De ce sa te bucuri ca inaintezi in varsta

Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 07:02
7371 citiri
De ce sa te bucuri ca inaintezi in varsta

Odata ce oamenii ajung la varsta mijlocie, o tristete inexplicabila apare, uneori chiar un pesimism de neinlaturat, cei mai multi gandindu-se ca tot ce a fost mai bun a trecut.

Totusi, lucrurile nu sunt nici pe departe atat de rele pe cat ai putea crede, caci odata cu trecerea anilor vei avea parte si de cateva beneficii, conform Daily Mail:

Scapi de alergii

Pe masura ce imbatranesti, vei fi imun la aproximativ 200 de virusuri, ceea ce inseamna si ca in jurul varstei de 50 de ani vei fi mai putin sensibil la alergii, caci corpul va produce mai putin anticorp lgE, care declanseaza reactia.

Dr. Adrain Morris, citat de publicatie, explica faptul ca la oamenii alergici, nivelul lgE creste in copilarie, se stabilizeaza inainte de 40 de ani si incepe sa scada dupa aceea. Pe la 60 de ani, chiar 70, reactia este aproape inexistenta.

Totusi, obiceiuri nocive precum fumatul, consumul de alcool, medicamentele luate in exces, dar si temperaturile si schimbarile extreme de vreme te pot face mai sensibil.

Mai putine migrene

Unele studii arata ca in jur de 40% dintre femeile care sufera ani la randul de migrene scapa de aceasta problema sau macar episoadele se raresc in jurul varstei de 65 de ani. Asta se intampla oricum la varsta a treia, datorita menopauzei, cand scade nivelul de estrogen, hormon ce adesea provoaca migrene.

Mai putina transpiratie

Odata cu inaintarea in varsta, glandele sudoripare se micsoreaza si devin mai putin sensibile, astfel incat se poate economisi din deodorant. Un studiu publicat in Jurnalul de Psihologie aplicata arata ca femeile de 52 de ani pana la 62 transpira mai putin decat cele intre 20 si 30 de ani.

Apare un simt mai mare al competitiei

Un studiu recent de la Universitatea din Oregon arata ca barbatii in varsta sunt mai competitivi decat cei tineri. Atunci cand unor voluntari li s-a oferit un premiu constand in bani, daca rezolvau mai repede un puzzle, 70% dintre barbatii intre 45-54 de ani au acceptat provocarea, comparativ cu 50% dintre cei cu varste cuprinse intre 25 si 34 de ani.

Si in cazul femeilor se observa acelasi lucru, dar mai putin pronuntat, caci ele nu au un simt nativ al competitiei atat de dezvoltat precum al barbatilor.

Sex de mai buna calitate

Desi menopauza este adesea asociata cu o scadere a libidoului, este perioada cand scad si inhibitiile, asa ca multi oameni spun ca odata ce au trecut de 50 de ani sunt mai satisfacuti de viata lor sexuala. Un studiu in acest sens a aratat ca dintre persoanele de peste 60 de ani care faceau in mod regulat sex, 74% dintre barbati si 70% dintre femei se declarau mai satisfacuti decat erau la 40 de ani.

Oamenii de stiinta de la Universiatea Indiana spun ca se ajunge mai usor la orgasm. 61% dintre femeile intre 18 si 24 de ani declara ca au avut orgasm ultima data cand au facut sex, in timp de 65% spun acest lucru la 30 de ani si 70% dintre cele intre 40 si 50 de ani. Cel mai probabil, acest lucru se intampla datorita experientei mai mari si a increderii in sine crescute.

Mai putine raceli

De fiecare data cand ne confruntam cu o raceala, corpul dezvolta anticorpi, care il vor face imun la virus pe viitor. Astfel, la fel cum se intampla in cazul alergiilor, vei fi mai protejat si de raceli. Un studiu recent realizat la Universitatea din Texas arata ca dupa 60 de ani oamenii racesc de doar o data sau de doua ori pe an, spre deosebire de cei sub 20 de ani, care se imbolnavesc de 2-3 ori.

Dinti mai putin sensibili

Daca ai suferit zeci de ani din cauza dintilor sensibili, care te dureau la orice variatie de temperatura, la batranete acestia nu vor mai cauza atatea probleme, datorita cresterii cantitatii de dentina, ceea ce inseamna o mai buna izolare si un raspuns mai scazut la stimulul durerii.

Exista paste de dinti speciale care inchid tuburile microscopice din dantura si stimulii nu mai ajung la radacina. Chiar daca aceasta nu te doare, nu inseamna ca nu exista probleme, asa ca mergi la consult periodic.

Mai multa energie

Alergatorii la maraton isi imbunatatesc performantele odata cu trecerea timpului. Un studiu de la Universitatea Yale, derulat pe parcursul a 16 ani, a aratat ca trecerea pragului de 50 de ani asigura si performante mai bune. In special femeile intre 50 si 59 de ani dovedesc acest lucru.

Devii mai fericit

Persoanele in varsta raporteaza o stare de spirit mai buna si o stabilitate emotionala superioara, conform unei cercetari derulate la Universitatea Stanford. Psihologii cred ca schimbarea se datoreaza modificarilor din creier, in special in zona care proceseaza emotiile.

Cand creierele voluntarilor cu varste cuprinse intre 18 si 29 de ani au fost scanate, s-a observat ca aceasta regiune era activata atat de stimuli stresanti, cat si de bucurie, in timp ce in cazul persoanelor de 70-90 de ani creierul a reactionat mai puternic la lucrurile pozitive.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#imbatranire lucruri bune, #imbatranire beneficii, #imbatranire lucruri pozitive, #imbatranire schimbari , #imbatranire