Oamenii au par alb inainte de a se naste. Specialistii sustin ca, in viitor, acest proces ar putea fi evitat

Sambata, 12 Septembrie 2020, ora 05:10
7849 citiri
Oamenii au par alb inainte de a se naste. Specialistii sustin ca, in viitor, acest proces ar putea fi evitat
Foto: Facebook/DivaHair

Albirea parului are loc din cauza unor procese fizice si chimice, care duc la pierderea pigmentului natural. Se deruleaza, insa, mai multe studii stiintifice, ale caror rezultate ar putea duce la evitarea acestui proces, in viitorul apropiat.

Canitia, albirea parului, este inevitabila pentru oameni. Este un proces biologic natural, care vine odata cu imbatranirea. Poate fi, insa, cauzata si de alti factori.

Parul alb nu reprezinta o problema de sanatate si, mai nou, este la moda. Tot mai multe femei isi vopsesc parul argintiu.

Probabilitatea de albire a parului creste cu aproximativ 10 pana la 20% pe parcursul fiecarui deceniu al vietii, dupa varsta de 30 de ani. Cu toate acestea, exista persoane care au incaruntit mai devreme de 30 de ani.

Desi parul alb e semn de batranete, toti avem parul alb inainte de a ne naste, in viata intrauterina. In timpul procesului de dezvoltare fetala, acesta incepe sa capete culori datorita melaninei, o substanta cu rol de pigmentare.

Exista doua tipuri de melanina: eumelanina, care da culoarea inchisa a parului, si feomelanina, care da la culoarea deschisa a parului.

Uneori, acesti pigmenti se combina si dau nastere la alte nuante de par, cum ar fi saten, roscat, castaniu, blond sandre etc.

Melanina se formeaza in celule numite melanocite, a caror functie este de a produce pigmentul parului. Parul alb apare atunci cand melanocitele nu mai produc pigment.

Acest lucru se poate intampla la orice varsta, dar fenomenul este foarte rar la persoanele cu varsta sub 20 de ani.

Parul alb aparut inainte de varsta de 30 de ani este, de obicei, cauzat de socuri foarte puternice, care determina pierderea accelerata a pigmentului.

Exista cateva mituri comune in legatura cu motivele incaruntirii. Dintre toate, stiinta a dovedit doar doua:

Cauza genetica - genele responsabile de albirea parului nu au fost inca identificate, insa se stie clar ca genetica joaca un rol decisiv. Printre altele, ea determina varsta la care parul incepe sa-si piarda pigmentul si sa albeasca. De asemenea, exista numeroase cazuri de albire prematura in randul caucazienilor si al asiaticilor.

Boli - afectiuni precum vitiligo cauzeaza pierderea pigmentului parului. De asemenea, anemia pernicioasa, lipsa vitaminei B 12, hipotiroidismul si sindromul Werner au un efect similar.

Unii cercetatori sustin ca si alti factori declanseaza sau accelereaza procesul de albire a parului. Cu toate acestea, nu exista inca dovezi stiintifice in acest sens, ci doar indicii. Acesti factori sunt:

Stresul - modificarile metabolice si hormonale cauzate de stres ar putea avea un impact direct asupra productiei de melanina. Oamenii care trec in mod repetat trec prin momente dificile tind sa albeasca rapid.

Dieta dezechilibrata - aportul redus de antioxidanti, vitamine si minerale afecteaza productia de melanina.

Substantele toxice - fumatul, consumul de alcool si consumul de droguri se crede ca pot duce la albirea parului. Insa, deocamdata, nu exista dovezi solide in spatele acestor afirmatii.

Un grup de oameni de stiinta germani a efectuat un studiu in urma caruia s-a ajuns la concluzia ca productia redusa de melanina apare din cauza unui exces de peroxid de hidrogen in celulele capilare.

Astfel, spun ei, alimentele bogate in catalaza (avocado, praz, ceapa, ficat de vita) ar putea sa inlature procesul incaruntirii.

Profesorul Desmond Tobin, de la Universitatea Bradford din Marea Britanie, a concluzionat ca exista un fel de ceas biologic in foliculul pilos, care determina momentul in care melanocitele inceteaza sa mai produca pigmenti. Deasemenea, exista dovezi care arata ca procesul de albire este, din pacate, ireversibil.

In plus, un studiu realizat la Universitatea din Cairo, condus de profesorul Irini Samuel, a ajuns la concluzia ca exista o legatura intre procesul de albire si riscul coronarian la barbati. Parul alb aparut la o varsta frageda ar putea fi un semnal de alarma ce indica debutul precoce al unor boli cardiovasculare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Domeniile unde există o lipsă cronică de angajați: ”Ne facem singuri țară bananieră, dar realitatea din teren este alta”
Domeniile unde există o lipsă cronică de angajați: ”Ne facem singuri țară bananieră, dar realitatea din teren este alta”
Angajatorii europeni reclamă o nouă criză pe piața forței de muncă. Rezultatele a două sondaje arată că peste jumătate din firmele mici și mijlocii din România susțin că nu pot găsi...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#par alb, #imbatranire, #cauze, #cercetare, #melanina, #pigment , #imbatranire