De ce "loveste" fatul in pantecele mamei

Marti, 24 Noiembrie 2020, ora 05:21
6110 citiri
De ce "loveste" fatul in pantecele mamei
Foto: Pixabay

Imediat ce a aflat ca este insarcinata, orice mamica isi doreste cu nerabdare sa simta copilul miscandu-se in pantecul ei, asa ca se mangaie de zor pe burta in speranta ca micutul ii va da de stire ca e acolo si ca totul este in regula. Miscarile fetale exista insa inainte ca gravida sa-si dea seama - inca din a noua saptamana de sarcina, fatul isi misca deja energic manutele si piciorusele.

Desi pantecul este un spatiu prea mic pentru exercitii fizice, se pare ca aceste miscari ale fatului sunt vitale pentru dezvoltarea sanatoasa a oaselor si a articulatiilor viitorului bebelus.

Fatul incepe sa se miste in uter, dupa doar sapte saptamani, primele miscari fiind ale gatului, conform unui studiu recent publicat in jurnalul Ultrasound in Obstetrics & Gynecology.

Pe masura ce fatul creste, miscarile lui devin mai complexe - isi misca bratele, da din picioare, isi intinde corpul, casca. Insa, mama nu va resimti puternic loviturile decat dupa 16-18 saptamani de sarcina.

Potrivit Live Science, cercetatorii incearca sa afle daca fatul controleaza aceste miscari sau ele sunt doar un reflex.

"Primele miscari sunt cel mai probabil reflex pur, venit din coloana vertebrala si nu din creier. Dar, pe masura ce miscarile devin mai coordonate, miscarile incep sa fie dictate de creier", este de parere Niamh Nowlan, de la Imperial College London.

Multe femei insarcinate se ingrijoreaza daca pruncul lor loveste prea tare sau daca, din contra, nu este prea activ. Nowlan spune ca nu exista o cantitate stabilita de miscare fetala normala in timpul sarcinii:

"Femeilor gravide li se spune sa aiba grija la schimbarile semnificative ale miscarilor, ceea ce este un sfat destul de vag, dar din pacate singurul care poate fi dat in acest moment", spune ea.

Este dificil pentru oamenii de stiinta sa studieze miscarile fetale, deoarece singurul mod de a le masura este in spital si se poate face doar pe o perioada scurta. Pentru a rezolva aceasta problema, Nowlan si colegii ei lucreaza la dezvoltarea unui monitor de miscare fetala, pe care mama il poate purta in timpul activitatilor zilnice normale.

Cercetatorii au testat monitorul pe 44 de femei cu sarcini in evolutie intre 24 si 34 de saptamani si astfel au putut detecta cu precizie respiratia, miscarile de tresarire si alte miscari generale ale corpului fatului.

Un studiu, publicat in 2001 in revista Human Fetal and Neonatal Movement Patterns, a constatat ca baietii sunt mai activi in uter, decat fetele. Numarul mediu de miscari ale picioarelor a fost mult mai mare la baieti, comparativ cu fetele - la 20, 34 si 37 de saptamani de sarcina. Dar dimensiunea esantionului studiului a fost mica, doar 37 de copii, astfel ca Nowlan si colegii ei ezita inca sa afirme ca exista o relatie intre sex si activitatea fetala.

Un alt studiu, realizat de Nowlan si colegii ei si publicat in Journal of the Royal Society Interface, in ianuarie 2018, a constatat ca impactul loviturii copilului creste de la 2 kilograme de forta, la 20 de saptamani, pana la 4 kg de forta, la 30 de saptamani - practic, forta loviturii fatului se dubleaza in zece saptamani. Dupa 30 de saptamani, insa, forta loviturii scade la sub 2 kg. Oamenii de stiinta cred ca scaderea miscarii are loc dupa acel moment, deoarece fatul creste atat de mult incat, desi ar avea mai multa forta, nu mai are spatiu pentru a se misca.

Deocamdata, cercetatorii nu stiu cu certitudine daca miscarile sunt involuntare sau voluntare. Insa ce stiu sigur e ca miscarile fatului sunt extrem de importante pentru dezvoltarea lui.

"Bebelusul trebuie sa se miste in pantec pentru a fi sanatos dupa nastere, mai ales in ceea ce priveste sanatatea oaselor si a articulatiilor. Lipsa de miscare fetala poate produce probleme in aceste directii si, deasemenea, poate indica o serie de afectiuni", a explicat Nowlan.

Curățenia de primăvară, beneficii uimitoare pentru sănătate!
Curățenia de primăvară, beneficii uimitoare pentru sănătate!
Poate părea o corvoadă doar când stai să te gândești cum să faci curățenia, dar, în realitate, odată ce ai intrat în priză și începi să faci ordine în casă pentru a sărbători...
Ce trebuie să mănânci seara dacă vrei să slăbești în timpul nopții
Ce trebuie să mănânci seara dacă vrei să slăbești în timpul nopții
Când te gândești la slăbit ai în minte numai diete care mai de care mai drastice și ore în șir de transpirat la sală. Dar dacă ți-am spune că poți slăbi la fel de bine și în somn?...
#sarcina, #fat, #bebelus, #miscare, #uter, #sanatate , #sarcina