Cum apare ulcerul la tineri tot mai de frecvent. Dieta sănătoasă recomandată de medici, care împiedică apariția bolii

Duminica, 26 Septembrie 2021, ora 22:31
4155 citiri
Cum apare ulcerul la tineri tot mai de frecvent. Dieta sănătoasă recomandată de medici, care împiedică apariția bolii
Ulcerul apare tot mai frecvent la tineri FOTO Pixabay

Ulcerul apare la orice vârstă, dar este întâlnit cel mai frecvent la tineri. Boala ulceroasă înseamnă că la nivelul mucoasei se produc o serie de răni deschise care afectează musculatura sacului stomacal.

Conform specialiștilor, ulcerele pot să apară și în zona de legătură dintre stomac și intestin, la nivelul duodenului sau concomitent, în mucoasa stomacului și a duodenului precum și în zona superioară a stomacului.

De ce apare ulcerul

Deși cauzele apariției ulcerului nu sunt pe întreg cunoscute, se pare că stresul și alimentația reprezintă factori de risc în boala ulceroasă.

În ultima vreme, însă, studiile au dovedit că și bacteria Helicobacter pylori este o cauză majoră ce duce la apariția ulcerului, în timp ce tratamentele cu medicamente antiinflamatoare pot cauza, la rândul lor, ulcer.

Mai precis, medicamentele cum sunt aspirina, chiar și cea cu protecție gastrică, naproxenul, ibuprofenul sunt considerate medicamente cu risc de apariție a ulcerelor gastrice și duodenale, însă e vorba doar de utilizarea lor în exces, notează specialiștii.

Cine este predispus să facă ulcer

Medicii afirmă că deși tinerii au început să dezvolte o astfel de patologie, persoanele trecute de 50 de ani sunt la risc să facă ulcere gastrice. De asemenea, cei care au avut în familie persoane care au suferit de ulcer pot duce boala mai departe.

Boala ulceroasă poate apărea și în cazul persoanelor care suferă de sindromul Zollinger-Ellison, adică o patologie ce se manifestă prin apariția unor tumori gastrice producătoare de acid.

Cei care au hiperparatiroidism sunt și ei expuși la a dezvolta ulcer. Printre factorii de risc se numără consumul de alcool și fumatul, care pot favoriza apariția bolii.

Care sunt simptomele ulcerului

Senzația de arsură dureroasă este cel mai frecvent simptom al ulcerului. Localizarea durerii este de obicei în coșul pieptului, fiind de intensitate variabilă, de la arsură la torsiune.

Conform specialiștilor, dacă ulcerul este situat mai aproape de esofag, durerea este mai precoce după masă. În cazul ulcerului gastric, durerea se instalează la 30 sau chiar 60 de minute de la indigestia de alimente. În ceea ce privește ulcerul duodenal, durerea se instalează noaptea și de regulă trezește pacientul din somn.

Alte simptome ale ulcerului sunt vărsăturile, grețurile, constipația.

Cum se pune diagnosticul

Pacienții care suferă de simptomele mai sus amintite sunt sfătuiți să meargă la un consult de specialitate, la gastroenterolog. Diagnosticul e pus în urma unor investigații precum endoscopia digestivă superioară sau examenului radiologic cu bariu.

Specialiștii subliniază că ulcerul gastric se poate complica dacă este netratat și poate duce la hemoragie digestivă. De asemenea, ulcerul poate perfora și astfel apare peritonita acută care reprezintă o urgență chirurgicală.

Stenoza pilorică e o altă complicație a ulcerului, ea manifestându-se prin vărsături abundente și scădere în greutate plus deshidratare.

Pacientul care are ulcer trebuie să renunțe la mesele abundente și să respecte o serie de principii alimentare. Este esențial să evite consumul de alimente sau băuturi care cresc aciditatea gastrică precum supă de carne, condimente, citrice, roșii, băuturi carbogazoase dar și dulciuri.

Cum poate fi prevenită apariția ulcerului

Tot dieta este cea care poate împiedica apariția bolii. Consumul de fructe și legume e cheia pentru o mucoasă sănătoasă a stomacului și a tubului digestiv.

Se recomandă consumul de banane, mere, avocado, caise, căpșuni, dovlecei, fasole verde, salată, morcovi, țelină, cartofi, conopidă, varză, ardei grași.

De asemenea, este esențial consumul de vitamina C care poate fi eficientă în eradicarea H pylori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Celebra nutriționistă din România se mută în pădure, pe Valea Prahovei: Nu am curent, nici gaze
Celebra nutriționistă din România se mută în pădure, pe Valea Prahovei: Nu am curent, nici gaze
Nutriționista Mihaela Bilic este decisă să se mute la noua ei cabană cât mai repede. Aceasta și-a construit o cabană rustică din lemn pe o bucată de pământ pe care o avea....
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#ulcer, #nutritie, #tineri, #ulcer la tineri, #ulcerosi, #boala ulceroasa, #ulcer duodenal, #ulcer gastric , #nutritie