii arteriale pot duce la ingalbenirea dintilor.

In plus, fluorul, care poate fi benefic pentru dinti pentru ca intareste smaltul si previne aparitia cariilor, poate fi daunator in exces.

"Fluoroza, care rezulta din cantitati excesive de fluor, poate provoca dungi albe sau pete maronii pe dinti. Este o problema in special in zonele in care apa potabila contine niveluri ridicate de fluor natural, cum ar fi zonele in care oamenii isi iau apa din fantani. Aceeasi problema o ridica si excesul de suplimente sau paste de dinti cu fluor", explica dr. Philipp.

Alte cauze

Mostenirea genetica, varsta, bolile si alte afectiuni pot sta la baza alterarii culorii dintilor.

"Principala cauza este reprezentata de genele dentinogenesis imperfecta si amelogenesis imperfecta, doua tulburari mostenite, care afecteaza culoarea dintilor", spune dr. Edita Outericka, director al Dynamic Dental, Mansfield, Massachusetts.

Ereditatea este, de asemenea, motivul pentru care unii indivizi au smaltul dintilor in mod natural mai stralucitor sau mai gros decat altii. Cu alte cuvinte, ne nastem pur si simplu cu dinti mai galbeni sau mai albi.

"O parte din aceasta problema are legatura cu grosimea smaltului, care este semi-translucid. Daca aveti un strat subtire de smalt, culoarea adevarata a dentinei, galbui natural, va razbate prin smalt", explica dr. Outericka.

Varsta este un alt factor care favorizeza aparitia petelor pe dinti, pentru ca in timp smaltul dentar se subtiaza. Principala masura pentru protejarea smaltului este producerea unei cantitati suficiente de saliva.

Preventie si tratament

Cea mai buna metoda de preventie este atentia sporita la anumite alimente si bauturi si evitarea fumatului. Si, bineinteles, spalatul pe dinti de doua ori pe zi si vizita la stomatolog de doua ori pe an, pentru detartraj.

Eliminarea din timp a placii bacteriene si a tartrului dentar este esentiala pentru un zambet curat si sanatos.

"Acest lucru va ajuta la indepartarea petelor. De asemenea, bautul printr-un pai reduce la minimum timpul in care fluidele raman pe suprafata dintilor. In plus, va puteti clati gura cu apa, dupa ce consumati alimente sau bauturi care ar putea pata, daca nu este posibila perierea ulterioara", mai spune dr. Outericka.

Iar daca nu sunteti multumit de culoarea dintilor, consultati un dentist. Exista numeroase solutii pentru un zambet alb stralucitor.

Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Extractul de nucă de cocos se utilizează sub formă de ulei ca un substitut al grăsimii animale în bucătăria vegetariană, în tratamentele de înfrumusețare, în cremele hidratante sau în...
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Mișcări și rotiri controlate, dar și pauze la fiecare 45 de minute... Acestea sunt doar două dintre recomandările specialiștilor pentru cei care au demarat maratonul curățeniei înainte de...
#sanatate, #frumusete, #dinti albi, #fumat, #cafea, #vin rosu, #ereditate , #dinti