De ce este contagios cascatul?

Duminica, 17 Martie 2013, ora 23:19
6001 citiri
De ce este contagios cascatul?

Cascatul este un reflex pe care nu-l putem controla si care, pe langa incordarea si apoi relaxarea unor muschi faciali, determina adesea o inspiratie profunda, urmata de expiratie. Fenomenul este legat de oboseala, de nevoia somnului sau de lipsa de activitate.

S-a dovedit ca faptul este util organismului, intrucat imbunatateste oxigenarea creierului, atunci cand corpul se afla in inactivitate.

Cascatul nu se observa numai la oameni. Numeroase animale au si ele momente cand casca, iar posesorii de caini si pisici au constatat ca, si in acest caz, faptul este legat tot de somn, oboseala si inactivitate, ca si la oameni.

Cercetarile expertilor au aratat ca pana si copiii nenascuti casca in pantecele mamei, incepand de la o anumita faza a dezvoltarii lor, potrivit Lifeslittlemysteries.com.

Cauza corecta care determina oamenii si animalele sa caste in anumite situatii n-a putut fi determinata. Nefiind cunoscuta cauza, ar fi greu sa intelegem de ce fenomenul devine contagios si chiar imposibil de controlat.

S-a stabilit ca fenomenul determina secretia unei substante uleioase, care ajungand in plamani, usureaza spontan respiratia. Este foarte probabil ca usurarea respiratiei pe aceasta cale determina corpul sa-si creieze confortul necesar atunci cand este obosit, plictisit sau total lipsit de activitate.

Unii cercetatori sustin ca faptul este un simplu exercitiu de gimnastica al sistemului corelat nas-gat-urechi. Astfel, in cazul modificarii presiunii aerului, cascatul duce la echilibrarea celei din camerele sistemului auditiv cu cea din restul sistemelor.

Persoanele mai in varsta isi amintesc desigur de avioanele care circulau cu o jumatate de secol in urma si nu aveau un sistem de reglare automata a presiunii. Cand avionul lua inaltime, pasagerii simteau o oarecare durere in urechi, iar insotitoarea ii sfatuia sa caste, echilibrand astfel presiunea.

Acest timp de avioane inca mai circula in Romania la sfarsitul anilor '50 si erau cunoscute dupa indicativul Li-2.

In ce priveste molipsirea, este interesanta observatia cercetatorilor de la Universitatea din Sirling (Scotia, Marea Britanie). Acestia sustin ca fenomenul cuprinde nu numai persoanele care ii vad pe altii cum casca, ci chiar si pe cele care privesc fotografii cu oameni cascand.

Mai mult decat atat, unele animalele domestice, indeosebi pisicile, atunci cand vad oameni cascand, incep sa caste si ele.

Deocamdata, nu putem retine decat concluzia ca nicio cercetare n-a putut stabili cauzele care transmit aceasta ciudata contagiune care este cascatul.

Victor Pitigoi

SURSE:

http://www.superstyle.ru/15mar2013/zevat_polezno

Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#cascat cauze, #cascat contagios, #muschi faciali, #oxigenarea creierului , #creier